Skocz do zawartości
AdAm_00

Konflikt Sprzętowy

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni (czyt. ponad tydzień) co kilka uruchomień mam problemy z dostaniem się do Windows'a. Problem objawia się tym że pasek, który miga na logo windy zatrzymuje się i wyskakują błędy:

MACHINE_CHECK_EXCEPTION

STOP: 0x00000009C (0x00000004, 0x80545FF0, 0xB2000000, 0x00070F0F)

Z reguły po tych błędach dopiero po 3-5 krotnym sypnięciu się przy starcie moge dostać się do systemu. Co jakiś czas też nie ma dźwięku w systemie...tak jakby było głucho...dopiero sztuczka z przełączeniem komputera w stan wstrzymania i "obudzenie" go doprowadza do "odzyskania" dźwięku.

Sprzęt posiadam taki jak w podpisie. Sterowniki do nForce4 to 6.70, do grafy to forceware 81.98, do dźwięku to sterowniki KX "Wersja: 5, 10, 00, 3538 - debug". System świerzy odchudzony z usług.

Dzisiaj myślałem że już wszystko jest ok...lecz nie pomaga. Zmieniałem dźwiękówke do innego slotu PCI i nic nie pomaga. Dla ogólnej informacji to problem występuje przy podkręconym procesorze i na deafult.

Pozdrawiam wszystkich wypowiadających się i z góry dziękuje. :) dawno mnie nie było na forum ;) :?

Edytowane przez AdAm_00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skorzystaj z windowsowskiego przywracania systemu. Sprawdź pzmięć RAM i SMART HDD. Jeśli to nie pomoże to reinstalka Windy. Zobacz, czy nie masz za niskich napięć w zasilaczu. Sprawdź czy nz MOBO nie ma wylanych albo opuchniętych kondensatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc...dzisiaj w nerwicy używałem przywracania systemu i to mnie ratuje :huh: Pamięć sprawdzona, działa dobrze ale dysk zobacze. Kondensatory na mobo to rubicony (czy jak to sie tam pisze ;)) więc nie widać efektu napuchnięcia. Zasilacz wykluczam...jest to stary chieftec więc słaba seria z nowszych mu nie grozi ;) Pozatym problem występuje tylko i wyłącznie z SB więc to nie może być zasilacz. Reinstalowałem system kilka(naście) razy i nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reinstalowałeś system z formatem partycji systemowej, czy po prostu naprawiałeś? Zmień sterowniki. Ewentualnie Twoja karta może by uszkodzona. Sprawdź czy nie ma konfliktów przerwań z innym urządzeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

POd tego trzeba zacząć... wyjąć karte i zobaczyć czy to ona nawala. Jak tak to ja polecam zinstalować driveery creative po uprzednim skasowaniu z dysku i wyczyszczeniu rejestru od xp'ka. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lechu1777

zrobiłem to dawno i okazało sie jednak że winnowajcą jest karta dźwiękowa. Tylko nie wiem co poszło :/ Wiecie może czemu tak sie dzieje? Czy jest możliwosć "naprawienia" karty dźwiękowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lechu1777

zrobiłem to dawno i okazało sie jednak że winnowajcą jest karta dźwiękowa. Tylko nie wiem co poszło :/ Wiecie może czemu tak sie dzieje? Czy jest możliwosć "naprawienia" karty dźwiękowej?

przerwania sprawdziles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lechu1777

Ja proponuje usunąć wszystkie dirvery + rejestr i zainstalować jeszcze raz z driverami creative. Ta karta jest bezproblemowa u mnie... Ale na sterach creativa. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak to sprawdzić? chodzi ci o IRQ? ale dźwiękówka ma "swoje" przerwania więc nie powinno sie gryźć z niczym

tak

mozesz to sprawdzic tuz za raz po ekranie z informacjami z biosu... zatrzymujesz go 'Pause'

wyczyszczenie wszystkich sterow tez powinno pomoc....jakis czas temu tez mialem spore problemy z SBlive + karta tv, nie dosc ze musialy byc w odpowiednich slotach (przerwania) to jeszcze kolejnosc instalowania Surround mixera i sterow byla (jest) bardzo wazna ;)

dzwiekowka nie ma swoich przerwac..tylko przydzielane sa przez bios

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie tak...lecz możecie odpowiedzieć mi czemu nagle sie tak stało? nie mam nic w slotach PCI tylko SB live. Nic nie robiłem w systemie więc powinno być wszystko ok.

Sprawdze IRQ ale instalcja sterów od creative tak nic nie pomoże..sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi