reQ_ Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Przegladałem to forum kilka godzin i nie mogłem znaleźć wątku który pomógłby mi konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie. Piszę to na wstępie, bo temat mojego wątku jest banalny i wielu ludzi zaraz mnie zruga za spamowanie. Na temat WC myślałem już wiele razy, ale wreszcie stwierdziłem że trzeba przejść do działania. Mam Athlona 2000+ Radeon'a 9600 i płytę Abita NF7S. Chciałbym to wszystko schłodzić wodą. Jestem skłonny coś pomajsterkować, ale nie za dużo (chłodnice bede kupować na allegro). Jakie elementy zestawu byście proponowali? Jaka wydajność pompki, czy zatapialna czy nie (choć te pierwsze podobno cichsze), jakie bloki (może dacie jakieś kontakty), jaka chłodnica etc Zależy mi na ciszy przede wszystkim. Nie wykluczam podkręcenia troszkę procka (ale nie dużo). No i chyba najważniejsze: mam do wydania 350 zł Sądzę że wątek ten przyda się nie tylko mi, ale i innym początkującym, którzy przeszli przez FAQ, ale są zupełnymi amatorami i potrzebują konkretnych rozwiązan. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Przejrzyj se TO <_< tam jest mnóstwo podobnych konfigiguracji jak twoja B) Powodzenia :lol: PS "Sądzę że wątek ten przyda się nie tylko mi, ale i innym początkującym, którzy przeszli przez FAQ, ale są zupełnymi amatorami i potrzebują konkretnych rozwiązan." może i masz racje :lol2: ale było kilkadziesiąt razy więc po co następny :mur: Edytowane 29 Marca 2006 przez piotraspoz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reQ_ Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Dzięki za link. Mimo wszystko jak by ktoś podał mi konkretny pomysł to bede wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Pomysł??: Blok cpu od termita 100zł Frost 2 Gpu 89zł Blok na chipset jakis uzywany za ok 40zł Chłodnica z allegro ok 80zł za dobrą Pompka atman 201- 28zł I moze jakis cooler na chłodnice + węzyki 10/12<--groszowe sprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 mkwd40 - czy ja ci obiecalem 1 zł prowizji od sprzedanych bloków ??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 nie ;) Ale moze być ;] Mysle ze za tą cene to obecnie dobry wybór. Sam sie na niego napalam ale nie mam kasy, narazie kupiłem jakis uzywany blok za 50zł, ale za jakis miesiąc bedzie do opylenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bok_RN Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 @reQ_ moja propozycja : Frost 2 Slim rev.2 99 Frost 2 Gpu 89 Chłodnica Black Ice Pro 89 Wentylator Akasa AMBER 120mm 39 węże + złaczki 20 Pompa - któryś z Atmanów, do 40 na NB - Zalman NB47J 20 (piszesz że nie chcesz za bardzo podkręcać) w sumie około 400 pln, zalety: -działa :D -wszystko na gwarancji -dowolne złaczki -dostępne od ręki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 ten bloczek zalmana kosztuje tylko 20zl?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 ten bloczek zalmana kosztuje tylko 20zl?? Jaki bloczek.. :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 @reQ_ moja propozycja : Frost 2 Slim rev.2 99 Frost 2 Gpu 89 Chłodnica Black Ice Pro 89 Wentylator Akasa AMBER 120mm 39 węże + złaczki 20 Pompa - któryś z Atmanów, do 40 na NB - Zalman NB47J 20 (piszesz że nie chcesz za bardzo podkręcać) w sumie około 400 pln, Ten bloczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 mkwd40 - chodzi o niebieski radiator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 (edytowane) aha, myslałem ze jakis blok wodny. sorry za pomyłke, gubie sie w oznaczeniach zalmana. PS: Termit, szybko odpowiadasz na popsty, w tej samej sekundzie ;) heh. Sorry za OT. Edytowane 30 Marca 2006 przez mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reQ_ Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 Dzięki wielkie. No i jeszcze pytanko jakie macie zdanie na temat gotowych chłodnic (np Black Ice Pro). Warty, czy nie?. No i co z rezerwuarem, bo chyba nikt nie podał takiego punktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Dzięki wielkie. No i jeszcze pytanko jakie macie zdanie na temat gotowych chłodnic (np Black Ice Pro). Warty, czy nie?. W twoim przypadku, kiedy - nie chcesz mnóóóstwo podkręcać - podłubać chcesz __troche__, a nie rzeźbić coś z nagrzewnicą ze szrotu jest OK - musze przyznać że ostatnio się do firmówek przekonałem. (po walkach z nagrzewnicami: 2x fiat, 1 x japoniec) No i co z rezerwuarem, bo chyba nikt nie podał takiego punktu.hmmmmm, wersja econo: http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=601 drożej: http://www.realitynet.pl/sklep/product.php?id=495 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 wersja econo max, to trójniczek za 80gr i kawałek weza ~40gr. razem 1zł20gr. Sam tak napełniałem układ, a co do chłodniczki, jak chcesz to mam fajnego kadecika na opylenie. Bipy tez są fajne. Chyba ze jesli chcesz to kup na szrocie jakąs i picuj. Podobno daje wiele satysfakcji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemian Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Ja mam zamiar tak zrobić odpowietrzacz - trójnik T, z niego wężyk do trójnika Y, z trójnika Y wychodzą 2 krótkie wężyki, na ich końcach wklejone będą redukcje 1/2->3/8, na redukcjach korki 3/8 cala. Myślę, że jest to całkiem dobry sposób, dla osób które np. nie mają dostępu do gwintowników. Ew. można zrobić wersję z jednym wężykiem, a nie z dwoma, ale w tej bardziej rozbudowanej wersji układ powinien się chyba szybciej napełniać (z jednej strony leci chłodziwo, z drugiej ucieka powietrze). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...