PabloHasan Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Mam cieplowod i chcialbym go przymocowac do bocznej scianki miedziane podstawki. Jak to zrobic, by zachowac dobre przewodnictwo ciepla. Element musi byc jakos zamocowany bo inaczej "spadnie". narazie do glowy przychodzi mi jakas pasta miedzy miedzianymi elementami i na koncach ich styku jakis rewelacyjny klej. A moze sa lepsze sposoby?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 lutownica.. spoiwo cynowoołowiowe... lutujesz.. masz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.icy Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 A jesli powierzchnia i masa elementow jest wieksza? Mam podobny problem - duzo miedzianych elementow, z ktorych trzeba zlozyc "cos". Przy duzej masie miedzi lutownica wymieka :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 ale cyna z tego co sie orientuje nie jest dobrym przewodnikiem ciepla. O to mi wlasnie chodzi,czy moze jest jakis sposob na polaczenie elementow miedzianych z zachowaniem ich wlasciwosci termicznych. Nie wiem, nie jestem specjalista w tym temacie, ale np. wariant, ze roztapiam miedz i przez nia lacze te elementy bylaby niemal idealna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Facet- zapomnij o topieniu miedzi w domowych warunkach. Cyna bedzie OK. Duza masa- polecam palnik oraz izolacje cieplna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zdaje sobie sprawe z tego, ze nad kuchenka miedzi nie bede topil ... ;). Ale potrzeba matka wynalazkow (czy jakos tak..) i moze ma ktos jakis patent na "cos". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 A jesli powierzchnia i masa elementow jest wieksza? Mam podobny problem - duzo miedzianych elementow, z ktorych trzeba zlozyc "cos". Przy duzej masie miedzi lutownica wymieka :? zależy jaka lutownica... 100W to sobie możesz wsadzić w ... obwod drukowany... Cza mieć ogromną grzałę a nie takie zabawki... Albo palnik acetylenowy... albo lutownicę gazową.. No i z lutowaniem takiego czegoś trochę się różni od lutowania kabelków do diody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Jak elementy nie sa wielkie to mozna lapac na kuchenka gazowa + cyna, powinno starczyc do takiego rozwiazania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 palnik i srebrem:> albo takie cos jest miedz+fosfor to jest fajne topi sie jakos w 700 czy 800*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 palnik i srebrem:> albo takie cos jest miedz+fosfor to jest fajne topi sie jakos w 700 czy 800*CArnie dobrze prawi. IMHO srebro będzie najlepszym rozwiązaniem, gdyż mam nawet lepszą przewodność termiczną od miedzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Witam! Arnie i KvaNfield podają przykłady bardzo dobrych lutów , niestety wymagają one trochę lepszych palników (np acetylenowo tlenowy). Jest też kwestia jak zachowa się owa rura cieplna pod wpływem tak wysokiej temperatury. O ile się nie mylę to w ciepłowodzie jest ciecz (woda?) zamknięta pod zmniejszonym ciśnieniem aby obniżyć temperaturę parowania. Jeśli mogę doradzić to proponuję w podstawce ( wzdłuż boku podstawki ) wywiercić otwór o średnicy odpowiadającej ciepłowodowi (z minimalnym luzem na pastę termoprzewodzącą) w odległości od krawędzi około 4-5 mm i połowie średnicy rury cieplnej . Samą rurę można unieruchomić w otworze np poprzez śrubkę wkręcaną z boku podstawki.To tylko przykład rozwiązania ( myślę że bezpieczniejszy i łatwiejszy od lutowania) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) ja spawalem rurki 15mm lutem miedz+fosfor palniiem propanowo-powietrznym ale palnik musial byc odkrecony do oporu a rurka lezala na terakotowej plytce coby ciepla za szybko nie oddawala. nie skumalem ze chodzi o heatpipe (rura cieplna) :> w takim wypadku odradzam lutowanie. popatrz jak sa zrobione radiatory na grafe. tam smaruje sie pasta wtyka w otwor/rowek i skreca srubkami. zreszta lutowanie czegos takiego to musi byc koszmar:> z jednej strony grzejesz a tu ci zabiera cieplo na druga strone :D Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 (edytowane) Niestety odwiert nie wchodzi w gre - tez o tym myslalem. Jedyne co zrobie to wyzlobie rowek w boku podstawki i do niego zamocuje HP. Sprobuje cyna... Co juz wyzej Arnie zauwazyl lutowanie Heatpipe to ...koszmar. Wzialem na probe...efekt mizerny. Edytowane 28 Kwietnia 2006 przez PabloHasan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 A moze cos takiego by sie nadalo .... ? Link_1 Link_2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 szczerze to wątpię czy jakikolwiek klej zapewni lepszą termoprzewodność niż lut... No chyba że sa jakieś specjalne.. no nie wiem.. w każdym bądź razie lut to metal.. a metal przewodzi ciepło... Klej to jakiś polimer (whatever) z domieszkami poprawiającymi przewodność cieplną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 moze sie komus przyda z podobym problemem. W podstawce wyzlobilem "rowek" o srednicy Heatpipa. Zrobilem to wiertarka i wiertlem do metalu o srednicy Heatpipe. Podstawka w imadlo, wiertlo bokiem do scianki podstawi i ... zlobimy. Dosc szybko i sprawnie poszlo, a i sama powieszchnia wyszla naprawde glatka. Rowek wypelnilem pasta (AC Silver) przylozylem Heatpipe, i przymocowalem to dwuskadnikowa masa epoxydowa (taka plastelina - mozna to potem obrabiac). Wlasnie wszystko wyschlo. Podstawke miedziana dalem nad plomien swiecy. Podstawowe Heatpip-y nagrzaly sie pieknie. Dostawiony...rowniez tak samo jak podstawowe :). Wyszlo nawet calkiem dobrze. Obrobie troszke bedzie ladniej i dostawie drugi cieplowod. Szkoda, ze nie mam aparatu cyfrowego zrobilbym zdjecie. Jestem zadowolony z efektow. Sama masa oczywiscie nie przewodzi ciepla ani pradu. Choc styk z podstawka jest w stosuku do podstawowych HP ok 2/3 mniejszy, dostawiony HP dziala b.dobrze i szybko nagrzewa sie i oddaje cieplo. Czekam na nowa karte graficzna (GF 6800 Asus GT) i sprawdze w praktyce, ile moje "widzimisie" jest warte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 a ten heatpipe to z czego zrobiony? Sama rurka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Nie - orginalne HP. Wiecej w ostatnim poscie tego tematu. Link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...