Skocz do zawartości
xten

Zalman 7000b-cu A 7000b-alcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie jaka jest róznica w wydajności między Zalman 7000B-CU a 7000B-ALCU? Bo roznica w kasie to okolo 40 złotych a nie chce przepłacac. Jesli jest to kwestia kilku stopni, to nie bede sie zastanawiał. Prosze o podpowiedzc.

P.S. Do Admina - nie znalazlem podobnego posta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam 3 wiatraki zgodnie z tą norma intela. Mysle ze Alu mi wystarczy.

Do:radeksz

Słuchaj chlopie chemie to ja mialem i nie bedziesz mi wyjasniał ukladu okresowgo pierwiastkow. Ja wiem jaka roznia w materiale, ja pytalem jaka roznica w wydajnosci. To ze miedz szybciej odbiera to tez wiem. Tylko czasami miedzy miadzia a alu jest nie wielka roznica, co wzamian ma odbicie w cenie duza roznica.

Dzieki wszystkim za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm z tego co moj AMD dziala to jakiejs kolosalnej roznicy nie zauwazylem ja osobiscie... Kiedys w jakis testach im wyszlo, ze wlasnie 1-2*C, a z tego co ja testowalem pozyczajac to od kolegi to bylo 2-4*C, wszsytko zalezy od tego jak cieplo jest danego dnia ;) Wg mnie roznica marginalna, no ale ofc. nie jestem wyrocznia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedź zawsze będzie się utleniać jak dotkniesz palcem.

A co do wydajności, kiedyć na P4 2,6 po zmianie z 7000B-AlCu na -Cu temperatury poszły mi w górę i 1-2 stopnie. Przypuszczam, że miało to związek z minimalnym przepływem powietrza w budzie. Kupuj AlCu albo odezwij się do mnie na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. mnie lepiej zrobisz jak kupisz Cu, na allegro teraz można dostać używki za 70-80zl, a napewno to lepsze nić alcu :wink:

Po czym wnosisz? Miałem / mam oba te coolery i różnic większych niż 2 stopnie w stresie (więcej miałem na P4) jakoś nie widzę. Obroty na minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie oborty na min , im mniejszy przewiew powietrza tym aluminium sie lepiej sprawdza , miedz potrzebuje dobrego nawiewu zeby dzialac efektywnie , im wyzsze oborty tym roznica teoretycznie powinna byc wieksza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wasze wyczytane w internecie teorie... robcie jak chcecie, miedź jest lepsza i koniec... Pozatym cu wazy 70% wiecej niz alcu, i jakbys sie nie gimnastykowal to bedzie wydajnejszy, u mnie na s64 na 2220MHz@1,225V w idle dawał rade w passive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi