Skocz do zawartości
Gość nairda

Magistrala Pamięci A Magistrala Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie : mój procek Athlon 1700+ xp pracuje na magistrali 166MHz natomiast pamięci pracują na 200MHz ( 512Mb twinmos pc3200 cl2.5).

Moje pytanie dotyczy tego czy pamięć i procek powinny pracować na tej samej wartości magistrali - czy powinienem obniżyć pamięci na 166MHz??

Pytam ponieważ mam taki problem że komputer sam się resetuje - czasem raz w tygodniu czasem kilka razy - nie ma zasady.

Jest to prawdopodobnie wina pamięci - wyskakuje następujący opis błędu :

BCCode 1000008e, BCP1:c0000005, BCP2: 00000000, BCP3:BAACSE54, BCP4:00000000, OSver5_1_2600, SP:0_0, Product 256_1

Memtest też sypie błędami.

Nie jest to wina procka - na fsb 133 działo sie to samo, nie jest to napewno wina temperatury ani zasilacza.

Może ktoś wie o co z tym chodzi.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinny pracować na tej samej, na auto jak ustawisz w biosie to się tak zrobi pewnie a jak nie to ustaw ręcznie inaczej mimo że pamięci są wyżej taktowane to ogólnie maszyna jest mniej wydajna na AMD tylko synchronicznie,

jak już to ustawisz to puść mem test jak dalej sypie błędami pamięć do serwisu powinni Ci od ręki wymienić kumpel miał podobna sytuacje niedawno

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi