Skocz do zawartości
Maks!

Wentylator 140mm W Huntkey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedługo roczek stuknie mojemu zasilaczowi, w czasie użytkowania w środku mocno się zakurzył i zrobił się nieco głośniejszy. Postanowiłem działać, jako, że dzisiaj miałem nieco wolnego czasu, to go rozkręciłem. Wyjąłem wentylator wyczyściłem go dobrze no i nasmarowałem go, aby lepiej chodził. Mam dobry przewiew w budzię, więc dałem go na 5V, w planach mam też dołożyć mu nieco aluminium :) Wszystko skręciłem, włączam zasilacz, i co się okazało? zrobił się nieznoście głośny!? Nie mam pojęcia co się stało, według logiki powinien być cichutki. Prosiłbym o pomoc. Co można zrobić, aby go uciszyć? Planowałem kupić ultra cichy wentylator, ale nigdzie nie można kupić 140mm. Ma ktoś jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pareokrotnie rozkadłem, składałem napewno nic nie ociera :) pozatym podczas ocierania jest charakterystyczny dźwięk. Tutaj jest taki świst, no nie wiem jak to opisać.

smarowałem CX-80, potem smarem (towotem czy jak to się zwie) jak hałasowało tak hałasuje :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cx80 to se mozesz czyscic bude z syfu (z zabrudzeń) i usuwać rdze ze śrub ;) do inych rzeczy to się nie nadaje! Ja osobiście do smarowania wentyli używam smaru teflonowego do amortyzatorów rowerowych:D (ale takiego płynnego). Cena tego jest dość spora (nowy wentyl za to juz kupisz) ale, że jezdze na rowerku to sie nie tylko do tego przydaje:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uporałem się :) wymieniłem środek wentylatora, tę taką rurkę nie wiem, łożysko czy jak mu tam :P Wsadziłem ze starego zasilacza 80mm, który był bardzo cichy. Nasmarowałem tawotem, dałem na 7V i teraz jest wydajnie i cicho! Jak zasilacz jest nie przykręcony to go wcale nie słychać :D Po przykręceniu z bliska słychać brzęczenie, przydały by się na to jakieś podkładki :) Ogólnie jestem bardzo zadowolony!

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi