Skocz do zawartości
marnow

Chkdsk Przy Każdym Uruchomieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu z moich czterech partycji zrobiłem dwie. Mniej więcej po połowie. (Za pomocą Partition Magica) Po zainstalowaniu systemu okazało sie że przy każdym restarcie włącza się chkdsk ale na drugiej partycji. Wszedłem wię c z konsoli i odpaliłem chkdsk. Coś tam naprawił i z jeden dzień wszytko było ok po czym znów to samo. Przy każdym uruchomieniem chkdsk. No więc jeszcze raz wszedłem z konsoli i odpaliłem chkdsk /p /r (jakoś tak jak gdzieś radzono). Mielił mielił i sie wyłączył. Komp przestał reagować na włącznik. Okazało się że padł zasilacz. Kupiłem więc nowy i wszystko działało bez problemu całe dwa dni (+ jeden dzień na pożyczonym zasilaczu). Niestety chkdsk znów się włącza przy każdym uruchomieniu.

Jak napisano w regulaminie dołaczam SMART dla partycji, która się wali.

[ ST320014A (5JZB01Y2) ]	01  Raw Read Error Rate				  25   85   61	 76248759  OK: wartość w normie	03  Spin Up Time						 0	98   97			0  OK: zawsze pozytywnie	04  Start/Stop Count					 20   99   99		 1503  OK: wartość w normie	05  Reallocated Sector Count			 36   100  100		   0  OK: wartość w normie	07  Seek Error Rate					  30   81   60	582661368  OK: wartość w normie	09  Power-On Time Count				  0	81   81		17304  OK: zawsze pozytywnie	0A  Spin Retry Count					 0	100  100		   0  OK: zawsze pozytywnie	0C  Power Cycle Count					20   98   98		 2418  OK: wartość w normie	C2  Temperature						  0	34   53		   34  OK: zawsze pozytywnie	C3  Hardware ECC Recovered			   0	100  253		   0  OK: zawsze pozytywnie	C5  Current Pending Sector Count		 0	100  100		   0  OK: zawsze pozytywnie	C6  Off-Line Uncorrectable Sector Count  0	100  100		   0  OK: zawsze pozytywnie	C7  Ultra ATA CRC Error Rate			 0	200  200		  14  OK: zawsze pozytywnie	C8  Write Error Rate					 0	100  253		   0  OK: zawsze pozytywnie	CA  TA Increase Count					0	100  253		   0  OK: zawsze pozytywnie

Czy to dysk się sypie? Czy partycja jest skopana?No i to co mnie najbardziej martwi. Czy zasiłka mi padła przez dysk i czy to sie może powtórzyć? Jak sobie poradzić z problemem?

EDIT: Nota bene chkdsk twierdzi że nie ma badów.

Edytowane przez marnow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi