Skocz do zawartości
Gość

WAZNE!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Padl mi dysk byl to Hdd 20GB Western Digital Caviar. Nie wiem co sie z nim stalo i co sie zepsulo!. Poprostu wsadzilem w plyte spalony procek komp sie nie odpalil pozniej wlozylem dobry procesor komp ruszyl ale od tej proy dysk nie dziala :(((. Byl to dysk WD200BB- 32CLB0 ,LBA 39102336. Co sie z nim stalo??? Przez co najczesciej padaja dyski??? . Moje wstepne informacje to : nie obracaja sie taleze a hdd sie robi cieply.

Co z nim moze byc czy to elektronika??? BRDZO PRSZE O ODPOWIEDZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO dziwne bo ja myslalem ze sterwoniki do tego ECS to 7012 a nie 7001. Ale moge sie mylic 8O W koncu niestety ale moj drugi komp jest na tej plycie i chodzi juz 6 miesiecy zanakomicie ale to pefnie przypadek :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO dziwne bo ja myslalem ze sterwoniki do tego ECS to 7012 a nie 7001. Ale moge sie mylic 8O  W koncu niestety ale moj drugi komp jest na tej plycie i chodzi juz 6 miesiecy zanakomicie ale to pefnie przypadek  :oops:

co?????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry pomylil mi sie temat. No wiec musisz sciagnac program z oficialnej strony do sprawdzania dysku, potym jak zbadasz sam Ci napisze co sie stalo:)

jak go zbadac jak on nie wstaje!!!???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom ja tez mialem problem z dyskiem nie startowal grzal sie , tej samej firmy odpalilem program sprawdzil napisal 524 czy cos takiego wtedy sobie czytasz w pomocy co to znaczy lub na stronie i juz wiez umnie znaczylo ze dysk nalezy wymienic na nowy :( Szkoda mojej 20GB a teraz Baracuda IV 40GB:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co??? mam podpiac dysk ktorego nie wykrywa komp odpalic kompa z drugiego sprawnego dysku i uruchomic program i on mi powie co siadlo???? Czy dobrze zrozumialem????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebie się z takimi paskiudami co to nie dychają - możemy się jakoś zgadać, to lookne na niego...

Są następujące możliwości:

1. Poszły zabezpieczenia portu

2.poszed układ portu

3. poszedł kontroler

4. poszły drivery (nie soft - tylko scalaki do kontroli silników)

6. wytuptało firmware

oraz pare innych :(

ale nic straconego....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebie się z takimi paskiudami co to nie dychają - możemy się jakoś zgadać, to lookne na niego...

Są następujące możliwości:

1. Poszły zabezpieczenia portu

2.poszed układ portu

3. poszedł kontroler

4. poszły drivery (nie soft - tylko scalaki do kontroli silników)

6. wytuptało firmware

oraz pare innych   :(  

ale nic straconego....

a moze jakas porada co zrobic by wiedziec do poszlo i zaczac interfencje???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebie się z takimi paskiudami co to nie dychają

Mistrzu Mighn Taghor, to powiesz mi może co się mogło stać z moim 17GB Seagate U5 (bodajże, w każdym razie 5400rpm). Podaję objawy:

1. Najpierw spieprzyło mu się adresowanie LBA - uparł się że ma tylko 1024 cylindry (zamiast 2096), w efekcie czego fdisk pokazywał że to 8GB, chociaż Bios wypisywał w tabelce przed bootem 17. Przestawienie z Manual na Autodetekcję pomogło.

2. Po około 5 miesiącach w czasie pracy z Windą komp nagle staje, świeci się HDD led, a po ok. minucie słyszę jak talerze startują i głowice przechodzą w pozycję pracy. Powtórzyło się to z 6 razy, po czym zdegustowany zapuściłem scana - na środku C: był bad. Teraz dysk poszedł z gwarancją. Przerw w zasilaniu HDD raczej nie było - wtyczki sprawdziłem.

Moje pytanie: Czy to jest wina dysku, czy kontroler też mógł go tak urządzić?

Chciałbym wiedzieć czy jak włoże nowy, to nie spotka go ten sam los. Wspomniany kontroler (VIA 686B) czasem odp**** różne cyrki (np dysk ATA 100 na szmacie ATA33 (40 żył) chciał czytać z szybkością 100, co oczywiście mu się nie udało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...