Skocz do zawartości
mystery

Problem Z Instalowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

witam

niedawno kupiłem sobie kompa, mniejsza o szczegóły. zainstalowałem sobie winde xp sp2 (którą ściagnąłem sobie z MSDN, czy jakoś tak - studenci PG mają org winde za free :) ). na poczatku było spoko, wszystko ładnie instalowało się z płyt. od wczoraj nie moge nic zainstalować z płyty, bo wyskakuje błąd że nie moze uruchomić setup, albo innego pliku. po skopiowaniu na dysk instalki jest to samo. dziwne bo dzien wczesniej wszystko było wporządku.

dodam jeszcze że wczoraj zainstalowałem na innej partycji slackware'a (trzeba w koncu przesiaść sie na coś lepszego...), ale nie pamietam czy przed instalacją wystapił wspomniany wyżej problem...

napęd: LG CD-RW CED-8080B

pozdrawiam

mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoopie, żeś sobie MBR zmienił. Jak chcesz mieć 2 systemy takie jak Win i Lin na j4ednym kompie to musisz sobie jakiegoś boot loadera zainstalować, n.p. Lilo, albo Grub (ten polecam) i tam tak skonfigurować abyś miał przy starcie wybór systemu z którego uruchamiasz. A tak masz teraz MBR walnięty a dokładniej przestawiony na Linusia i stąd ten kłopot. Na szybkiego to Fdisk i zmiana aktywnej "patrycji" rozruchowej, ale wtedy z kolei nie uruchomisz linusia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zupełnie, bo MBR mam dobry, spokojnie moge sobie wybrać system przy starcie kompa. po instalacji slackware'a winshit był nawet domyślnie jako pierwszy na liscie. moze macie racje i to wina napędu. nagrywarka ta moze i stara, ale jakos wczesniej dobrze działa. nie wiem, zobacze z innymi płytkami. no ale chodzi o to ze nie moge tylko zainstalować nic, bo np, coś zgrać to mogę bez problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi