Skocz do zawartości
Hajmon3

Radeon 9500 pro czy non-pro 128 mb?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak wiem to juz bylo ale opcja szukaj nie pomogla :lol: .

Mowi sie ze Radeon 9500 128 mb ma 256-bit szyne pamieci ale na stronach w specyfikacji podawane jest 128-bit ddr czy to jest pomylka czy rzeczywiscie szyna jest 128-bit podkreslam w modelu non-pro 128 mb.

Czy w sytuacji gdyby szyna wynosila rzeczywiscie 128-bit znaczylo by to ze karta moze byc maxymalnie Radeonem 9500pro? I jeszcze jedno - jak mozna modowac softwareowo te Radeony majac windows 98? Bo z tego co wiem to riva tuner +soft9700 dziala podobno tylko z win 2k i xp. Choc moze sie myle. Prosze i blagam o ostateczne wyjasnienie mi tej sprawy przez ktora spac nie moge. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi jesli takowe sie znajda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

zaden radek 9500 nie ma szyny 256

wersja pro ma 8potoków

a o softwerowym odblokowaniu wersji non-pro -do szyny 256 i kolejnych czterech potoków poki co jeszcze nie słyszałem

softwarowo sie juz da wielu juz to robilo i dalej robi chocby fatality z forum tweaka no i na guru3d jest wielu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

zaden radek 9500 nie ma szyny 256

wersja pro ma 8potoków

a o softwerowym odblokowaniu wersji non-pro -do szyny 256 i kolejnych czterech potoków poki co jeszcze nie słyszałem

KAŻDY radeon 9500 128 MB ma szyne 256 bitów

wersja 64 mega ma 128 bitów

Przelutowanie rezystora czy zmiana programowa nie ma wpływu na magistrale pamieci. Po prostu kupujac wersje 950 128 mb masz 256 bitow.

Inna sprawa to to ze czesc 9500 128 MB ma uszkodzone 4 dodatkowe potoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Tak tak wiem to juz bylo ale opcja szukaj nie pomogla :lol: .

Mowi sie ze Radeon 9500 128 mb ma 256-bit szyne pamieci ale na stronach w specyfikacji podawane jest 128-bit ddr czy to jest pomylka czy rzeczywiscie szyna jest 128-bit podkreslam w modelu non-pro 128 mb.

Czy w sytuacji gdyby szyna wynosila rzeczywiscie 128-bit znaczylo by to ze karta moze byc maxymalnie Radeonem 9500pro? I jeszcze jedno - jak mozna modowac softwareowo te Radeony majac windows 98? Bo z tego co wiem to riva tuner +soft9700 dziala podobno tylko z win 2k i xp. Choc moze sie myle. Prosze i blagam o ostateczne wyjasnienie mi tej sprawy przez ktora spac nie moge. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi jesli takowe sie znajda :)

Kup sobie 9500 128 MB ale tylko pod warunkiem ze bedziesz mogl go oddac jesli nie beda dzialac 4 dodatkowe potoki..

Sprawdz riva tunerem czy w plni dzialaja 4 dodtakowe potoki, jesli nie dzialaja to go oddaj. Na razie mozesz to tylko sprawdzic pod win xp ale juz niedlugo bedzie wersja pod 9x

Najlatwiej stwierdzisz czy dzialaja 4 dodtakow potki w 3d marku w multiteksturowaniu powinno byc okolo 2500 lub w codecreature ponad 30 klatek. Po tym programowym patchu masz radka 9700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...