Skocz do zawartości
bartxxx

PAL a Nvidia

Rekomendowane odpowiedzi

PAL a Nvidia / barti

Posiadam karte GeForce 2 MX 400 z biosem 3.11.01.30CB6 niestety TV out PAL dostarczony przez producenta jest jakiś kosmiczny (azjatycki) 60 Hz (półobrazów) zamiast 50 Hz (Europa). Ustawienia w sterach nie zmieniaja nic - poza NTSC M który zrywa SYNCH.Czesciowym rozwiazaniem jest TVtool. Próbowałem zmieniać Bios za pomoca Bios Edytora - niestety bez rezultatu (tylo tyle ze karta zgłasza sie jako TV out mode PAL na wyjsciu bez zmian). Moze ktos zna odpowiedni adres w BIOSie i treść jaka nalezy tam wstawić aby było OK. Sadzę iz producenci NVidi maja rynek Eurpejski w niewilekim powazaniu a i sprzedawcy nie sa w OK oferujac nam buble . Jak coś wiecie napiszczie.

A jesli ktos ma szczegółową mapę BIOSu to go ozłocę >

Pozdrawiam :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem wczesniej GeForce 2MX 400 i GeForce 4MX 440 i z takim problemem sie nie spotkalem, jedyne co mnie na nVidia wkuzalo to duze ramki na TV

Te "duze ramki to własnie 60 Hz odswierzania półobrazu".

Nie wie na jakim procku była ta karta i jakak sprawdziłes prawidłowość PALu ja mierzyłem to oscyloskopem telewizyjnym i zapewniam cię ze to nie był PAL. Niektóre nowsze odbiorniki TV zwłaszcza wielo sytemowe i np.

100 Hz dekoduja i poprawiaja taki kulawy sygnał - lecz nie zmienia to faktu nie spełnienia normy PAL. pozdrawim :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem wczesniej GeForce 2MX 400 i GeForce 4MX 440 i z takim problemem sie nie spotkalem, jedyne co mnie na nVidia wkuzalo to duze ramki na TV

Nie wie na jakim procku była ta karta i jakak sprawdziłes prawidłowość PALu ja mierzyłem to oscyloskopem telewizyjnym i zapewniam cię ze to nie był PAL. Niektóre nowsze odbiorniki TV zwłaszcza wielo sytemowe i np.

100 Hz dekoduja i poprawiaja taki kulawy sygnał - lecz nie zmienia to faktu nie spełnienia normy PAL. pozdrawim :oops:

mam dosc nowy telewizor ktory pokazuje czestotliwosc odswierzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dosc nowy telewizor ktory pokazuje czestotliwosc odswierzania.

Tak gratuluje telewizora , ja robiłem pomiary na Vido Oscyloskopie Tekronixa (serwisowym)i zapewniam ze nie jest OK , a jak wczesniej wspominałwm niektóre układy IO w telwizorach regeneruja sygnał ( impulsy wygaszania) Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przełaczysz na TV i masz na palu to musisz w zakładce właściwości ekranu zmienić częstotliwość odświerzania przy karcie . Akurat na moim TV obie czestotliwości chodzą dobrze ,ale u ciebie synchro nie wyrabia. Morzesz miec problemy bo oraz na Tv Ci skacze pewnie więc wącz obraz na monicie i jednocześnie TV będzie migało na monicie ale pozwoli zmienić częstotliwość odświerzania .Warunek .Monitor musi mieć sterownik inny niz Plug and play.

Torpido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przełaczysz na TV i masz na palu to musisz w zakładce właściwości ekranu zmienić częstotliwość odświerzania  przy karcie . Akurat na moim TV obie czestotliwości chodzą dobrze ,ale u ciebie synchro nie wyrabia. Morzesz miec problemy bo oraz na Tv Ci skacze pewnie więc wącz obraz na monicie i jednocześnie TV będzie migało na monicie ale pozwoli  zmienić częstotliwość odświerzania .Warunek .Monitor musi mieć sterownik inny niz Plug and play.

Torpido

Dzieki za rade jak wroce do domu sprobuje. Moze 50 Hz odswierzania przed Klonem cos pomoże wazny jest efekt końcowy zobaczymy jak bedzie po pomiarach . A swoja droga kto wymyslił 75 Hz PAL

Pozdrawim barti :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przełaczysz na TV i masz na palu to musisz w zakładce właściwości ekranu zmienić częstotliwość odświerzania  przy karcie . Akurat na moim TV obie czestotliwości chodzą dobrze ,ale u ciebie synchro nie wyrabia. Morzesz miec problemy bo oraz na Tv Ci skacze pewnie więc wącz obraz na monicie i jednocześnie TV będzie migało na monicie ale pozwoli  zmienić częstotliwość odświerzania .Warunek .Monitor musi mieć sterownik inny niz Plug and play.

Torpido

dzeki niestety nie powiodło się we wlaiwosciach karty na wyjsciu TV jest tylko jedna nie przełanczalna wartość 60 Hz (zaprawiona na szaro) a ze zworka tez nie było zadnej roznicy. Napisz jak pamietasz na jakich sterach dokonywałeś swobodnej zmiany f ref . mze to jest problem .

pozdrawiam . 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy winą za wszystko obarczyć można nieszczęsne 60Hz :lol: Miałem poprzednio GF2MX, 60Hz i dużą ramkę. Teraz mam też 60Hz i całkowity brak ramki :?: Problem chyba raczej w kiepskiej jakości chipa odpowiedzialnego za przekazywanie obrazu na TV - nie wiem jak w 4mx440 ale 2mx miał dwa rodzje chipów: CH i BT a mój GF4 Ti 4200 ma chip Philipsa (choć później i 2MX miały chipy Philipsa - może one lepiej chodziły). Choć mogę się mylić, i winę ponosi 60Hz - nie jestem najlepszy z elektroniki :lol:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy winą za wszystko obarczyć można nieszczęsne 60Hz :lol: Miałem poprzednio GF2MX, 60Hz i dużą ramkę. Teraz mam też 60Hz i całkowity brak ramki  :?: Problem chyba raczej w kiepskiej jakości chipa odpowiedzialnego za przekazywanie obrazu na TV - nie wiem jak w 4mx440 ale 2mx miał dwa rodzje chipów: CH i BT a mój GF4 Ti 4200 ma chip Philipsa (choć później i 2MX miały chipy Philipsa - może one lepiej chodziły). Choć mogę się mylić, i winę ponosi 60Hz - nie jestem najlepszy z elektroniki :lol:

Pozdrawiam

Tak moze byc jak bede miał czas to sprawdze tego pajaka a jak sie wkuze to sprawdze go dokładnie i wymienie kwarc odpwiedziany za fo

a co do GF4 to podejzewam ze rozwiazali ten problem. Jak wspominałem wczewsniej zrobiłem pomiary TV OUT i to napewno jest przyczyna "duzej ramki" pozdrawim

PS jak cos bede wiedział OPUBLIKUJĘ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...