Kura34 Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Witam, posiadam płyte EPoX 8RDA+ z Sound Storm. Na płycie wyprowadziłem na śledziu wyjście optyczne które idzie do amplitunera. Zatem najbardziej porządanym przezemnie efektem będzie gdy komputer nie będzie tego odkodowywał tylko będzie to wysyłał jeszcze w formie AC3 do aplitunera i dopiero on będzie to robił. Zatem w opcjach mam wybrać "5,1" czy "5.1 Dolby Digital Live"? bo jak biore 5,1 i słucham czegoś w stereo to jak we wzmacniaczu mam tryb przestrzenny to mam ProLogica (czyli dobrze bo sygnał idzie w stereo więc się włącza PL), a kiedy we wzmacniaczu mam tryb stereo to wiadomo taki jest. Ale jeśli wezme DD Live to na amplitunerze mam cały czas sygnał wykryty jako DD (czyli filmy w stereo nie pójdą na ProLogicu i idą jako niby DD ale dwu kanałowy). Więc wydawało by się że powinno być zwykłe 5,1. Ale zauwarzyłem że kiedy tak jest i sygnał idzie np. z niektórych gier to idzie niby przestrzenny ale na wzmacniaczu nie przełącza mi się na DD i leci mi to w ProLogicu ;/ a kiedy mam ustawione "DD Live" to jako że cały czas amplituner to wykrywa jako DD to jest ta przestrzenność... to który mam tryb włączyć i może coś innego jeszcze zmienić? np. w PowerDVD mam nie brać 6 głośników tylko spdif? troszke to ciężko tak wytłumaczyć ale ludzie którzy mają wiedzieć o co chodzi napewno będą wiedzieć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:RoGeR:. Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 Ja bym wybral opcje DD Live!. To normalne ze przy filmie stereo dostaniesz nawet na sygnale DD, sygnal stereo, bo Ci koder zakoduje wiadomosc tylko dla dwoch kanalow. :) Mozna by sprobowac jakichs pluginow do dzwieku przestrzennego, ale to raczej pogorszyloby jakosc. Co do PowerDVD powinienes dac SPDIF, gdyz wtedy sciezka dzwiekowa zapisana cyfrowo bez zadnych przerobek i modyfikacji ze strony softu trafi Ci na dekoder w Twoim ampli. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Albi_On Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 przy cyfrowym połączeniu (jak w twoim przypadku) tylko DDL ps. żałuje ze swojego czasu nie kupiłem tej płyty bo była by dla mnie teraz jak znalazł (a tak musze kupić kartę dźwiękowa z DLL żeby uświadczyć 5.1 w grach na moim KD) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...