PelzaK Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Witam. Piszę sobie właśnie nikomu niepotrzebny programik :) w którym chciałem w TImage zrobić animację. Wczytałem zatem potrzebne obrazki do TImageList... następnie skorzystałem z 2 metod rysowania... void __fastcall TForm1::Timer1to1Timer(TObject *Sender){ ImageList1->Draw(Image1->Canvas ,0,0,index++,true); // pierwszy sposób ImageList1->GetBitmap(index,Image1->Picture->Bitmap); // drugi sposób?} Całość jak widać umieszczona jest w zdarzeniu OnTimer dla timera wyznaczającego odstęp między klatkami... index jest zmienną globalną indeksującą kolejne klatki. No i po włączeniu tego ustrojstwa pojawia się jednak klatka i na tym koniec.. Mimo iż timer chodzi obrazek w TImage nie zmienia się. Być może jest to jakieś jednokrotne przypisanie..? Ktoś wie co tu jest nie tak? I jak zrobić żeby dało się pobierać indexami klatki animacji z TImageList czy jest ot niemożliwe? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...