piotroslaw Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Mam Gigabyte K8NXP-9 tak dla pewnosci:) Hej mam bios F4 i mam pytanie czy mozna aktualizowac bios odrazu do F9 - bo jak aktualizowalem przez neta na windowsie to mi po zrestartowaniu nie chcial odpalic i odpalal z DualBIOS? Mam jeszcze pytanie czy ta plyta obsluguje Dyski z opcja NCQ - bo do jasnej ciasnej nie moge tego nigdzie znalezc? wstawiam jako nowy temat gdyz nikt mi nie odpisuje:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noman Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Jeśli dobrze mi się wydaje to NCQ powinno być obsługiwane przez każdą płytę z sata2,w przypadku nforce4 to ultra oraz sli mają właśnie sata2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotroslaw Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Chyba masz racje SataII obsluguje NCQ. Ale mnie zawsze zastanawialo czy jest jaks mozliwosc sprawdzenia np po podlaczeniu takiego dysku z NCQ czy ta opcja w ogole dzial--- moze jest jakis program bo w biosie nic nie znalazlem. Podobnie jest z RAMem jak sprawdzic ze dziala w DUALu? Dzieki za odpowedz noman. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noman Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 U mnie na ga-k8nf-9 , win xp , w menadżeże urządzeń/kontrolery ide ata/ata pi/nvidia nforce4 serial ata controller jest coś o ncq,zakładka secondary channel,i jest test sprawdzający szybkość dysku .Natomiast jeśli chodzi o dual channel to jeśli masz włożone kości pamięci do slotów o identycznym kolorze to powinien działać.Pierwszy screen przy włączaniu kompa powinien zawierać coś w rodzaju 'dual channel enabled' pozatym w dualu szyrokość szyny pamięci wynosi 128bit ,więc przy 2x512MB , htt 200mhz ,powinieneś mieć około dwa razy większy odczyt (~5000-6200MB/s)i zapis(2000-3000MB/s) do pamięi w porównaniu do single channel 2x512(np. w Everest). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jay_Z Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) U mnie na ga-k8nf-9 , win xp , w menadżeże urządzeń/kontrolery ide ata/ata pi/nvidia nforce4 serial ata controller jest coś o ncq,zakładka secondary channel,i jest test sprawdzający szybkość dysku .Natomiast jeśli chodzi o dual channel to jeśli masz włożone kości pamięci do slotów o identycznym kolorze to powinien działać.Pierwszy screen przy włączaniu kompa powinien zawierać coś w rodzaju 'dual channel enabled' pozatym w dualu szyrokość szyny pamięci wynosi 128bit ,więc przy 2x512MB , htt 200mhz ,powinieneś mieć około dwa razy większy odczyt (~5000-6200MB/s)i zapis(2000-3000MB/s) do pamięi w porównaniu do single channel 2x512(np. w Everest). BIOS F4 przy starcie nie wyswietla, czy kosci pracuja w Dual Channel,ale tak jak pisal przedmowca jesli pamieci wlozone sa w sloty o tym samym kolorze to pracuja w "dualu". Najlepiej wgraj nowy bios F9, rozwiazuje pare problemow. A co do aktualizaji to wlasnie najlepiej przez windowsa, tylko w tym ich programie znaznacz dwie opcje clear... (niestey nie pamietam dokladnej nazwy), ja tak zrobilem i dziala bez problemow. Potem jeszcze przywroc domyslne ustawienia w biosie, i poustalaj od nowa jak tam chcesz Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Jay_Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...