Skocz do zawartości
Maciej G.

Udostępnianie W Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! Mam taki mały problem. Mam jeden komp pod winxp, w którym mam dwie karty sieciowe. Jedna podłączona do routera, dzięki czemu mam net a druga połączona z serwerem pod winnt na którym mam zainstalowane dwa programy. na switchu razem z serwerem mam jeszcze kilka komputerów pon win98, które również korzystają z programów zainstalowanych na serwerze. Adresy Ip są następujące 200.200.200.1,2,3,4, itd. Teraz chciałbym udostępnic połączenie internetowe z kompa pod xp, który ma dwie karty sieciowe na sieć stojącą na switchu ale jest pewnien problem. Kiedy włączam udostępnianie połączenia w xp na karcie, która łączy się z routerem wtedy automatycznie na drugiej karcie sieciowej zmienia mi się adres ip z 200.200.200.12 na 192.168.0.1. Wszystko jest git bo po przestawieniu ip na automatyczne na którym kolwiek win98 mam net ale komp z xp przez zmienione IP traci połączenie z serwerm a co za tym idzie nie mogę połączyć się z jako komp klient do programu z bazą danych na serwerze z winnt. Czy można ten problem jakoś rozwiązać bo nie chciałbym do każdego kompa z win98 instalować drugiej sieciówki podłącząc przewodem do routera tak jak to mam pod win98. Mam nadzieje że przedstawiłem to w miarę jasno. Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo proszę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpierw zmieniasz adres IP na komputerze z WinNT, następnie udostępniasz siec na XP

ale najlepiej jak podłączysz przełącznik do routera a następnie wszystkie komputery do przełącznika ustawiasz adres IP bramy/DNS na komputerach na adres routera, lub po prostu włącz DHCP na routerze

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi