Skocz do zawartości
best-boy

Co do AMD.... trzeba sie przekonac samemu ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze na oslej bo to akurat pasuje na osla.

juz moj drugi post na temat AMD. Ja juz jestem zwolennikiem AMD bo wszyscy naokolo mnie maja maszyny na klockach AMD i nigdy nie mialem sytuacji z Archiwum-X. Nawet wczoraj .... Kumpel dzwoni od swojej laski ze siedzi u niej przed kompem i czuje sie jak ostatni palant bo nic nie moze zrobic :) . Kompik to duron 1,2 256DDR i jakis dysk 40 GB. Najpierw posypal sie dzwiek, Musialem przez telefon mu wytlumaczyc jak instalowac drivery AC'97.... makabra :lol:

Wkoncu doszedl do wniosku ze tam sie dzieja nienormalne rzeczy i przywiuzl tego kompa do mnie 50 km.

Spoko. Patrze jakas plyta MSI (dosc stary typ) DDR-ki noname

a wytrzeszcz oczu u mnie 8O spowodowala zasilka (szaaaajs jakis) a na dodatek wtyczka na plycie glownej ta do dodakowego 12V (kwadratowa) nie byla podlaczona. AAAAA.... po chili zastanowienia mysle ze jednak duron 1,2 powinien smigac bez problemow bez dodatkowego powera.

I tak tez bylo wchodze w biosa patrze 12V ma 12,6V mysle GIT.

Ze mam manie wyciskania ostatnich sokow z kompa to timingi dla DDR-a na maxa odrazu :P czekalem na niebieska ramke niestety sie nie pojawila 8) smiga na max timingach.

Wow ogromne zaskoczenie jak to wogole chodzi ale spox... odpala sie windows (czas stabdardowy razy 5) jak juz sie odpalil (aha win 98) na pulpicie bylo yyyyyy 3/4 pulpitu to ikonki , doladnie skroty skrotow :lol:

Wiecie kobieta przez pol roku uzywala tego blaszaka :lol:

Dysk 40 GB od nowa podzielilem na 3 partycje bo byly tylko dwie.

Caly czas podchodzilem do tego kompa jak pies do jeza i czekalem na jakies wodotryski ale nic sie nie dzialo. Instalacja windowsa przebiegla szybko i sprawnie. Dodam ze przed instalacja nowego systemu komputer byl w takim stanie ze divixy chaczyly jak na procku 400 MHz :wink:

Dalej poszlo juz tylko z gorki , via 4in1 4.32 itp. itd.

Komp pracuje dobrze mimo tego ze wedlog mojego zdania (jakis syfny MSI + ddr noname + zasilka 235W bez dodatkowego +12V + timingi na max ) spodziewalem sie niezlych akcji ale bardzo sie zdziwilem bo po pol godzinie zapomnialem ze temu kompowi cos dolegalo , nie wskazywal zadnych oznak "choroby" nawet ogladnelem jednego filma na nim tak dla testu.

To juz nie pierwszy taki komp w stanie agonii do mnie trafil trafialy tez jak juz kiedys pisalem na plycie ECS k7s5a ale histotia konczyla sie zawsze tak jak z tym kompem. I zawsze timingi ustawialem max lub prawie max.

Nie wiem, ale skoro sam zajmuje sie SZROTAMI kompletnymi ktore wedlog praw TWEAK-a (codegeny , ecs-y, ramy noname i inne GOWNA) nie maja szans na stabilne dzialanie :wink: a jakos chodzą to jestem ciekawy jak to wyglada na markowej plycie za 500 - 600 zl i wogole.

Tylko raz bawilem sie MSI KT3 ultra 2 wypas.......

Wnioski wyciagajcie sami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Patrze jakas plyta MSI (dosc stary typ) DDR-ki noname a wytrzeszcz oczu u mnie  8O  spowodowala zasilka (szaaaajs jakis) a na dodatek wtyczka na plycie glownej ta do dodakowego 12V (kwadratowa) nie byla podlaczona. AAAAA.... po chili zastanowienia mysle ze jednak duron 1,2 powinien smigac bez problemow bez dodatkowego powera.

O co Ci chodzi jaka wtyczka :roll: , tego się nie stosuje do platform AMD tylko P4 i w dodatku stary zasilacz tego też nie może mieć. Znacie się czy się nie znacie :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie przywożą rózne szhity , od 386 do Antków 2000...

W pracy mam teraz (od 01.01.2003) piecze nad ok 100 kompami z czego ok 20% to ECS z antkami itd.. I powiem szczerze że ja widzę róznice miezy ECS a np. MSi , niekoniecznie mobo za 500-600 PLN ale widze już różnice czesto miedzy ECS a choćby płytą schutlla za ten sam casch...Podobnie z ramami i np. GF 2 mx 400 64 MB za 160 pln a takim za GF 2 mx 64 mb za 200pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Patrze jakas plyta MSI (dosc stary typ) DDR-ki noname a wytrzeszcz oczu u mnie  8O  spowodowala zasilka (szaaaajs jakis) a na dodatek wtyczka na plycie glownej ta do dodakowego 12V (kwadratowa) nie byla podlaczona. AAAAA.... po chili zastanowienia mysle ze jednak duron 1,2 powinien smigac bez problemow bez dodatkowego powera.

O co Ci chodzi jaka wtyczka :roll: , tego się nie stosuje do platform AMD tylko P4 i w dodatku stary zasilacz tego też nie może mieć. Znacie się czy się nie znacie :wink: .

Właśnie oblukałem stronę MSI i faktycznie jest tam kilka płyt "AMD'ekowych" z tą złączką ATX12 (czyli taką jak pod P4) tyle że wcale nie są stare a wręcz przeciwnie są to jedne z ostatnich modeli, tylko nie doczytałem jeszcze czy trzeba jej używać czy też tylko można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też teraz oblukałem tą stronkę i faktycznie nawet K7T na KT133A to ma 8O . Jestem w szoku. To są jakieś wymysły MSI bo na płytach innych producentów tego nie ma. Ale przyznaję trochę się pospieszyłem, best-boy zwracam honor :oops: ale nie zmienia to faktu że na starym 235W zasilaczu nie powinno być takiej wtyczki(choć teraz już nie jestem taki pewny :wink: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też teraz oblukałem tą stronkę i faktycznie nawet K7T na KT133A to ma 8O . Jestem w szoku. To są jakieś wymysły MSI bo na płytach innych producentów tego nie ma. Ale przyznaję trochę się pospieszyłem, best-boy zwracam honor :oops: ale nie zmienia to faktu że na starym 235W zasilaczu nie powinno być takiej wtyczki(choć teraz już nie jestem taki pewny :wink: ).

owszem na zasilaczu jej nie bylo

dlatego myslalem ze plyta bedzie swirowala bez niej

chociaz jak widac duronowi wystarcza standart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi