CosmiChild Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam Serdecznie. Jak można zauwazyć jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość w momencie gdy będziecie czytac jakieś pytania które dla Was mogą wydawać się błachostką. Moje pytanie będzie jak w temacie... dotyczyło będzie podłaczenia netu (Chello) poprzez kartę sieciową. Na początku opowiem może historię całą dotyczącą tego. W pierwszej kolejności próbowalem podłączać modem poprzez USB ale ciagle zrywało połączenie. Zdarzało się tak że sygnał był przez kilka-kilkanascie godzin ale przeważnie rozłączał się nawet po kilkunastu minutach. Było to strasznie denerwujące bo żeby próbować się połączyć trzeba było robić za każdym razem restart systemu. Sygnał gubił na kablu z gniazda USB. Myślałem że to wina kabla ale wymiana nic nie pomogła. Modem jak się okazało był też oki bo sprawdzany na innym kompie. USB działa ok, nie ma problemu z podłączeniem innych elementów w to gniazdo. Udalo mi się załatwić sieciówkę Intel 82595-based ethernet. System znalazl ją bez problemu, podłaczyłem modem i wielkie zdziwienie wywołał fakt że net wogóle nie chodzi. Gdzieś kiedyś słyszałem ze jest takie coś jak "WinIpCfg" i że tam sieciówka powinna być wyświetlona. Uruchomiłem no i rzeczywiście...jest ale...na pierwszym miejscu zawsze znajduje się "PPP Adapter" a dopiero na drugim miejscu w liście znajduje się ta karta sieciowa. Jak przełaczę na nią to działa w porządku... nie zrywa mi połączenia, cały net chodzi z większą gracją (czyt. szybciej tzn. wykorzystuje większą przepustowość). Zastanawia mnie czy jest jakaś możliwość automatycznego wymuszenia (np. za pomocą jakiegoś wpisu w plikach systemowcyh) uruchamiania od razu tej karty w WINIPCFG tak żeby nie musiał tego robić ręcznie przy każdym uruchomienu Windowsa. Na początku był modem Arris'a a teraz mam modem WebStar'a i sytuacja jest identyczna. Cały czas ręczna zmiana w WinIpCfg z PPP Adapter na kartę się sieciową. Będę wdzięczny za pomoc w rozwiazaniu tego problemu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 dziwna sprawa w winipcfg na pierwszym miejscu zawsze jest ppp adapter i narzedzie sluzy to rqaczej do sp[rawdzania ustawien niz do zmiany i przelaczanie miedzy pppadapterem, a karta sieciowa nie powinno miec wplywu na dzialanie neta na upartego mozesz wywalic ppp adapter w wlasciwosciach otoczenia sieciowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 w winipcfg na pierwszym miejscu zawsze jest ppp adapter i narzedzie sluzy to rqaczej do sp[rawdzania ustawien niz do zmianyNa tym się akurat nie znam. Nie wiedziałem że PPPAdapter ma być na pierwszym miejscu :) i przelaczanie miedzy pppadapterem, a karta sieciowa nie powinno miec wplywu na dzialanie netaA jednak ...heh...widac czasami winda potrafi mieć jakiś odchył od normy :) bo pomaga przełączenie. Poza tym zapomnialem opisać że czasami jak mi samo przełaczenie nie pomoże to muszę w WinIPCfg odnowić wszystko. na upartego mozesz wywalic ppp adapter w wlasciwosciach otoczenia sieciowegoUżywam Windy 98 i nie za bardzo wiem gdzie mam znaleźć to otoczenie sieciowe. Czy chodzi o "Śieć" w panelu sterowania? Ale tam nie znalazłemPPP Adapter'a chyba że jest to podpisane jako "Karta DialUp Oprócz karty DialUp i kilku protokołów TCP/IP znajduje się tam jeszcze pozycja INTEL 82595-Based Ethernet (Domyślam się że jest to tak karta sieciowa) i KINGSUN SF-620USB INFRARE ADAPTER (nie jestem pewien czy to pojawiło się po instalacji Irdy na USBdo tel. czy to jest modem od netu) - ale czy to może miec jakiś wpływ? Bo problemu zaczeły się dużo wcześniej niż instalka sterowników do Irdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 pogon karte dial up moze to cos zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 pogon karte dial up moze to cos zmieni Niestety...po wywaleniu jej jak uruchomię od nowa system to instaluje się ponownie. :/ Więc może wrócę do pytania czy istnieje jakiś sposób np. dodania komendy do jakeigoś pliku konfiguracyjnego? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...