vojt Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) Witam, wczoraj sprawdzałem temperatury dysków (jak co jakiś czas) i okazało się że systemowy Samsung SP2004C ma temperaturę 71 st. Celsjusza (HD Tune i EVEREST). Wierzyć mi się nie chciało tym bardziej że buda dobrze wentylowana i żadnych innych oznak złej pracy dysku. Więc sprawdziłem "ręcznie" temperaturę dysku i dysk lekko ciepły. W każdym bądź razie taka sama temperatura jak drugi Samsung SP80 który mam w kompie, a którego temperatura wynosiła 34 st. Celsjusza. Wnioskuję że czujnik temperatury w dysku "wariuje" lub jest uszkodzony, tym bardziej że wszystkie wartości dysku w normie a system (wbudowana kontrola S.M.A.R.T na płycie)nie zgłasza żadnych problemów . Jednak lubię mieć wszystko pod kontrolą i jeśli ktoś miał podobny problemik i doszedł do źródła przekłamania to proszę o odpowiedź, no chyba że jednak coś się dzieje złego. Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez vojt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 jesli to sie stalo tak po prostu a wczesniej bylo dobrze to musial pasc czujnik, ale dla pewnosci odepnij tasme i podlacz jeszcze raz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Nawet przeczyściłem styki w dysku, temperatura nadal wysoka według czujki ale dysk zimny ! Zrobiłem ponowny test EVERESTEM i mam pytanie, wczoraj wartość z pozycji (01) (częstotliwość występowania błędów odczytu talerzy) miała: 4 (wieczorem). Dzisiaj ta wartość wynosi:0. Pytanie: Czy po ponownym uruchomieniu komputera program ponownie zlicza te wartości ? (tzn. od nowa każdorazowo po uruchomieniu kompa ?) Czy też powinny to być sumy tych błędów liczone od początku użytkowania dysku do jego końca żywota ? Poniżej zamieszczam dwa screeny z wczoraj i dzisiaj. Wczoraj: Dzisiaj: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Wylacz kompa na kilka godzin, ostudz dysk, a nastepnie wlacz ponownie kompa i odczytaj najszybciej jak to mozliwe temperature. Nie mozliwe jest aby dysk zaraz po wlaczniu mial ponad 60*. Jesli tak bedzie tzn ze masz uwalony czujnik. U mnie w lapie jest slabe odprowadzanie ciepla i dysk nagrzewa sie do 55* (wierze czujnikowi bo lap jest cholernie goracy :P) niemniej jednak przy starcie hdd ma 20* i stopniowo nagrzewa sie do 55* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojt Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Wiem że czujnik padł, po uruchomieniu pokazuje 48 st. Celsjusza (po 15 godzinach bezczynności) i do wyłączenia około 60 stopni. Będzie trzeba go na gwarancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...