roboty2 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Cześć, mam pewien problem z ustawieniem małeś sieci u siebie w domu :angry: . Sprawa wyglada tak, mam NEO podpinam ją do 1 kompa (serwerek) przez SAGEMa. Mam tam 2 karty sieciowe (3Com) i z nich kablami crossowanymi podłaczam 2 komputery. Problem polega na tym ze siec dziala tylko z 1 komputerem. DHCP przypisuje mu wewnetrzne IP i wszystko ok. W połączeniu NEO daję mozliwość aby inni userzy korzystali z połaczenia internetowego i net dziala ok. Jak zrobić aby w sieci był widoczny 2 komp podlaczony do serwera, jak skonfigurowac polaczenie na serwerze - musze dac inne IP niz jest przy 1 połaczeniu. Próbowałem robic to mostkami sieciowymi ale coś nie dzialalo :mur: . Jak by mi ktoś mógl coś poradzić będę bardzo wdzięczny B) . Dzięki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysio Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Po co takie dziwne kombinacje ??? 2 kart sieciowe w kompie !!! Teraz komp musi byc wlaczony 24 no dobe zeby inni mieli dostep do siec !! Kup router np DLINK DSL-504 T i masz po sprawie ! koszt ok 200 zl ale pewnie mozna i jeszcze taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 wiem niektórych moze zdziwic takie rozwiazanie, ale widocznie jest mi to do czegoś potrzebne ;-), więc jak moze ktoś pomóc:?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 (edytowane) hm......... a o przelaczniku nie pomyslales ?( taniocha ) - komp z bramka musi byc wlaczony co wlasciwie nie idzie jak robisz mostek? jakies komunikaty? co jest nie tak? olej DHCP wszystko recznie Edytowane 25 Marca 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 a o przelaczniku nie pomyslales ?( taniocha ) - komp z bramka musi byc wlaczonyo jkai przełącnik chodzi? - hub? Dobra napiszę krok po kroku co i jak robię. W serwerku sa 2 sieciówki. Za pomocą 1 łącze serw z PC1. Na serwerze ustawiam IP dla tego połączenia '192.168.0.1' a na PC1 ustawiam automatyczne przydielenie adresu -DHCP. Następnie w skonfigurowanym połączeniu z NEO ustawiam opcje 'Zezwalaj userom na laczenie sie z netem poprzez to połaczenie' :lol: i w ten sposób mam net na serwerku i PC1. Gdy chcę zrobić to samo dla PC2 to zaczynają się schody. Dla połaczenia na serwerku ustawiam inne IP '192.168.0.2' a na PC2 DHCP - to nie działa. Jak próbuję uworzyć mostek sieciowy pomiędzy oboma połaczeniami na serwerze to tez nic nie idzie. Mam nadzieję ze w miarę jasno wyjasnilem o co chodzi B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 myslalem o switchu ale spox moze byc hub jak masz pod reka :P najpierw zrob most potem lacz kompy wylacz DHCP ( recznie ALL ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qavaxb Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 Moze Cie to zainteresuje http://uw-team.org/index.php?id=arty/sieciowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roboty2 Opublikowano 25 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2006 myslalem o switchu ale spox moze byc hub jak masz pod rekaheh, nie mam ani tego ani tego ok przeczytałem, trochę mi to naświetliło sprawę ;) chociaz u mnie na serwie będzie śmigać winda a nie linux dziś juz nie będę się tym bawić, ale jutro chyba się za to zabiorę :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...