kostek8 Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) Pisałem już w innym miejscu ale nikt nie podpowiedział, dlatego założyłem osobny temat... Poproszę o poradę, kupiłem 1GB Patriota z CL3 - i kręci się max na 210-215, nie pomaga ani dowoltowanie nawet do 3,0V ani zmiana timingów na 3-4-4-9, słabo kręci się też po ustawieniu na 133 i 166. Miałem sobie dokupić docelowo drugą taką samą ale w tej sytuacji to wolę to oddać i wziąć coś z podobnej cenowo półki, z tym że mogę tylko kupić coś z oferty komputronika. I tak: zależy mi na pamięci, która będzie bezproblemowo pracowała zaczynając od 133Mhz. Ten Patriot nie chce praktycznie chodzić inaczej niż na 200. Aby się upewnić, że to wina kostki wpakowałem do kompa starszą kostkę Goodrama 256Mb i puszczając ram na 133 mój Venice był w stanie przekroczyć satyfakcjonujące mnie 2750 MHz. I teraz z czego wybieram: Corsair VS DDR 1GB 400MHz 357 zł Corsair XMS Pro DDR 1GB 400MHz CL3 487 zł Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2 464 zł DDR 1GB PC-400 CL3 GoodRAM 330 zł GeIL 1GB PC-400 CL3 364 zł Czy biorąc któreś z tych kości uzyskanie powiedzmy minimum 225-235 z ramu będzie możliwe ? Poproszę o opinię bo nie mam styczności z tym towarem a może ktoś miał się już okazję zapoznać się z partią obecnie oferowanego przez Komputronik towaru. Edytowane 22 Maja 2006 przez kostek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beynar Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) Corsair VS DDR 1GB 400MHz 357 zł Corsair XMS Pro DDR 1GB 400MHz CL3 487 zł Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2 464 zł DDR 1GB PC-400 CL3 GoodRAM 330 zł GeIL 1GB PC-400 CL3 364 zł Jesli chodzi o moje zdanie to napewno odpadaja te HyperyXy i te Corsarze Value pozatym to czemu wybierasz glownie w pamieciach z CL 3.0? do O/C przydaloby Ci sie 2.0 albo maks 2.5 lepiej douz i kup cos z nizszymi timingami EDIT: Te geile http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11411 tez sie nie nadaja do O/C A goodram to juz calkiem haua chcoiaz niektorzy mowia ze im sie dobrze kreca. Ja np. raz mialem doczynienia z jakimis lipnymi GoodRAMami co sypalu bledami bez OC!!! dlatego odradzam GoodRAMy PS. Poszukaj jakisch Patriotow albo XMSow Edytowane 22 Maja 2006 przez Beynar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Patriotów już się nie dotknę po tej feralnej sztuce która się w zasadzie nie kręci a którą właśnie mam - no może dlatego że to w sumie taki Value. Czy sugerujesz, że warto dopłacać tą różnicę i kupić Corsair XMS Pro DDR 1GB 400MHz CL2 ? różnica w cenie to ok 77 zł, będzie jakaś różnica? czy one są na innych kostkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Corsair VS DDR 1GB 400MHz 357 zł Corsair XMS Pro DDR 1GB 400MHz CL3 487 zł Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2 464 zł DDR 1GB PC-400 CL3 GoodRAM 330 zł GeIL 1GB PC-400 CL3 364 zł Z tych co napisałeś :D Trafiłeś na jakieś padaki Patriotów - w teście 2x1GB Patrioty uzyskują ponad 230 MHz 2,5-3-3-8 1T :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 kostek8 w śremskim komputroniku mają corsaira value 1gb na samsungu uccc który śmiga na 2,7v na 256mhz i pewnie pójdzie wiecej, wiem bo go miałem, ja mam to co w podpisie też z komputronika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) Niestety nie mam możliwości oddania tych kości i wymiany na inny produkt :( Aby się przekonać czy to moja kość jest kiepska czy ogół tych Patriotów pożyczyłem do testu od kolegi podobne kości Patriota tylko dual 2x1Gb również z Komputronika ale z innej serii. Jednak problem w tych kościach (wyniki oc) jest ten sam jedna z tych kości poszła 5Mhz więcej niż pozostałe uzyskujac marne 220... na standardowych timingach i 2T. No cóż jeśli mi się uda pozbyć tej kości to chyba wezmę któregoś z tych Corsairów, ale nauczony doświadczeniem zanim zamówię to zapytam o dzielniki i o typ producenta kostek... Ale mam pytanie: Czy to że jakaś kość ramu a w tym wypadku ten gigowy Patriot nie chce pracować z dzielnikami pozwalającymi uzyskać prędkość ramu na poziomie 200MHz a inną prędkość procka może być podstawą do reklamacji produktu ? Puściłem tą moją kość na 100 Mhz i manipulując HTT doszedłem ledwo do częstotliwości zdaje się 147 Mhz.. Jak sądzicie ? Edytowane 24 Maja 2006 przez kostek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gladiac Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 corsair to zawsze byly bardzo dobre pamieci,na twoim miejscu z pewnoscia kupilbym 1 gb Cl 2,nawet wersje value swietnie sie kreca ,mam i jedna i druga, value poszly mi na 265,wyzej trzebaby dac jakies chlodzenie na nie,a Corsair z CL 2 lata na 280 wyzej blokuje mnie procek i plyta bo mysle ze nawet na 300 poleci jezeli oszedles tylko do 147 to przeciez ponizej jego nominalnej predkosci!!,pozatym jesli z pozyczonymi kosciami tez nie bylo za dobrze to moze oznaczac ze moze nalezy zrobic upgrade biosu na najnowszy ,czasami stare wersje zle rozpoznaja pamieci np by spd,warto sprobowac, i ostatnie co mi przychodzi do glowy to moze sprawdz w specyfikacji plyty wszystko o bankach pamieci ,jakie obsluguje , czy obniza sie predkosc w razie pelnych wszystkich bankow i czy sa roznice z jedno i dwu stronnymi pamieciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 A kiedy kupiłeś pamięci? W sklepie internetowym masz prawo oddać do 7 dni bez podawania przyczyny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Kingston HyperX DDR 1GB PC-400 CL2 464 złLOL, podaj adres tej oferty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 LOL, podaj adres tej oferty? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22525 w tym momencie nawet 471... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...