SpiderMAN Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zmajstrowalem w jeden wieczor takie cus z plexy 2mm Poprawilo mi to wydajnosc Volcano 7+. Teraz jak wiatrak z boku idzie na max i Volcano na LOW na 1675 MHz mam podczas full obciazenia 50C. Jak wiatrak z boku idzie na 7V - gdzies okolo ;) Rheobus rulezz to jest okolo 53C Patent prosty i skuteczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śledziu Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Wita NICE pozrdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Fajne fajne ... Ale tak szczerze to niezbyt jarze o co chodzi.... Jakbyś mogł objaśnć co widac??? Szacuneczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 nie rozumiem - chodzi o to ,ze cooler jest polaczony "czyms" z wiatrakiem wyciagajacym w plexie????o to chodzi ??? bo ze zdjecia nie wiele wnioskuje - widze jakby "drzwiczki" w plexie - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 nie rozumiem - chodzi o to ,ze cooler jest polaczony "czyms" z wiatrakiem wyciagajacym w plexie????o to chodzi ??? bo ze zdjecia nie wiele wnioskuje - widze jakby "drzwiczki" w plexie - To jest widok na dzwiczki (te po lewej patrzac z przodu), stymze wdidok od wewnatrz. Czyli wiatrak wieje z zewnatrz, a ten kanal z plexi kieruje strumien powitrza prosto na zeberka Volcano, slowem ducting :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 nie rozumiem - chodzi o to ,ze cooler jest polaczony "czyms" z wiatrakiem wyciagajacym w plexie????o to chodzi ??? bo ze zdjecia nie wiele wnioskuje - widze jakby "drzwiczki" w plexie - To jest widok na dzwiczki (te po lewej patrzac z przodu), stymze wdidok od wewnatrz. Czyli wiatrak wieje z zewnatrz, a ten kanal z plexi kieruje strumien powitrza prosto na zeberka Volcano, slowem ducting :wink: Dziekuje za wyreczenie mnie. O to wlasnie w tym modzie chodzilo. Powiem Wam, ze teraz czuc moc wentylatora jak powietrze jest nie rozdmuchiwane. Czuc niezly ciag :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zapodaj fotke na zamknietej obudowie ...bo tez chce zrobic taki mantyk .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Prosze bardzo. Zdjecie na zamknietej budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 hoho, no ladnie Panie wykombinowaliscie ;) :D ide po plexe i tez moze cus pomajstruje :) PS. ta nakladka na cooler cool mod fajnie by wygladala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 hoho, no ladnie Panie wykombinowaliscie ;) :D ide po plexe i tez moze cus pomajstruje :) PS. ta nakladka na cooler cool mod fajnie by wygladala... O moze byc spoczko. Tu masz z troszke innej perspektywy, wiecej widac jak to jest zrobione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Całkiem, całkiem :) Niezłe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No to jestem pod zajebistym WRAZENIEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Mnie sie bardzo podoba..Jak dla mnie to bomba Ja myślałem o czym takim tylko z takiej rury aluminiowej(jak sie podświetli to moze byc git) Szacuneczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 qrcze nie pogadasz - plexi rulzz, bardzo podoba mi się wygląd, szkoda że jedyne miejsce na mój komp jest pod stołem - takie mody nie miałyby sensu :cry: interesuje mnie jedno - rozumiem, że połączenie tego kanału z plexi nie jest szczelne hermetycznie z wentylem na volcano; jednak zastanawiam się, jak by wyglądały temeraturki, gdybyś wyjął ten wentyl z plexi i zostawił sam kanał. z mojego doświadczenia wydaje mi się że można wykorzystać wentyl na procku jednocześnie do pobierania powietrza do wnętrza budy (oczywiście najważniejsze jest nadal to, by zasysać najzimniejsze powietrze na proc - a takie jest właśnie z boku kompa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 qrcze nie pogadasz - plexi rulzz, bardzo podoba mi się wygląd, szkoda że jedyne miejsce na mój komp jest pod stołem - takie mody nie miałyby sensu :cry: interesuje mnie jedno - rozumiem, że połączenie tego kanału z plexi nie jest szczelne hermetycznie z wentylem na volcano; jednak zastanawiam się, jak by wyglądały temeraturki, gdybyś wyjął ten wentyl z plexi i zostawił sam kanał. z mojego doświadczenia wydaje mi się że można wykorzystać wentyl na procku jednocześnie do pobierania powietrza do wnętrza budy (oczywiście najważniejsze jest nadal to, by zasysać najzimniejsze powietrze na proc - a takie jest właśnie z boku kompa) Sprawdzalem bez bocznego wentyla i byla kicha. To znaczy zero poprawy wydajnosci Volcano 7+ (moze jakis 1C). Acha jak Volcano i ten boczny leca na fulla to mam 42C w Full Load, ale jest deko za glosno ;). Tak normalnie to jest 50-53C, zeleznie od typu obciazenia, niektore obliczenia w UD obciazaja bardziej i proc sie bardziej grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 ja coś takiego zrobiłem, tylko, ze u mnie jest szczelnie. przy wiatraku, co ma nominalnie (12V) 