Gość SimooN Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Tanie kierownice są dobre głównie dlatego że są ... tanie ;) na tym z reguły kończą się ich zalety. Kilka razy widziałem na forum opis problemu z kierownicą typu "ucieka mi auto w prawo (w lewo?)", a ponieważ ostatnio miałem dwie z tych najtańszych kierownic pod ręką, to postanowiłem sprawdzić o co chodzi. Nad samą konstrukcja mechaniczną (nędzną w porównaniu do np. Logitecha) znęcał się nie będę, to samo z użytymi materiałami - w tej sprawie nic się nie da zrobić. Natomiast jest możliwość wyeliminowania efektu "uciekania" bez kupowania nowej kierownicy. Okazało się że producenci zastosowali jako czujnik obrotu potencjometr typu B/C (charakterystyka logarytmiczna lub odwrotna logarytmiczna), natomiast układ scalny użyty w kierownicy obsługuje w tym miejscu wyłącznie potencjometry liniowe (typ A). W efekcie obrót w jedną stronę od położenia środkowego powoduje dużo większą reakcję niż w drugą, a biorąc pod uwagę że cały mechanizm jest mało precyzyjny może być też tak że samochód skręca "sam z siebie" (bez dotykania kierownicy - błąd "zerowania" kontrolera). Ci którzy mają pojęcie o elektronice już pewnie wiedzą co zrobiłem ;) Dokładnie tak: zastąpiłem potencjometr typu B potencjometrem liniowym (100k A /270°). To działa! W obu przypadkach nastąpiła wyraźna poprawa pracy układu, punkt "zerowy" jest bardziej stabilny a skręt działa identycznie w obie strony. Swoją drogą dlaczego musiałem to robić JA a nie serwis producenta? (jedna z kierownic została nawet wymieniona w czasie gwarancji, oczywiście na identycznie źle działającą) Potencjometry są typowe, wymiana - niekłopotliwa. Ponieważ jednak wymagana jest przynajmniej umiejętność lutowania, to opis ograniczyłem do samego tekstu. Raz że każdy model jednak trochę innaczej wygląda od środka, a dwa: jeśli komuś sam opis nie wystarczy to znaczy że powinien poprosić o pomoc kogoś kto ma większe pojęcie o tych rzeczach ;) [edit] to samo może dotyczyć joysticków - nie sprawdzałem. Edytowane 2 Maja 2006 przez SimooN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...