Skocz do zawartości
tomasz_lbn

Memtest86

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zapodalem sobie dzisiaj pierwszy raz program memtest86.. ale cos dlugo on sie robil, 10 godzin az w koncu nie wytrzymalem i wylaczylem:) i tu pojawia sie moje pytanie.. jak dokladnie go urzywac, bo zauwazylem ze robi on w 8 krokach test, po czym w zakladce PASS ukazuje sie 1, nastepnie to samo od nowa az w zakladce PASS ukazuje sie 2 i tak w kolko az doszlo mi do bodajze 20... moze ktos mi wytlumaczyc o co w tym chodzi?? czy to znaczy ze zrobilo mi test 20 razy? jesli tak to gdzie jakies rezultaty?:] a jesli nie to ile mialem jeszcze czekac:/ ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poprawnie zauważyłeś Memtest pracuje w pętli i może tak sobie działać dopóki go nie wyłączysz.

Wyników jako takich z ładnym podsumowaniem itd. nie ma. Pamięci albo pracują poprawnie i nie są wyświetlane błędy, albo nie i wtedy Memtest liczy błędy, zawiesza się, albo restartuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poprawnie zauważyłeś Memtest pracuje w pętli i może tak sobie działać dopóki go nie wyłączysz.

Wyników jako takich z ładnym podsumowaniem itd. nie ma. Pamięci albo pracują poprawnie i nie są wyświetlane błędy, albo nie i wtedy Memtest liczy błędy, zawiesza się, albo restartuje

Hmm czyli np jak goldmemory zwiesił mi sie po 8 godzinach tzn ze mam walnięte pamięci ? :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, wiec tak to dziala... zapodajac ten program moim glownym celem bylo sprawdzenie, i ewentualne przestawienie timingow pamieci na wydajniejsze... ale z tego co piszesz wnioskuje ze ten program mi nie powie ktore timingi beda lepsze (oczywiscie wiedzialem ze nie powie mi od razu: ustaw te i te to bedziesz mial ok kompa:)))) ) myslalem poprostu ze ustawiajac rozne timingi bedzie w jakis sposob podawal wydajnosc kompa, a on tylko podaje czy ram jest dobry czy tez nie, czy moze sie myle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błędy pamięci mają to do siebie ze pojawiają sie losowo (poza martwymi komórkami) i test musi trwać długo żeby trafić na taki losowy błąd dlatego rasowy program do testowana pamięci pracuje w pętli i zlicza ewentualne błędy (które mogą sie pojawić nawet w całkowicie sprawnym stabilnym komputerze) ale jak pojawiają sie za często to już nie jest normalne

PS. 10h bez błędnej pracy daje pewność ze pamięci masz na pewno zdrowe, tak samo jak rejestry pamięć L1 i L2 i komparator w jednostce ALU i klika innych rzeczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... to juz sam zglupialem:) To wszsytko znaczy ze nie ma idealnbego programu do testowania pamieci pod katem ich timingow?? przypominam ze chodzi mi o dobranie najlepszych timingow do pamieci a nie samo sprawdzenie czy sa sprawne bo wienm ze sa, myslalem raczej o czyms takim co by mi pokazywalo na danych timingach wydajnosc pamieci, moze za duzo wymagam... moze nie ma takich programow, po prostu nie wiem jak optymalnie dobrac te timingi:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze "gold memory" nie przetestuje przestrzeni chronionej czyli średnio ~130MB dla samego systemu, natomiast memtest86+ zajmuje jakieś 160KB

jakiego systemu? jakie 130mb?? :-|

odpalasz program z dyskietki i co najwyzej wybierasz opcje testowania :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiego systemu? jakie 130mb?? :-|

(...)

moja błąd, pomylił mi się programy

argument który podałem tyczy się programów pracujących jako proces w systemie operacyjnym, nie ma zastosowania w przypadku programów pracujących bez systemu, czyli np.: goldmemory, memtest86+, …

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja błąd, pomylił mi się programy

argument który podałem tyczy się programów pracujących jako proces w systemie operacyjnym, nie ma zastosowania w przypadku programów pracujących bez systemu, czyli np.: goldmemory, memtest86+, …

hehe no a ja wlasnie tak sie kiedys zastanawialem o co chodzi z tymi MB i kb w memtescie hehe i gold memory :lol2: jak tu ktos napisal hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sowix

myslalem raczej o czyms takim co by mi pokazywalo na danych timingach wydajnosc pamieci

Po ustawieniu jakichś timingów wchodzisz do WIN-a i Everest -> Odczyt z pamięci /Zapis do pamięci. I tak w kółko - po tygodniu już będziesz wiedział jakie są optymalne ustawienia :lol: :lol: :lol:

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi