Skocz do zawartości
wokan

Problem Z 6800gt W Sli - Czarne Ekrany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od momentu dołożenia drugiej karty graficznej do mojego zestawu zaczeły dziać się dziwne rzeczy, które doprowadzają mnie do pasji: :mur:

1. Sporadyczne zwiechy podczas ladowania systemu (windows xp).

2. Jak windows załaduje się bez zwiechy, to po jakimś czasie, nagle pstryk i mam czarny ekran - na monitorze pokazuje sie napis SAFE MODE, dioda zmienia barwę (tak, gdy monitor przechodzi w tryb stand by), ale wiatraki w kompie się dalej kręcą (w tym momencie często wentylatory kart graficznych zaczynają sie kręcić z max prędkością)... Raz, jak oglądałem akurat TV z tunera i pojawił się ten czarny ekran to dźwięk z TV dalej był.

W takich sytuacji pomaga tylko twardy reset.

Sytuacja powyższa pojawia się w róznych momentach - przy oglądaniu stron www, przy pracy w róznych aplikacjach, czasami nawet w momencie gdy NIC nie robie! Komp nie jest w ogóle obciązony niczym, nie mówiac nawet o grach (choć i w grach tak się zdarzało).

Zauważyłem pewną prawidłowość, że dzieje się tak TYLKO po włączeniu kompa po dłuższej przerwie (np po nocy), w czasie do pół godziny od uruchomienia. Jeżeli w tym czasie sie nie zwiesi to już nic sie nie stanie. Tak samo po resecie związanym ze zwiechą komp może już chodzić dniami bez problemu!

Problem nie ma nic wspólnego z O/C - nawet na fabrycznych ustawieniach całego sprzętu występuje.

Objawy są dość dziwne i ciężkie do zdiagnozowania. Mam kilka podejrzeń...

1. Zasilacz głupieje i albo nie daje rady zaopatrywać w prąd, albo ma niestabilne napięcia (Tagan 480W U01).

2. Któraś z kart graficznych może być zwalona, albo nie potrafią się między sobą dogadywać (choć oddzielnie każda z nich pracuje bez zarzutu)

3. Płyta głowna jest uszkodzona (np. drugi z portów PCI-Express)

4. Sterowniki Nvidii (próbowałem na róznych wersjach i bez rezultatów).

Może ktoś spotkał się z czymś takim lub ma jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?? Proszę o pomoc.

Sprzęt taki jak w sygnaturce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi