Skocz do zawartości
piotroslaw

Gigabyte K8nxp-9 Bios?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Gigabyte K8NXP-9 tak dla pewnosci:)

Hej mam bios F4 i mam pytanie czy mozna aktualizowac bios odrazu do F9 - bo jak aktualizowalem przez neta na windowsie to mi po zrestartowaniu nie chcial odpalic i odpalal z DualBIOS?

Mam jeszcze pytanie czy ta plyta obsluguje Dyski z opcja NCQ - bo do jasnej ciasnej nie moge tego nigdzie znalezc?

wstawiam jako nowy temat gdyz nikt mi nie odpisuje:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba masz racje SataII obsluguje NCQ. Ale mnie zawsze zastanawialo czy jest jaks mozliwosc sprawdzenia np po podlaczeniu takiego dysku z NCQ czy ta opcja w ogole dzial--- moze jest jakis program bo w biosie nic nie znalazlem. Podobnie jest z RAMem jak sprawdzic ze dziala w DUALu?

Dzieki za odpowedz noman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na ga-k8nf-9 , win xp , w menadżeże urządzeń/kontrolery ide ata/ata pi/nvidia nforce4 serial ata controller jest coś o ncq,zakładka secondary channel,i jest test sprawdzający szybkość dysku .Natomiast jeśli chodzi o dual channel to jeśli masz włożone kości pamięci do slotów o identycznym kolorze to powinien działać.Pierwszy screen przy włączaniu kompa powinien zawierać coś w rodzaju 'dual channel enabled' pozatym w dualu szyrokość szyny pamięci wynosi 128bit ,więc przy 2x512MB , htt 200mhz ,powinieneś mieć około dwa razy większy odczyt (~5000-6200MB/s)i zapis(2000-3000MB/s) do pamięi w porównaniu do single channel 2x512(np. w Everest).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na ga-k8nf-9 , win xp , w menadżeże urządzeń/kontrolery ide ata/ata pi/nvidia nforce4 serial ata controller jest coś o ncq,zakładka secondary channel,i jest test sprawdzający szybkość dysku .Natomiast jeśli chodzi o dual channel to jeśli masz włożone kości pamięci do slotów o identycznym kolorze to powinien działać.Pierwszy screen przy włączaniu kompa powinien zawierać coś w rodzaju 'dual channel enabled' pozatym w dualu szyrokość szyny pamięci wynosi 128bit ,więc przy 2x512MB , htt 200mhz ,powinieneś mieć około dwa razy większy odczyt (~5000-6200MB/s)i zapis(2000-3000MB/s) do pamięi w porównaniu do single channel 2x512(np. w Everest).

BIOS F4 przy starcie nie wyswietla, czy kosci pracuja w Dual Channel,ale tak jak pisal przedmowca jesli pamieci wlozone sa w sloty o tym samym kolorze to pracuja w "dualu". Najlepiej wgraj nowy bios F9, rozwiazuje pare problemow. A co do aktualizaji to wlasnie najlepiej przez windowsa, tylko w tym ich programie znaznacz dwie opcje clear... (niestey nie pamietam dokladnej nazwy), ja tak zrobilem i dziala bez problemow. Potem jeszcze przywroc domyslne ustawienia w biosie, i poustalaj od nowa jak tam chcesz

Edytowane przez Jay_Z

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi