Skocz do zawartości
kszonek

A Co Jest W środku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostałem w prezencie wiekowy kompresor z ruskiej lodowki, pracowal na r12, lodówka padła, wiec były podejrzenia, że to kompresor. Okazało się, ze to prawda, pomęczyłem go troche, ale niestety był niezywy, wcale sie mu nie dziwie, w koncu jest conajmniej dwa razy starszy ode mnie.

Postanowilem zaprzyjaznic go ze szlifierką. Najpierw spuściłem olej (pelno syfu), a tak wyglądał po tym spotkaniu:

Dołączona grafika

Zuzylem prawie całą tarczę, ale co sie dziwic, jak to bydle ma 6 mm bakchy :E ruska dobra stal...

Po otwarciu zobaczyłem go:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Całkiem ładnie, ale troche brudu w srodku jest. a na dnie to juz wogóle...:

Dołączona grafika

Okazało się, ze serce leżało na spręzynkach, nie wisiało, tylko sobie lezalo, ciekawe ze sie nic nie omsknęło i nie spadło na dół.

Serce:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Całkiem czyste.... a teraz zaworek na cylindrze:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I cylinder z tłokiem:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

a tu widoczek, po zdjeciu głowicy (oile mozna to tak nazwac :D )

Dołączona grafika

tłocząca:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ma zaledwie 3mm O_o

zaworki:

Dołączona grafika

uwazam, ze to genialne, proste, a niezawodne, głupie blaszki, a jakie dzialanie!

"głowica":

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pojemność;

Dołączona grafika

8,91 ccm, nie jest tragicznie ;]

silnik:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zadziwiające jest to, ze tam nie ma łozyska O_o tylko długa tuleja (pewnie z brązu...) i to tylko z jednej strony, nie spodziewalem sie tego! zero luzu po tylu latach pracy, proste jak ruski czolg, a niezawodne, ciekawi mnie tylko, ze silnik nie startował, jakas przerwa w uzwojeniu, czy co, bo wyglada na dobry....

no to by było na tyle, nastrzelałem pelno fot, kompresja do 70% i resize do 1024x768 i chyba zle nie jest. Chce ktos ten złom? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tloczek mial jakies luzy w cylindrze ?

zero, ciekawilo mnie czy ma jakkies pierscienie, ale gladki, uszczelnial sie na olej, zreszta tutaj uszczelnienie nie ma znaczenia bo to co ucieknie i tak zostaje w kompresorze. Byłem pod wrazeniem, bo tloczek byl w idelanym stanie, zadnych luzow, to samo z silnikiem, be lozyska a nie ma luzow, jedna tuleja, jak by z dwoch strony byl trzymany to jeszcze jeszcze, ale jedna. Ruska robota........ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi