Skocz do zawartości
vojt

Przekłamana Temperatura Dysku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj sprawdzałem temperatury dysków (jak co jakiś czas) i okazało się że systemowy Samsung SP2004C ma temperaturę 71 st. Celsjusza (HD Tune i EVEREST). Wierzyć mi się nie chciało tym bardziej że buda dobrze wentylowana i żadnych innych oznak złej pracy dysku.

Więc sprawdziłem "ręcznie" temperaturę dysku i dysk lekko ciepły. W każdym bądź razie taka sama temperatura jak drugi Samsung SP80 który mam w kompie, a którego temperatura wynosiła 34 st. Celsjusza.

Wnioskuję że czujnik temperatury w dysku "wariuje" lub jest uszkodzony, tym bardziej że wszystkie wartości dysku w normie a system (wbudowana kontrola S.M.A.R.T na płycie)nie zgłasza żadnych problemów .

Jednak lubię mieć wszystko pod kontrolą i jeśli ktoś miał podobny problemik i doszedł do źródła przekłamania to proszę o odpowiedź, no chyba że jednak coś się dzieje złego.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet przeczyściłem styki w dysku, temperatura nadal wysoka według czujki ale dysk zimny ! Zrobiłem ponowny test EVERESTEM i mam pytanie, wczoraj wartość z pozycji (01) (częstotliwość występowania błędów odczytu talerzy) miała: 4 (wieczorem). Dzisiaj ta wartość wynosi:0.

Pytanie: Czy po ponownym uruchomieniu komputera program ponownie zlicza te wartości ? (tzn. od nowa każdorazowo po uruchomieniu kompa ?) Czy też powinny to być sumy tych błędów liczone od początku użytkowania dysku do jego końca żywota ? Poniżej zamieszczam dwa screeny z wczoraj i dzisiaj.

Wczoraj:

Dołączona grafika

Dzisiaj:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylacz kompa na kilka godzin, ostudz dysk, a nastepnie wlacz ponownie kompa i odczytaj najszybciej jak to mozliwe temperature. Nie mozliwe jest aby dysk zaraz po wlaczniu mial ponad 60*. Jesli tak bedzie tzn ze masz uwalony czujnik.

U mnie w lapie jest slabe odprowadzanie ciepla i dysk nagrzewa sie do 55* (wierze czujnikowi bo lap jest cholernie goracy :P) niemniej jednak przy starcie hdd ma 20* i stopniowo nagrzewa sie do 55*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi