Skocz do zawartości
leszek_e

Prefetching Nie Dziala A Jest Wlaczony...

Rekomendowane odpowiedzi

witam. problem ma taki jak w temacie... czyli mechanizm wstępnego ładowania aplikacji NIE DZIAŁA! wiem jak sie go włącza i wyłancza i zapewniam ze odpowiedni klucz w rejestrze ma wartość 3. zreszta dla wartosci 1 i 2 tez nic sie nie dzieje, zadne pliki sie w katalogu C:\Windows\Prefetch nie tworza. Od prawie roku robilem 4 razy reinstalke i zawsze po jakims czasie przestawal mi dzialac prefetching aż dziś postanowiłem zapytać czy ktoś wie co z tym zrobic...

Cały mechanizm przestał działać po tym jak oproznilem folder Prefetch jako ze po instalce windy instalowalem setki programow i mialem tam kociol straszny - oproznilem i to był jego koniec.

pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie ;)

aha z gory moze uprzedze zbedne pytania:

-Tak. Wole miec wlączony. :)

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wylaczaylem :D

w zyciu bym nie podejrzewal ze to ma jakies znaczenie... zaraz wlacze i obczaje czy cos sie zmieni.

UPDATE:

wypas, nieda sie uruchomic juz harmonogramu zadan...

"Nie można uruchomić usługi Harmonogram zadań na komputerze Komputer lokalny.

Błąd 87: Parametr jest niepoprawny"

ktoś wie jaki ma byc ten parametr??

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE:

wypas, nieda sie uruchomic juz harmonogramu zadan...

"Nie można uruchomić usługi Harmonogram zadań na komputerze Komputer lokalny.

Błąd 87: Parametr jest niepoprawny"

ktoś wie jaki ma byc ten parametr??

usługa nie wymaga parametru (możliwość podania parametru początkowego, powinna pozostać nie aktywna)

logowania: do konta systemowego, bez interakcji z pulpitem

co zmieniałeś w systemie, w jakich okolicznościach wyłączyłeś usługę, itd...

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wartość:

EnablePrefetcher

klucza:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters

jest = 0 ?

jeżeli tak, opróżnij zawartość folderu:

%SystemRoot%\Prefetch

wyłącz usługę harmonogram zadań:

sc config Schedule start= disabled

sc control Schedule stop

nie ma siły żeby działał dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w okolicznosciach takich... z poradnika do optymalizacji wina po kolei jechalem to co mnie interesowalo (m. in) wylaczylem harmonogram zadan)

tyle ze teraz niema juz nad czym dyskutowac bo akurat jestem po kolejnej instalce systemu i teraz nie wylaczylem harmonogramu zadan i chodzi jak powinien takze dzieki.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam... mienelo pol roku i znowu mam ten sam problem :D

zaczal mi sie system dlugo odpalac... zerkam do katalogu prefetch a tam pusto... harmonogram zadan wlaczony...

oczywiscie sam prefetching tez jest wlaczony ale niestety nie funkcjonuje (a jeszcze dzis rano dzialal bankowo bo akurat oproznialem ten folder i sprawdalem czy sie pliki tworza spowrotem i tak bylo)...

czy ktos moze mi pomoc??

UPDATE:

ok udalo mi sie znalezc cos wreszcie i juz po problmie... zamieszcze wiec to co ktos napisal na innym forum zeby nie wklejac linkow dla tych ktorzy beda kiedys szukali pomocy trafia na ten topic: do poprawnego dzialania prefetchingu wlaczone musza byc nastepujace uslugi: Harmonogram zadań i Aplikacja systemowa modelu COM+. Jesli Harmonogram zadan jest wylaczony a proby jego uruchomienia zglaszaja blad 87 to oznacza ze zablokowany jest port 135. Aby go odblokowac:

1. Odłączyć kabel od Internetu(całkowicie!!! ).

2. Uruchomić Windowws Worms Doors Clener za pomocą którego musisz odblokować port DCOM RPC (port 135) i zrestartować komputer.

A teraz tworzymy mapke ladownia systemu i zamykamy port spowrotem:

3. Po restarcie, sprawdz czy usługa Harmonogram zadań jest już uruchomiona.

4. Jeśli jest, usuń zawartość katalogów Prefetch, C:\Documents and Settings\Nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Temp oraz całą zawartość kosza (zawartość nie katalogi!!! ).

5. Wpisz następującą komendę:

Start -> Uruchom -> Rundll32.exe advapi32.dll, ProcessIdleTasks

Musisz teraz poczekać aż system, utorzy nową mapkę pików startowych.

6. Ponownie uruchom Windowws Worms Doors Clener za pomocą którego musisz teraz zablokować port DCOM RPC (port 135) i zrestartować komputer.

7. Przeprowadz defragmentację dysku oraz plików startowych, poleceniem:

Start -> Uruchom -> defrag c: -b

8. Teraz możesz dopiero podłączyć kabel od Internetu.

Edytowane przez leszek_e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi