Picek Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Witam. Mam pewien problem z moją nagrywarką CD/DVD (Lite-On DVDRW SOHW-1693S). Otóż często wypalam płyty zarówno DVD jak i CD. Używam do tego programów Nero (v. 6.x) i Alcohol 120% (v. 1.9.5.x). Ale od pewnego czasu nie wszystkie wypalone płytki (CD i DVD) są odczytywane przez mój napęd. Także problem jest tego rodzaju, iż gdy wypalam/kopiuję płytkę DVD w Alcohol'u po włożeniu czystego dysku czekam do około 3-5 minut, by wypalanie się rozpoczeło (przez ten czas napęd jakby "szuka płytki", gdyż cały czas słychać próbę odczytu). Nagrywarka nie jest stara, zakupiłem ją w lipcu '05 i od tego czasu nie zmieniałem żadnych sterów ani nic do niej. Jak można rozwiązać te problemy? Czy zainstalować nowe sterowniki? Jeśli tak to jakie, i skąd je najpewniej pobrać? A może inny jest powód tych problemów? Proszę o pomoc. Z góry dzięki i pozdrawiam. P.S. Jakie płyty polecacie do wypalania, jakiej firmy? Zarówno CD jak i DVD. Bo może dlatego też nie odczytuje danych z płyty, gdyż to była tania i słaba płytka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 To co opisujesz to "standardowy" schemat padania Litków... Miałem to samo na swoim 1653S, od pewnego czasu bardzo długo "myślał" (rozpędzał się kilka razy) zanim rozpoczął nagrywanie płytki a jak już ją nagrał to z reguły nie potrafił jej odczytać... :? tyczy się to przeważnie modeli 1653S/73S/93S - one były zresztą bardzo awaryjne... W moim przypadku serwis uznał gwarancję i dostałem nowego 1635S, którego i tak sprzedałem po miesiącu bo też pomimo tego, że był nowy to miewał problemy z nagrywaniem i odczytem ale nie aż takie jak jego poprzednik... Teraz mam BenQ 1650 i dopiero wiem co to znaczy dobra nagrywarka DVD... :) Jeśli chodzi o płytki DVD to polecam Sony x8 "plusy" i Verbatimy x16 także "plusy", sprawdź czy przy ich wypalaniu będziesz miał takie same objawy - jeśli tak to pozostaje Ci tylko oddać ją na gwarę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Szczerze? Mnie padła: 1. Nagrywarka CD 52x32x7s -dostałem nową ten sam model 2. Napęd JLMS Liteon DVD 16/48 padł po pół roku - dostałem Lite-on DVD SOHD-167T i ten nowy (no 2 lata mam niecałe) już kijowo czyta płyty - długo myśli, a najśmieszniejsze jest to, że gwarancji już nie mam. Ehh i czym się tu podniecać. Litki był tak zachwalane - a w mojej opini ta firma jest nieciekawa. Przez pierwsze miechy ładnie działają napędy tej firmy, a później się zaczynają schody. Więcej nie kupię Litka, tej firmie już dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...