2500rpm, chodzącym na 7V, mam na procku 40/46*C (spoczynek/max), a radiator od badziewnego spire, z blaszaną zapinką na samym środku nad jądrem czyli żaden wypas. aha - temp mobo 33*C to o co bym się tutaj bił to wyeliminowanie tego wentyla z plexi - dla efektu można by go zamocować w tym TT. wszystko ofkorz przy założeniu że cisza jest celem nadrzędnym 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Ja też zrobiłem znajomemu tunelik - tylko, że jego zadaniem było to aby wentyl na procu ciągną z zewnątrz spadek temperatury był znaczny - poprostu wcześniej była słaba wentylacja wnętrza budy. Ten wentyl na zewnątrz jak widzę ma za zadanie nadmuchiwać na radiator z boku - może to i coś daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Ja też zrobiłem znajomemu tunelik - tylko, że jego zadaniem było to aby wentyl na procu ciągną z zewnątrz spadek temperatury był znaczny - poprostu wcześniej była słaba wentylacja wnętrza budy. Ten wentyl na zewnątrz jak widzę ma za zadanie nadmuchiwać na radiator z boku - może to i coś daje. To troche zle interpretujesz zdjecie bo tunel zakrywa wiatrak na Volcano i po bokach sa male szpary, bo inaczej tunel bym urwal przy zakladaniu boku obudowy. A najlepsze jest to, ze Volcano puszczone na medium napedza tak ten wiatrak z boku, ze ten pomimo odciecia zasilania sie kreci ;) Moze ta fotka cos jeszcze wam pokaze. Nie mam akurat takiego zdjecia, ktore pokazuje jak to sie ma przy procku. Zapodam taka fotke dzisiaj z domku - to wtedy bedzie widac o co chodzi dokladnie z tym tunelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czyzyk Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 mam jeszcze jedno pytanko ......lezeli v7+ kreci sie na LOW to przy wycietej dziurze jest duzo glosniej niz z ''pełną szyba" ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Chyba kazdy glupi to rozumie bez tlumaczenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Chyba kazdy glupi to rozumie bez tlumaczenia :)I tu sie mylisz, sa tacy ktorzy mi maile wysylaja, jak to zrobilem, a co to takiego? i.t.p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 :lol: źle to o kimś świadczy BUAHAHHA :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Fajnie zrobione, ja zalozylem na Titana rore elastyczna i sam sobie zasysa powietrze z zewnatrz obudowy. Wczesniej mialem 47-52 a teraz zadko kiedy przekracza 40 stopni. A mam pytanie, nie lepiej zeby ten tunel wychodzil na tyl obudowy? Nie bylo by problemu z otwieraniem obudowy, moglbys uszczelnic tunelik i wyrzucic dodatkowy wentylek... Nie wiem, moze zle mysle...?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 pewnie i by bylo wygodniej, ale mniej chyba efektowne - tak to bajer wentyl, plexa z boku, super wyglada i chyba tez glownie o to chodzilo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 A patrz, ja glupi myslalem, zeby bylo cicho i zimno...:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 wg mnie optimum (chłodzenie/cisza) osiągniemy gdy: 1. na procu jest co najmniej wentyl 80mm 2. kanał jest szczelny - powietrze jest zasysane z zewn budy bezpośrednio na proc 3. są zminimalizowane opory wlatującego powietrza - maxymalnie krótki kanał, gładkie ścianki 4. ścianki zą izolowane termicznie 5. ścianki są izolowane akustycznie od wentylatora 6. powietrze nie może być zasysane z tyłu (zasilacz) ani z okolic wentyli wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ących, bo tam jest ono cieplejsze a więc zastosowanie rury wyprowadzone z tyłu jest sprzeczne z pkt 3, 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Chyba kazdy glupi to rozumie bez tlumaczenia :)I tu sie mylisz, sa tacy ktorzy mi maile wysylaja, jak to zrobilem, a co to takiego? i.t.p.No to wymiekam :lol: BTW Zagrzebisty ten case... gdzie kupiles te pokretla ? Dokladnie, bo na gieldzie to wiem ale w srodku czy na polu ? Jakbys mogl jakos od wejscia okreslic lokalizacje to bym byl wdzieczny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 A patrz, ja glupi myslalem, zeby bylo cicho i zimno...:)a widzisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 A dlaczego niezgodne z punktem 3?? Zwroc uwage, ze (jak na zdjeciu) do tylu obudowy jest niewiele dalej niz do boku. A mozna zrobic gladkie scianki, to chyba nie problem. Co do zasilacza, to sie zgodze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 A dlaczego niezgodne z punktem 3?? Zwroc uwage, ze (jak na zdjeciu) do tylu obudowy jest niewiele dalej niz do boku. A mozna zrobic gladkie scianki, to chyba nie problem. Co do zasilacza, to sie zgodze... bo kanał będzie miał kolanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejp Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No dobra, bedzie kolanko, to sie opory zwieksza. Ale za to jak rozwiazesz mozliwosc otwierania obudowy i jednoczesnie szczelnosci kanalu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...