Skocz do zawartości
bumszakalaka

Jakie Chłodzenie Do Tego Konfigu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, konfiguracja jak w podpisie, w stresie temp procka 65st, chipsetu 65st
chłodzenie procesora i mostka standardowe, zastanawiam sie nad frezerem 64, nie wiem co zalozyc na mostek, zamierzam tez zamontowac 4 wentylatory Akasy http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1343 zeby byl jakis przewiew w budzie, ale te temp mnie oszalamiaja :D gram w q4, grafika podkrecona na full, po godzinie gry komp zaczyna piszczec, sprawdzam temp a tam mostek 65st, dodatkowo powiedzmy siedze sobie na www a tu nagle komp sie wylancza i tylko wiatraki chodza a reszta off
bylem w sklepie w ktorym kupowalem kompa, mowie jaka jest sytuacja, a kobitka mi mowi ze mam zasilacz chusteczkowy i nie wiem teraz co zrobic, zasilacz kijowy swoja droga ale zeby sie tak grzalo? doradzcie moze co zrobic
ps. zasilacz megabajta 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup freezera swietny cooler.

Nie wiem jak jest z obecnymi plytami GB ale te starsze na Socket A strasznie zawyzaly temperatury moze w tym przypadku tez tak jest.

Jezeli nie podkrecasz kompa to jest to nawet pewne, chyba ze masz zle zalozonego coolera.

Te akasy IMHO zbedne lepiej dwa fandery przod->tyl.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mostek to ci wybuchnie kiedys :D Wcisnij na niego moze to http://allegro.pl/item95203720_radiator_za..._fv_od_aac.html Ale sprawdz jescze paluchem czy taki goracy jest. Moze soft klamie ;)

Co do proca to fryzjerek mysle zalatwi sprawe. Co do czarnej akasy slyszalem ze jest gorsza od serii Amber. Co odzwierciedla sie w cenie.

Co do zasilki to rzeczywiscie nie rewelka. Ale chlodzenie mostka i proca nie zaszkodzi poprawic, a potem jak bedzie nawalac to myslec nad zasilka. Bardzo wazny jest wywiew cieplego powietrza z tylu budy. Pamietaj o tym. Daje duuze efekty. Wiesz ja notoryczne restarty i zwisy mialem na straym zasilaczu marki Mustang :D Teraz mam NeoTECa i jest cisz i wydajnosc. Ale kasa moze trzymac. Jakbys szukal zasilki dla siebie to pomysl nad fortronem. No chyba ze cie stac.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kupie freezera, na mostek co lepsze, czy ten zalman z allegro czy moze cos z tego typu http://allegro.pl/item96245702_pentagram_n...ana_nowosc.html ? tak wyciag i nawiew powietrza bede miał, u góry obudowy otwór już jest, z boku też, więc zostaje jeszcze przód

zastanawiałem sie jeszczem czy nie zrobic takiego jakby tunelu z wentylatorem powiedzmy 80 lub 120mm który wiałby na chipset

jeszcze zostaje grafika, ma standardowe pasywne chłodzenie, które jednak sie grzeje niesamowicie, może coś takiego: http://allegro.pl/item96350399__zalman_vf7...ie_do_vga_.html

własnie czytam sobie o fortronach, w tym tygodniu pewnie cos wychacze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak. Co do coolera na NB to pamietaj ze miedz spisuje sie swietnie jesli ma nawiew. Jesli nie planujesz nawiewu na cooler NB to wez lepiej Al lub AlCu. Aluminium lepiej spisuje sie bez nawiewu niz miedz.

Rozumiem ze gora bedzie wyrzucac powietrze z budy. (nie uraź sie ale rozne rzeczy ludzie pisza na forum)

Co do grafi to owy zalman to wypas jest. Aczkolwiek za mniejsze pieniadze mozesz miec Pentagrama xc-80. No ale jak jestes cichofilem ;) to mozesz sie kiedys zdenerwowac ze w pentku ci zacznie furkotac wentyl. Rowniez mozesz wziac evercool turbo 2. Swietnie sie spisuje, ale troche duzy jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalnie jest gdy zastosuje sie dwa wentylatory jeden wciagajacy drugi wyrzucajacy gorace powietrze z budy.

Zmiana chodzenia jest koniecza tylko jak bedziesz swego kompa podkrecal.

Jezeli juz chcesz zmieniac cooler na grafie to podany przez Ciebie Zalman jest dobrym pomyslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety ból jest taki, ze plyta jest micro, i mostek jest tuz nad pciexpress, wiec jak zamontuje na grafice to chlodzenie turbo to mi sie nie zmiesci nic na mostku kurna mac, przy zakupie nie pomyslalem ze moze sie tak grzac, podkrecac bede wszystko co sie da :) tak mostek bylby chlodzony dodatkowo nawiewem

dziekuje za odp, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi