Skocz do zawartości
marcin_tmw

Pomoc W C#

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem mam programik ktory nazywa sie drapiezca i ofiara, po odpaleniu programu mozemy sobie wybrac dla drapiezcy i ofiary ich ilosc, mase poczatkowa, mase maxymalna oraz predkosc. potem naciskamy start i program zaczyna dzialac, ofiara w kazdej petli zwieksza swoja mase i jesli nie zostanie zjedzona do osiagniecia swojej masy maksymalnej rozmnaza sie i z jednej powstaja 2, drapiezca gania ofiary i jesli ja dogoni ofiara zostaje zjedzona i znika z planszy a drapiezca zwieksza wted swoja mase i jesli dojdzie do masy maksymalnej rozmnaza sie tak jak ofiara. teraz probelm polega na tym ze chce zrobic ze jesli wilke przez klika petli niezlapie zadnej owcy to w kazdej petli spada jego masa o iles tam jednostek i jesli dojdzie do masy min zadeklarowanej rpzez uzytkownika drapiezca znika z planszy. niestety niepotrafie tego zrobic:( czy moglby mi ktos napisac jak to zrobic?

tutaj jest program zanim zadeklarowalem w nim mase minimalna:

http://marcin.lcf.pl/DiOLodz03.rar

a tutaj juz z zadeklarowa masa min:

http://marcin.lcf.pl/DiOLodz03mMIN.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam taki problem mam programik ktory nazywa sie drapiezca i ofiara

W tym programie prawie masz już odpowiedź.

ofiara: przekroczenie masy_maksymalnej -> dodanie do zbioruOfiar nowej ofiary

drapieżca: ofiara zbyt się zbliżyła -> usunięcie ze zbioruOfiar ofiary

drapieżca: niedobór masy_minimalnej -> usunięcie ze zbioruDrapieżców tego drapieżcy

w public Drapiezcy ZmianaMasy() brak jest sprawdzenia warunku niedobór masy_minimalnej, a co za tym idzie brakuje polecenia zbiorDrapiezcow.Remove(....).

Pytanie tylko, jak i w której części kodu to zrobić?

pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi