Marian4 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Witam Od roku czasu jestem posiadaczem dysku IBM/Hitachi 160 GB 8 MB cache. Do tej pory dysk chodzil bez zastrzezen, jednak ostatnimi czasy zaczely sie problemy - bardzo wolno dziala. Jako, ze w sprawach tego typu jestem kompletnym laikiem, probowalem znalesc podobny temat na tymze 4um - niestety bezskutecznie. Znalazlem jednak testy robione w programie HDTach i porownalem je z moim dyskiem. Co sie okazalo testy zamieszczone przez uzytkownika tego 4um wykazaly mu 49,5mb/s, dla porownania moj dysk osiaga w tej chwili 3,9mb/s. Wykonalem tez test SMART w Everescie - wszystkie wskazniki byly dobre, przeskanowalem dysk Avastem w poszukiwaniu wtyczek czy virusow, jednak to takze nie dalo efektow. Bede wdzieczny za kazda najmniejsza wskazowke czy rade gdyz moja niewielka wiedza w tym temacie juz sie wyczerpala;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Moze wlaczyl sie tryb PIO... Sprawdz w Manageze urzadzen-->kontrolery.... Powinno byc DMA..... Edytowane 29 Marca 2006 przez pluszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian4 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 I wszystko jasne - tryb PIO zaskoczyl. Mam nadzieje, ze to zalatwi moj problem, wielkie dzieki Pluszek za pomoc;) Smigam poprzestawiac ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...