Skocz do zawartości
Maks!

Riva Tnt2 M64 Na K8ns?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam na półce Rive TNT2 M64, niedługo sprzedaję GF6800 i chciałbym zamiast niego popracować na Rivie. Jak myślicie może coś się stać? Z tego co wie to Riva ma AGP4x czy 8x to chyba jest inne napięcie.

Edytowane przez Maks!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam na półce Rive TNT2 M64, niedługo sprzedaję GF6800 i chciałbym zamiast niego popracować na Rivie. Jak myślicie może coś się stać? Z tego co wie to Riva ma AGP4x czy 8x to chyba jest inne napięcie.

Chyba juz wszsytkie Rivy2 mialy AGPx4(o x8 jeszcze nikt wtedy nie marzyl :P).

Aby saprawdzic czy karta jest na AGPx8 czy AGPx2 to sprawdz ile wciec na zlaczu ktore wkladasz w plyte ma karta. Jesli ma dwa wciecia to karta jest zgodna z AGP x4 jesli ma jedno wciecie to jest zgodna z AGPx2.

(strona od sledzia)|-----| |-----------------| AGP x1/2 jedno wciecie

(strona od sledzia)|-----| |--------| |------| AGP x4 dwa wciecia

Wiec jesli karta ma dwa wciecia to jest zgodna z wszstkimi obecnymi plytami glowymi i posiada napiecie 3,3V i 1,5V, jesli natomiast posiada jedno wciecie to jst zgodna tylko iwylaczenie z AGP x1/2 i napieciem 3,3V. Ta karte obsluguja tylko plyty z AGPx1/2/4. Plyty z AGPx8 nie obsluguja kart zgodnych z napieciem 3,3V.

Jest jeszcze jedna sprawa. Karty zgodne tylko z AGP x4/8 maja tez jedno wciecie ale w innym miejscu

(strona od sledzia)|----------------| |------| AGP x8 jedno wciecie ale w innym miejscu niz przy AGP x1/2. Karta zgodna tylko z plytami obslugujacymi AGPx4/8. Nie dzialaja z AGP x1/2.

Do tego nie wlozysz karty zgodnej z AGP x1/2 do plyty obslugujacej tylko AGP x4/8 i na odwrot. Te wciecia nie sa zrobione dla zabawy to jest zabezpieczenie przed wlozeniem zlej karty do zlej plyty :).

Mam nadzieje ze to rozwiaze twoj problem.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja karta ma dwa więciu, czyli wychodzi na to, że jest to AGPx4 :) Później wsadzę kartę i zobaczymy jak działa :)

będzie działać ale będzie sie tez potwornie grzać, wiec od razu wymien chłodzenie, nawet jesli masz tam jakis wiatraczek, przy czym na tych rivkach jest mało miejsca na montaż chłodzenia wiec trzeba kombinowac z jakims dodatkowym wiatrakiem...

a ogolnie na dłuzsza mete to nie polecam pracy na takiej grafice bo i jakosc obrazu i odświeżania nie za ciekawe (szczegolnie w wyzszych rozdzielczosciach) a poza tym jak mowie na mocnym kompie z tej karty jest wyciskany max i bardzo sie karcioszka męczy... takie sa moje obserwacje przynajmniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Riva TNT2 M64- dobra rzecz :) , UT'99 1024x768@16 full detal smigala az milo, Q3 na powyzej srednich detali tez chodzil dobrze.

Nie bedzie zadnych problemow w spolpracy tej plyty z Rivka, dla pewnosci wylacz Fast Write.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry welyk ale jak dla mnie to jakas bajke napisales.

ale całośc to bajka czy tylko jakis fragment tej wypowiedzi?

co do tego grzania sie to ta sama karta rivka jak w temacie watka w kompie na PII 350 nie grzala sie praktycznie wcale, na Athlonie 900 juz byly klopoty przy graniu a na P4 3Ghz nie obyło sie bez wiatraka dodatkowego bo po chwili parzyła i zwisy były... oczywiscie ta rivka miala pasywne chłodzenie. chyba ze to ta karta była "inna" i takie zachowanie nie jest normalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie działać ale będzie sie tez potwornie grzać, wiec od razu wymien chłodzenie, nawet jesli masz tam jakis wiatraczek, przy czym na tych rivkach jest mało miejsca na montaż chłodzenia wiec trzeba kombinowac z jakims dodatkowym wiatrakiem...

Nie bardzo widze powod dla ktorego miala by sie grzac bardziej...

A co do montazu chlodzenia to rivka rivce nierowna najwyrazniej bo ja mialem wszystko standardowe i ja na swojej spokojnie moglem montowac co chcialem.

mocnym kompie z tej karty jest wyciskany max i bardzo sie karcioszka męczy... takie sa moje obserwacje przynajmniej :)

Mysle, ze z tej karty to jest wyciskany max juz na czyms klasy 1Ghz, ale co to ma do jej meczenia? Pracuje tak jak powinna po prostu.

co do tego grzania sie to ta sama karta rivka jak w temacie watka w kompie na PII 350 nie grzala sie praktycznie wcale, na Athlonie 900 juz byly klopoty przy graniu a na P4 3Ghz nie obyło sie bez wiatraka dodatkowego bo po chwili parzyła i zwisy były... oczywiscie ta rivka miala pasywne chłodzenie. chyba ze to ta karta była "inna" i takie zachowanie nie jest normalne?

Nie jest normalne. Moze wynika z tego, ze przy PII wlasciwie nie wialo na nia cieple powietrze z proca, a w przypadku potworow@3Ghz juz owszem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi