Maks! Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Witam, Niedługo roczek stuknie mojemu zasilaczowi, w czasie użytkowania w środku mocno się zakurzył i zrobił się nieco głośniejszy. Postanowiłem działać, jako, że dzisiaj miałem nieco wolnego czasu, to go rozkręciłem. Wyjąłem wentylator wyczyściłem go dobrze no i nasmarowałem go, aby lepiej chodził. Mam dobry przewiew w budzię, więc dałem go na 5V, w planach mam też dołożyć mu nieco aluminium :) Wszystko skręciłem, włączam zasilacz, i co się okazało? zrobił się nieznoście głośny!? Nie mam pojęcia co się stało, według logiki powinien być cichutki. Prosiłbym o pomoc. Co można zrobić, aby go uciszyć? Planowałem kupić ultra cichy wentylator, ale nigdzie nie można kupić 140mm. Ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Rozłóż jeszcze raz, sprawdź czy o nic nie ociera. BTW czym smarowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Pareokrotnie rozkadłem, składałem napewno nic nie ociera :) pozatym podczas ocierania jest charakterystyczny dźwięk. Tutaj jest taki świst, no nie wiem jak to opisać. smarowałem CX-80, potem smarem (towotem czy jak to się zwie) jak hałasowało tak hałasuje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 no to sobie zababrałeś sprawę cx80 spróbuj wyczyścić wsio benzyną a potem znów towot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Mówisz, że cx80 nie nadaje się? napisz coś więcej. Co do benzyny to brak, jedynie mam siostry zmywacz do poznokci :) Jutro wszystko wyczyszczę i zdam relacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 cx80 to se mozesz czyscic bude z syfu (z zabrudzeń) i usuwać rdze ze śrub ;) do inych rzeczy to się nie nadaje! Ja osobiście do smarowania wentyli używam smaru teflonowego do amortyzatorów rowerowych:D (ale takiego płynnego). Cena tego jest dość spora (nowy wentyl za to juz kupisz) ale, że jezdze na rowerku to sie nie tylko do tego przydaje:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 W razie czego postaram ci się załatwić nowy wentyl do tego HK, ale to bedzie kosztowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Uporałem się :) wymieniłem środek wentylatora, tę taką rurkę nie wiem, łożysko czy jak mu tam :P Wsadziłem ze starego zasilacza 80mm, który był bardzo cichy. Nasmarowałem tawotem, dałem na 7V i teraz jest wydajnie i cicho! Jak zasilacz jest nie przykręcony to go wcale nie słychać :D Po przykręceniu z bliska słychać brzęczenie, przydały by się na to jakieś podkładki :) Ogólnie jestem bardzo zadowolony! Edytowane 11 Maja 2006 przez Maks! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...