Skocz do zawartości
WitekCz

Ilość Ramu A Usługi

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory miałem 2x 512M RAMu plus plik stronicowania 2048M na innym fizycznym dysku (FAT 32). I taki układ był dla moich zastosowań prawie zawsze optymalny. Obecnie ma miejsce wymiana sprzętu. Mam możliwość zastosowania do 2x2x1024M RAMu w dualu, czyli razem 4GB. Jeszcze nie wiem, czy taka ilość ma sens (obróbka video). Wielkość nowego pliku stronicowania dobiorę eksperymentalnie w przyszłości. Teraz ustawię go na 1024 MB. Powinno wystarczyć. Spróbuję, będę wiedział. Pytanie dotyczy usług systemu. Do tej pory wszystkie zbędne usługi miałem wyłączone, lub uruchamiane ręcznie. Zawsze trochę tych MB RAMu się zaoszczędziło. Teraz, gdy wielkość RAMu ulegnie znacznemu wzrostowi, wielkość pamięci zajmowanej przez usługi i inne dodatki nie będzie miała aż tak znaczącego wpływu na szybkość działania systemu. Może się mylę. Chodzi o to, czy warto mimo wszystko walczyć z usługami, czy machnąć ręką i wszystko zostawić tak jak "fabryka" zrobiła? Chętnie zasięgnę opinii innych, bardziej obeznanych w temacie. Z góry dzięki.

WitekCz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walczyć z usługami jest zawsze warto, nawet jak nie wykorzystują pamięci (lub nie ma to znaczenia) to zabierają kolejkę do procesora, miejsce w kolejce do dysku itd.... oraz większość z tych usług coś robi bądź to monitoruje lub wykonuje inne czynności i tym samym może obciążać niepotrzebnie system

plik strony powinien być przynajmniej = wielkości pamięci RAM jeżeli będziesz wykorzystywał cała przestrzeń pamięci RAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi