Skocz do zawartości
kobe83

Sygnal Z Anteny Na Dwa Kompy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam radiowy internet :). Na zawnętrz domu mam antente Yagi (tube) kóra jest połączona za pomocą kabla do karty radiowej.

Ja chciąłbym podłączyć drugi komputer też do tej sieci.

Jeden komputer mam na parterze domu jednorodzinnego a drugi na piętrze.

Narysowałem schemat jakby to miało wyglądać.

Dołączona grafika

Chciałbym sie zapytać wystarczy zwykły Access Piont, ewentualnie jaki (tani). Czy bez problemu i przeróbek podepne kabel od anteny do niego.

Proszę o odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To koszt tego będzię bardzo wysoki 2 x AP plus karta radiowa.

Mam pytanie czy taki tójnik może służyć do rozdzielenia sygnału na dwa kable?

Dołączona grafika

Chociaż nie wiem czy to będzie działać bo pewnie adres sieciowy jest przydzielony do danej karty. Na nowej karcie pewnie nie pobierze adresu IP?

A jeśli dalej będę miał podłaczoną antene do swojej radiówki i tego kompa połącze z drugim za pomocą zwykłcyh kart sieciowych i zwykłego kabla i dam udostępnianie połączenia internetowego to czy będzie to działać.

Minusem jest to, że będzie musiałbyć on włączony, żeby udosepniać neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie bedzie tak działać. Nie możesz tego tak rozdzielać jak sygnału z anteny telewizyjnej.

Kup niedrogi AP i AP z routerem. Do AP podpinasz antene z dachu, a ten podłączasz do AP z routerem. Teraz na routerze ustawiasz jako WAN tak jak używasz w tej chwili na kompie, a jako LAN dwa dowolne adresy w tej samej podsieci (np. 10.0.0.1 i 10.0.0.2). Kompy konfigurujesz jako 10.0.0.1 i 10.0.0.2 a bramą jest AP z routerem.

Zamiast AP z routrem może też być po prostu switch z routerem i w domu instalacja zrealizowana na przewodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi