Adam78 Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Mam taki problem: Zainstalowałem (z małymi problemami...) kartę muzyczna Trrateca + ALSA. Po restarcie domyślnie wszystkie kanały są zawsze wyciszane. Odpalenie np mpg123 czy xmms'a rezultuje ciszą w głośnikach/słuchawkach. Podniesienie poziomu dźwięku np. alsamixerem nic nie daje (przy odpalaniu alsamixera jest zdaje się nawet trzask w głośnikach). Co ciekawe opalenie mp3blastera (odtwarzacz pod konsolę) --> trzask w głosńikach i po ustawieniu mp3blaster-mixerem głośności dźwięk jest. W x-sach i konsoli. Ale jak zrobić żeby wszystko było full-automat bez tej ręcznej zabawy? I dlaczego alsamixer nie działa, a ten z mp3blastera owszem? W KDE mam wyłączony aRts (bo z nim cuda sie działy - zwisy xmms itp.) Jezeli wcześniej włączyć w/w mp3blastera to dźwieki systemowe KDE są. Linux widzi kartę bez problemu - przeciez gra :) cat /proc/asound/cards -->ForteMedia FM801 at 0xb400, irq 3) zawartość /etc/modules.conf wygląda tak: # ALSA portion alias char-major-116 snd alias snd-card-0 snd-card-fm801 alias char-major-14 soundcore alias sound-slot-0 snd-card-0 alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss alias sound-service-0-1 snd-seq-oss alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss alias sound-service-0-8 snd-seq-oss alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss To tyle danych. Jeżelei wie jak to rozwiązać to byłbym wdzięczny za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Mam taki problem: Zainstalowałem (z małymi problemami...) kartę muzyczna Trrateca + ALSA. Po restarcie domyślnie wszystkie kanały są zawsze wyciszane. Odpalenie np mpg123 czy xmms'a rezultuje ciszą w głośnikach/słuchawkach. Podniesienie poziomu dźwięku np. alsamixerem nic nie daje (przy odpalaniu alsamixera jest zdaje się nawet trzask w głośnikach). Co ciekawe opalenie mp3blastera (odtwarzacz pod konsolę) --> trzask w głosńikach i po ustawieniu mp3blaster-mixerem głośności dźwięk jest. W x-sach i konsoli. Ale jak zrobić żeby wszystko było full-automat bez tej ręcznej zabawy? I dlaczego alsamixer nie działa, a ten z mp3blastera owszem? W KDE mam wyłączony aRts (bo z nim cuda sie działy - zwisy xmms itp.) Jezeli wcześniej włączyć w/w mp3blastera to dźwieki systemowe KDE są. Naciśnij m - wyłącza mute dla kanału :) man alsactl - zapis ustawień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Naciśnij m - wyłącza mute dla kanału :) man alsactl - zapis ustawień No niestety nie tak prosto:( Nawet po zapisaniu ustawień przez alsactl (/etc/asount.conf jeżeli o to chodzi) i tak po restarcie jest "mute". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Naciśnij m - wyłącza mute dla kanału :) man alsactl - zapis ustawień No niestety nie tak prosto:( Nawet po zapisaniu ustawień przez alsactl (/etc/asount.conf jeżeli o to chodzi) i tak po restarcie jest "mute".Dałeś alsactl restore? Jak tak to sprawdź jeszcze: man amixer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Dałeś alsactl restore?Ale to skórka za wyprawkę: To czy za kazdym restartem będę dawał /usr/sbin/alsactl restore czy "mp3blaster" to bez różnicy :( i tak trzeba wpisać jakieś polecenie z kalwiatury aby dźwięk ruszył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2003 Dałeś alsactl restore? Ale to skórka za wyprawkę: To czy za kazdym restartem będę dawał /usr/sbin/alsactl restore czy "mp3blaster" to bez różnicy :( i tak trzeba wpisać jakieś polecenie z kalwiatury aby dźwięk ruszył. No ale wczytywanie konfiguracji to musi niestety być jakoś robione. Słyszałeś o skryptach startowych? Wrzuć gdzieś w /etc/rc.d (nie wiem co za distro więc poszukaj sobie) i masz full-automat 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...