Skocz do zawartości
roboty2

Sieć Z 3 Komputerów Na Neo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pewien problem z ustawieniem małeś sieci u siebie w domu :angry: . Sprawa wyglada tak, mam NEO podpinam ją do 1 kompa (serwerek) przez SAGEMa. Mam tam 2 karty sieciowe (3Com) i z nich kablami crossowanymi podłaczam 2 komputery. Problem polega na tym ze siec dziala tylko z 1 komputerem. DHCP przypisuje mu wewnetrzne IP i wszystko ok. W połączeniu NEO daję mozliwość aby inni userzy korzystali z połaczenia internetowego i net dziala ok. Jak zrobić aby w sieci był widoczny 2 komp podlaczony do serwera, jak skonfigurowac polaczenie na serwerze - musze dac inne IP niz jest przy 1 połaczeniu. Próbowałem robic to mostkami sieciowymi ale coś nie dzialalo :mur: .

Jak by mi ktoś mógl coś poradzić będę bardzo wdzięczny B) .

Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co takie dziwne kombinacje ??? 2 kart sieciowe w kompie !!!

Teraz komp musi byc wlaczony 24 no dobe zeby inni mieli dostep do siec !!

Kup router np DLINK DSL-504 T i masz po sprawie ! koszt ok 200 zl ale pewnie mozna i jeszcze taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o przelaczniku nie pomyslales ?( taniocha ) - komp z bramka musi byc wlaczony

o jkai przełącnik chodzi? - hub?

Dobra napiszę krok po kroku co i jak robię.

W serwerku sa 2 sieciówki. Za pomocą 1 łącze serw z PC1. Na serwerze ustawiam IP dla tego połączenia '192.168.0.1' a na PC1 ustawiam automatyczne przydielenie adresu -DHCP. Następnie w skonfigurowanym połączeniu z NEO ustawiam opcje 'Zezwalaj userom na laczenie sie z netem poprzez to połaczenie' :lol: i w ten sposób mam net na serwerku i PC1. Gdy chcę zrobić to samo dla PC2 to zaczynają się schody. Dla połaczenia na serwerku ustawiam inne IP '192.168.0.2' a na PC2 DHCP - to nie działa. Jak próbuję uworzyć mostek sieciowy pomiędzy oboma połaczeniami na serwerze to tez nic nie idzie.

Mam nadzieję ze w miarę jasno wyjasnilem o co chodzi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem o switchu ale spox moze byc hub jak masz pod reka

heh, nie mam ani tego ani tego

ok przeczytałem, trochę mi to naświetliło sprawę ;) chociaz u mnie na serwie będzie śmigać winda a nie linux

dziś juz nie będę się tym bawić, ale jutro chyba się za to zabiorę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi