Bull_Byk Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Sorka ale mam na prawde zadanie ktore nie umiem za zadne skarby rozwiazac. Chodzi o to ze mam zrobic wykres liniowy dla takich wartosci: y x 10 0,16 15 0,38 20 0,68 25 1,06 30 1,5 40 2,6 50 4 100 13,5 150 26,5 200 42 250 59 300 78 400 120 gdzie y i x to osie. To nie jest problem Problem w tym ze mam dla wykresu podane x=5 i mam znalezc y zaznaczyc go na wykresie i zrobic rzut na os x i y(wartosc ta nalezy do tej krzywej). Zrobilem to niby na oko metoda prob i bledow ale to nie o to chodzi ;/ A potrzbuje to na studia bo takei zadanie na laborkach kazal mi doktor zrobic i mam mu wytluamczyc jak to zrobilem i za cholere nie umiem dojsc jak(metoda prob i bledow jest zla!!! :/ ) Wiem ze to forum nie sluzy do tego ale na szbko nic nie umiem znalezc. Moze ktos wie czy da sie jakos zrobic ze excel sam znajduje taka wartosc y nalezaca do wykresu i przynajmniej ja wyswietla to juz bym sobie te rzuty narysowal prostymi o danych wspolrzednych Sorki moze to i glupie ale klopotliwe :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) moze cie pcha pod gore bo dlamnie liniowy to dla funkcji ciaglej wykres sie robi a nie dla zbioru punktow :) ewentualnie f1 w excelu i szukasz :) Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez HiPhO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 moze cie pcha pod gore bo dlamnie liniowy to dla funkcji ciaglej wykres sie robi a nie dla zbioru punktow :) ewentualnie f1 w excelu i szukasz :) No wlasnie robi sie liniowy jesli mamy jakas charakterysytke np wytrzymalosci materialu od temperatury a punkty sa po prostu wybranymi wartosciami wykresu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 to f1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 narzedzia->szukaj wyniku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 narzedzia->szukaj wyniku ;] Moze troszke jasniej bo dalej nie wiem nic z tego :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) Moze tak: 1. Wpisujesz dane do tabeli EXCEL 2. Zaznaczasz komórki 3. Tworzysz wykres liniowy 4. Zaznaczasz serię danych 5. Prawym klawiszem wybierasz trend 6. Wybierasz trend liniowy (lub inny najbardziej zbliżony do układu punktów) i zaznaczasz pokaż równanie. Jeżeli nie zamieniłeś X z Y lub nie skopałeś danych to pokaże się równanie w tym przypadku: dla trendu liniowego y = 30,275x - 89,615 dla trendu wielomianowego y = 3,7862x2 - 22,732x + 42,902 Podstawiasz daną ci wartość X do równania i obliczasz w komórce Excel. Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Moze troszke jasniej bo dalej nie wiem nic z tego :/bardzo prosto .. masz 2 kolumny prawda x y ? klikasz na tej na dowolnej komorce y i z menu narzedzia szukaj wyniku wpisujesz okreslona wartosc y a znajduje dla niej x bo chyba o to Ci chodzilo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull_Byk Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Moze tak: 1. Wpisujesz dane do tabeli EXCEL 2. Zaznaczasz komórki 3. Tworzysz wykres liniowy 4. Zaznaczasz serię danych 5. Prawym klawiszem wybierasz trend 6. Wybierasz trend liniowy (lub inny najbardziej zbliżony do układu punktów) i zaznaczasz pokaż równanie. Jeżeli nie zamieniłeś X z Y lub nie skopałeś danych to pokaże się równanie w tym przypadku: dla trendu liniowego y = 30,275x - 89,615 dla trendu wielomianowego y = 3,7862x2 - 22,732x + 42,902 Podstawiasz daną ci wartość X do równania i obliczasz w komórce Excel. To Co mi wyslales jest dobrze policzone tylko nie wiem skad ty ten wzor wziales?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Kursor myszy ustawiasz na linii trendu na wykresie i zaznaczasz. Prawym klawiszem myszy / formatuj linię trendu /wybierasz zkładkę opcje i 2 pole od dołu - pokaż równanie. Równanie pokaże się przy linii trendu. Edytowane 23 Kwietnia 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...