AdAm_00 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) Od kilku dni (czyt. ponad tydzień) co kilka uruchomień mam problemy z dostaniem się do Windows'a. Problem objawia się tym że pasek, który miga na logo windy zatrzymuje się i wyskakują błędy: MACHINE_CHECK_EXCEPTION STOP: 0x00000009C (0x00000004, 0x80545FF0, 0xB2000000, 0x00070F0F) Z reguły po tych błędach dopiero po 3-5 krotnym sypnięciu się przy starcie moge dostać się do systemu. Co jakiś czas też nie ma dźwięku w systemie...tak jakby było głucho...dopiero sztuczka z przełączeniem komputera w stan wstrzymania i "obudzenie" go doprowadza do "odzyskania" dźwięku. Sprzęt posiadam taki jak w podpisie. Sterowniki do nForce4 to 6.70, do grafy to forceware 81.98, do dźwięku to sterowniki KX "Wersja: 5, 10, 00, 3538 - debug". System świerzy odchudzony z usług. Dzisiaj myślałem że już wszystko jest ok...lecz nie pomaga. Zmieniałem dźwiękówke do innego slotu PCI i nic nie pomaga. Dla ogólnej informacji to problem występuje przy podkręconym procesorze i na deafult. Pozdrawiam wszystkich wypowiadających się i z góry dziękuje. :) dawno mnie nie było na forum ;) :? Edytowane 16 Maja 2006 przez AdAm_00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Skorzystaj z windowsowskiego przywracania systemu. Sprawdź pzmięć RAM i SMART HDD. Jeśli to nie pomoże to reinstalka Windy. Zobacz, czy nie masz za niskich napięć w zasilaczu. Sprawdź czy nz MOBO nie ma wylanych albo opuchniętych kondensatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Więc...dzisiaj w nerwicy używałem przywracania systemu i to mnie ratuje :huh: Pamięć sprawdzona, działa dobrze ale dysk zobacze. Kondensatory na mobo to rubicony (czy jak to sie tam pisze ;)) więc nie widać efektu napuchnięcia. Zasilacz wykluczam...jest to stary chieftec więc słaba seria z nowszych mu nie grozi ;) Pozatym problem występuje tylko i wyłącznie z SB więc to nie może być zasilacz. Reinstalowałem system kilka(naście) razy i nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Reinstalowałeś system z formatem partycji systemowej, czy po prostu naprawiałeś? Zmień sterowniki. Ewentualnie Twoja karta może by uszkodzona. Sprawdź czy nie ma konfliktów przerwań z innym urządzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 format partycji systemowej nie pomógł. Zmienie stery ale wcześniej chodziło wszystko ok... :/ Myśle tylko sobie czemu byłaby uszkodzona :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 chyba znalazłem odpowiedź.... http://support.microsoft.com/?kbid=329284&sd=RMVP jutro wgram biosa od ABIT'a i sie zobaczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Rzeczywiście to rzuca nowe światło na sprawę :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 wgrałem oficjalnego biosa od ABIT'a i nic....dzisiaj dostałem informacje że to może być padnięty cache od proca...sprawdzam ale chyba to nie to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 a po wyjeciu SB problem ten nie wystepuje? zobacz czy czasem karta nie wspoldzieli przerwan z innym urzadzeniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 POd tego trzeba zacząć... wyjąć karte i zobaczyć czy to ona nawala. Jak tak to ja polecam zinstalować driveery creative po uprzednim skasowaniu z dysku i wyczyszczeniu rejestru od xp'ka. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 @lechu1777 zrobiłem to dawno i okazało sie jednak że winnowajcą jest karta dźwiękowa. Tylko nie wiem co poszło :/ Wiecie może czemu tak sie dzieje? Czy jest możliwosć "naprawienia" karty dźwiękowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 @lechu1777 zrobiłem to dawno i okazało sie jednak że winnowajcą jest karta dźwiękowa. Tylko nie wiem co poszło :/ Wiecie może czemu tak sie dzieje? Czy jest możliwosć "naprawienia" karty dźwiękowej? przerwania sprawdziles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 a jak to sprawdzić? chodzi ci o IRQ? ale dźwiękówka ma "swoje" przerwania więc nie powinno sie gryźć z niczym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Ja proponuje usunąć wszystkie dirvery + rejestr i zainstalować jeszcze raz z driverami creative. Ta karta jest bezproblemowa u mnie... Ale na sterach creativa. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) a jak to sprawdzić? chodzi ci o IRQ? ale dźwiękówka ma "swoje" przerwania więc nie powinno sie gryźć z niczymtak mozesz to sprawdzic tuz za raz po ekranie z informacjami z biosu... zatrzymujesz go 'Pause' wyczyszczenie wszystkich sterow tez powinno pomoc....jakis czas temu tez mialem spore problemy z SBlive + karta tv, nie dosc ze musialy byc w odpowiednich slotach (przerwania) to jeszcze kolejnosc instalowania Surround mixera i sterow byla (jest) bardzo wazna ;) dzwiekowka nie ma swoich przerwac..tylko przydzielane sa przez bios Edytowane 16 Maja 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 zrobie tak...lecz możecie odpowiedzieć mi czemu nagle sie tak stało? nie mam nic w slotach PCI tylko SB live. Nic nie robiłem w systemie więc powinno być wszystko ok. Sprawdze IRQ ale instalcja sterów od creative tak nic nie pomoże..sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XwA Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 sb live zawsze zarlo sie z plytami abita i chyba nic sie nie zmienilo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 ale działało...pozatym SB wrócił do mnie od kumpla..nie działa u niego wogóle. Chyba padła na dobre. Da sie jakoś przywrócić SB do życia? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 poogladaj ja dokladnie moze cos 'odpadlo' jesli nic nie zuwazysz to czas na nowa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Ja mam SB Live! 5.1 już około 7lat:) Przetrwała kilka konfiguracji kompa. Działa dobrze do dzisiaj. Raz miałem problem, ale to od kurzu. Sprezone powietrze i po problemie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...