Skocz do zawartości
Panek

Duze Mobo i ich mali kuzyni.

Czy "mali kuzyni" sa ok  

1. 1. Czy "mali kuzyni" sa ok

• Sa gorsze
      7
    • Sa lepsze
      1
    • Sa takie same
      8
    • Nie wiem, nie mialem stycznosci ale to ciekawe.
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym poznac wasza opinie na temat plyt glownych w standardzie microATX lub mniejszych. Czy wielkosc plyty wplywa na jej osiagi i mozliwosci podkrecania.

Jezeli sa na tych samych chipset'ach to nie powinny znacznie odbiegac od normy. Ale czy jest tak naprawde?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie micro to szajs poniewaz:

- ma malo gniazd na PCI oraz miejsca na RAM

- zazwyczaj sa sprzedawane w obudowach po krzeslach dla krasnali gdzie obiego powietrza jest tragiczny ze o swobodnym wyciaganiu/wkladaniu CPU RAMu niewspomne

- maja slabe wlasciwosci O/C zazwyczaj niemaja takowych opcji w Biosie ani na zworkach

itp.

Takze zwykly ATX rzadzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dobie integracji jak najwiekszej ilosci urzadzen na plycie mobo jestem za micro atx .

obecnie na moim Epoxie 8rda+ mam tylko karte grafiki w gniezdzie AGP,

tymczasowo tylko stara karte LAN, ktora pewnie wkrtoce wypne bo mam LAN na plycie :)

karta muzyczna ze wspomaganiem sprzetowym APU jest swietna i SB Live'a tez wypialem :)

takze fakt ze micr atx ma mala ilosc gniazd PCI nie jest jak widac dzisiaj przeszkoda :)

za to mozemy sobie pozwolic na malutka obudowe ktora swobodnie mozemy zmiescic na biureczku :)

kiedys ktos podal linka do budy ktora jakis moder przerabial - umiescil wewn. wlasnie plyte microATX a buda byla ze stacyjkii roboczej Silicon Graphics - design zwala z nog:)

gosc jeszcze dodal do tego wyswietlacz graficzny z napisem Unreal Tournament :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMan ja tez mam slabosc to takich mobo (teraz mam Via C3 epia800, jest tak mala ze az boli ale troche kiepsko z wydajnoscia, wiec postanowilem wymienic). Zastanawiam sie nad jakims microAtx pod Atlona z ddr.

Co do ilosci slotow to ich nie potrzebuje znowu tak duzo (agp +3pci) mi w zupelnosci wystarcza (akurat na grafe i dzwiek), bo sieciowka jest na plycie. Co do pamiatek to maja po 2 sloty i uwazam ze to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zazwyczaj sa sprzedawane w obudowach po krzeslach dla krasnali gdzie obiego powietrza jest tragiczny ze o swobodnym wyciaganiu/wkladaniu CPU RAMu niewspomne

Zapomnialem dodac ze nie musze grzebac w kompie codziennie, a male gabaryty maja swoje plusy. Jesli robisz "komin" i zasysasz zimne powietrze z zewnatrz to masz krotsza droge do pokonania i mniejsze opory, a jak potrzebujesz to mozesz sobie zrobic nawet heatpipe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w domku lezy sobie mala obudowa athena niestety chwilowo bez zasilacza ale mam go dostac od kumpla i mam zamiar przeprowadzic do niej komp mojej matki tj p2 300 tylko musze znalezc odpowiednio mala plytke

obudowe dostalem z bebechami a byly w srodku gigabyte pod amd z zintegrowanym savage 32 mb i creativem 4ro kanalowym niestety padnieta na amen nic jej nie pomoglo 128 mb sdram (dziala :) modemem (tez dziala) :) floppem (dziala ) big coolerkiem i tasiemkami (dostalem to wszystko za free no dokladniej za zainstalowanie systemu jedynie koles sobie procka i dysk zostawil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie zawsze marzyłem o zbudowaniu komputerka typu tego co seryjnie robi shuttle. Widzialem nawet taka obudowe za 320zł ale i tak nie mam pieniązkow 15 lat wrrr... Mam w domciu płytke MicroATX z 3 slotami PCI i 1 AMR jest to płyta oprata o i810E z zintergowanym video i sound. Siedzi w niej PIII600@800 i 256mb do tego cichy fujutsu i siostra zadowolona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male jest piekne, ale duze piekniejsze :D

Małe jest piekne ale DUZY moze WIECEJ :)
no np. na microATX jeszcze nie widziałem takich mozliwosci Oc jak na FullATX
a to w sumie jest zastanawiajace? Dlaczego? Przeciez roznica to zazwyczaj 2,3 sloty pci. Czy jest to taki duzy problem reszte poupychac? BTW nie znam osoby ktora uzywalaby wszystkich dostepnych slotow. Zazwyczaj ludzie maja grafe, muze i siec/modem. To sa trzy podzespoly ktore teraz coraz czesciej mozna spotkac na mobo. (np. nforce2 po co tam tyle pci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to w sumie jest zastanawiajace? Dlaczego? Przeciez roznica to zazwyczaj 2,3 sloty pci. Czy jest to taki duzy problem reszte poupychac? BTW nie znam osoby ktora uzywalaby wszystkich dostepnych slotow. Zazwyczaj ludzie maja grafe, muze i siec/modem. To sa trzy podzespoly ktore teraz coraz czesciej mozna spotkac na mobo. (np. nforce2 po co tam tyle pci)

Ja poza grafa, muzyka i sieciowka mam jeszcze tuner tv dodatkowo na 1 slocie mam dodatkowe USB. w sumie zostaja mi 2 wolne PCI z czego 1 chyba zaraz zapelnie Voodoo 1 (sentyment) :) w ten 2 zawsze moge sobie wprawic taki duperel do wyciagania powietrza na zewnatrz ew zrobie sobie dlugie radiatory na mojego GF i wtedy niebede mial juz wolnych slotow :(

male mobo jest dobre dla ludzi wykorzystujacych kompa jako maszyne do pisania ew przegladarke www i poczty ew takich ktorzy chca miec cos malego co niezajmowalo by 1/2 biurka i bylo w miare ciche (wieksza buda wiecej wiatrakow) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam shuttle'a me-18 microatxa ktorego jeszcze sam skrocilem ;]

na serwer sie nadaje idealnie w tej chwili.

celek 500 392ramu 2 sieciowki i tyle , do tego zrobilem obudowe z plexi jak najmniejsza i nie potrzebuje drugiej duzej budy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...