wojtek4994 Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 No więc tak: chciałbym podkręcić trochę swojego Semprona 3000+ ze standardowych 1800 na ponad 2000 co najmniej. Wiem, że moja płyta nie jest taka eXtremalna :D ale pytam tu bo tu sie chyba najlepiej znacie na podkręcaniu. W BIOSie nie ma w ogóle opcji od FSB, więc szukałem programu pod Win. Znalazłem ClockGena. Wszystko ładnie, chodził OK na 2200, temp. wzrosła o 1-2 st. Musiałem jedynie w BIOSie pamięć ustawić zamiast 200 to na 166 (czy nawet na 133), żeby nie poszła powyżej 200 (w sumie 400, bo to DDR) przy zmianie FSB, bo wtedy jest zwis :) (moja pamięć nie jest najlepsza). Chodzi o to, że w ClockGenie można wszystko zmienić, ale po restarcie kompa znów są ustawienia standardowe i nic nie mogę z tym zrobić. Ściągnąłem sobie wreszcie CPUFSB, ale ten program z kolei nie obsługuje mojego PLL (tak to się chyba nazywa :P). Nie wiem już w końcu czy można coś jeszcze zrobić czy kulać pieniądze na nowe mobo :(. Szukałem pomocy w różnych miejscach, ale moja płyta jest chyba tak nietypowa, że nikt nie przewiduje braku opcji FSB w BIOSie :(. Proszę o pomoc! Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 31 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2006 Coś kręcisz - na pewno można zmienić FSB - poczytaj instrukcję do BIOS-u ! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Nie można! Na 100%! Przejrzałem wszystkie opcje w BIOSie, nie ma nic o FSB! Nie mam też takiej opcji jak w Gigabyte'ach że mogę nadusić CTRL i F? i mi się odblokowują dodatkowe opcje! Na prawdę! A w instrukcji od płyty o BIOSie są 2 czy 3 strony, z czego większości to obrazki. Opisane jednym zdaniem są tylko opcje menu głównego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 (edytowane) Ściągnąłem sobie manuala do tej Twojej płyty - faktycznie nie za wiele w nim jest o ustawieniach w BIOS-ie ? U mnie to jest w zakładce Frequency/Voltage Control, ale u Ciebie nie ma czegoś takiego. A co jest w H/W Monitor, u mnie nie ma czegoś takiego ? - a może jest coś w Advanced BIOS Features lub Advanced Chipset Features ? Pozdr. :D Edytowane 1 Kwietnia 2006 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Ściągnąłem sobie manuala do tej Twojej płyty - faktycznie nie za wiele w nim jest o ustawieniach w BIOS-ie ? U mnie to jest w zakładce Frequency/Voltage Control, ale u Ciebie nie ma czegoś takiego. A co jest w H/W Monitor, u mnie nie ma czegoś takiego ? - a może jest coś w Advanced BIOS Features lub Advanced Chipset Features ? Pozdr. :D No więc tak: w Advanced BIOS Features jest parę opcji, głównie z bootowaniem itp., w Advanced Chipset Features są z kolei opcji od HyperTransport (pod dwie pozycje od częstotliwości i od bitowości jakiejś chyba ???), zwiększenie nic nie daje, poza tym są tam ustawienia taktowania i timingów pamięci oraz przydziału pamięci dla zintegrowanej grafy. Ani słowa o FSB ani żadnej podobnej opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 W Cell_Menu jest tylko Current CPU Speed: 1800 MHz (info tylko do odczytu), potem opcje od Spread Spectrum i zmiana napięcia pamięci (tylko pamięci - nie procesora). Jest tam jeszcze opcja o której działaniu nie mam pojęcia: Chassis Intrusion (chyba nie przekręciłem nazwy :D). W H/W Monitor jest opcja od Cool'n'Quiet, jakaś druga opcja której za ch#$% nie mogę sobie przypomnieć :), a także PC Health Status, czyli zestawienie aktualnych napięć, temperatur i prędkości wiatraka (read-only oczywiście :)) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Chassis Intrusion, to włączenie alarmu w przypadku otwarcia obudowy (o ile jest taki czujnik w kompie ? ) - zwykle jest wyłączony i nie ma tu nic do rzeczy. Zdaje się, że masz problem - ta płyta nie nadaje się do kręcenia ! Mam podobną w pracy Abita - ale w pracy to akurat nie przeszkadza - chodzić chodzi i to nawet nienajgorzej ( Cel. D 2.66G, 2x256MB dual, grafa, dźwięk, sieć, HDD 80 GB/8 MB cache, W2K ). Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 1 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2006 No szkoda... I tak zamierzam zmienić płytę jak tylko kupię porządną kartę graficzną, ale jak na razie ciężko u mnie z kasą :). Myślałem, że może coś jednak pójdzie wyciągnąć z tej płyty :(. Szkoda, bo mój procesor ma tyle niewykorzystanej energii :D 1800 MHz to nie jest mało, na razie niby wystarcza, ale im więcej tym lepiej. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...