Skocz do zawartości
whiz

Moje Boje Z Big Typhoonem I Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym tygodniu postanowiłem założyc lepsze chłodzenie do mojego kompa. Już niemal kupiłem Ninję, ale okazało się, że 18cm szerokości mojej nowej budy to zamało, by ją zamknąć z założonym nań wiatrakiem. Dlatego też kupiłem Big Typhoona.

W kilku tematach ludzie pisali o problemowym montażu na DFI, tak też się stało u mnie. Problem na kompie brata w ogóle nie wystąpił, bo ma on metalowy backplate i normalne wkręty były dość długie. Niestety na płytach DFI, jak i podejrzewam na innych z plastikowym backplatem pojawia się problem za nisko osadzonego gwintu, dlatego też standardowe wkręty jak i te z zestawu były za krótkie.

Początkowo chciałem więc po prostu wykorzystać H Clip z kompletu, ale zastanowiły mnie te małe układy, znajdujące sie równo w połowie podkładki z zestawu i możliwość ich uszkodzenia. Początkowo więc wykorzystałem H Clip z gąbki nie przyklejając go, a jedynie przykładając i nakładając na niego metalowy odpowiednik, przeprowadziłem przezeń wkręty 3mm i... pojawił się nowy problem po drugiej stronie. Nie dość, że śruby latały, bo dziurki na płycie są duuużo szersze to jeszcze nijak dokręcić tych nakrętech z drugiej strony (niestety nie mam w domu takiego kluczyka, a w bliskich mi sklepach nie dało sie go kupić). Kombinerki też były do kitu. Dziś rano wpadłem jednak na dużo lepszy pomysł. Być może przyda się to tym, którzy chcą wykorzystać standardowy backplate.

Gdy odwrócimy backplate widać, że są tam wciśnięte dwie nakrętki. Wystarczy włożyć śrubę 4mm i je wycisnąć. W tym miejscu pojawiają sie 2 sposoby na zrobienie reszty:

1. Kupujemy w sklepie 2 wkręty 4mm o długości 30mm (nie mogą być dłuższe, bo nie dokręcimy H-plate od strony procka) oraz 2 nakrętki 4mm. Teraz możnaby wykorzystać plastikowy backplate, ale nakrętki są za duże by je wepchąć w miejsce starych mniejszych. Przyda sie w tym miejscu pilnik do metalu, lub jak ktoś woli papier ścierny o większym ziarnie (pilnikiem będzie szybciej). Wystarczy teraz przypiłować te 2 nakrętki, aby pasowały do dziur po starych nakrętkach. Ja wykorzystałem sobie małe imadełko. Po kilku minutach mamy już odpowiednie nakrętki, wciskamy je w otwory, montujemy backplate, odwracamy płytę i voila. Teraz nie będzie trzeba nawet wyjmowac płyty, by zdjąc i wyjąć Typhoona. Po prostu zakładamy Typhoona, H Clip i dokręcamy zakupione wkręty. 4mm wkęty idealnie pasują do plastikowego backplate'a i są bardziej stabilne niż te 1mm węższe z zestawu.

2. Kupujemy 2 śruby 4mm o długości 30 lub 35mm oraz 4 nakrętki 4mm. Postępujemy podobnie jak w sposobie pierwszym, z tym wyjątkiem, że piłujemy główki od śrub. Jak już będą pasować, wciskamy je i zakładamy backplate. Teraz obracamy płytę. Trzeba tylko dokręcić śruby by nie spadały. Do tego wykorzystujemy 2 nakrętki. Niestety jak ktoś zauważy, zatrzymają sie one na wystającym plastiku backplate'a. Przydadzą się więc jakieś grubsze podkładki, bądź jak ja zrobiłem podłożyłem nakrętki 7, a na nie metalowe podkładki i je znowu dokręcamy nakrętkami. Teraz zakładamy Typhoona, H Clip i dokręcamy go pozostałymi nakrętkami, które dociągamy łatwo dostępnym kluczykiem 4mm.

Przy pierwszym sposobie napewno mniej jest roboty, ale jak się nie ma imadła to nieco dłużej wyjdzie przypiłować nakrętki.

Napewno oba sposoby są stabilniejsze, niż użycie standardowych śrub. No i nie trzeba nic przyklejać, Jak się będzie sprzedawać płytę, czy Typhoona to zawsze mamy nieużywane elementy zestawu, a w każdym momencie mamy możliwość wyciśnięcia nakrętek, bądź śrub z backplate'a i zamontowanie tych standardowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak: zostaw orginalny backplate DFI i wykożystaj te wkręty które są cieńsze ale dłuższe do P4 .Powkładaj je od spodu nastepnie zakontruj nakrętkami tak żeby się nie kręciły nie ważne że backplate będzie luźno latał te kilka mm w góre i w dół bo jak założysz już coolera i H Clip na góre to wtedy samo się dociągnie. Pozostaje już tylko założyć nakrętki kluczyk i dokręcić i po robocie. Pamiętaj tylko żeby zakontrować wkręt tak jak napisałem wtedy unikniesz problemu z kręceniem się wkrętu. Zrobiłem tak juz dwa zestawy i śmigają aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi