wojtek4994 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Witam! Na początek zaznaczę, że nie potrzebuję odwołań do wyszukiwarki itp. bo mam tu parę nietypowych pytań... :P No więc tak: wziąłem się dzisiaj z nudów za pomiar napięć w moim starym zasilaczu no_name 235W. Po pierwsze: dlaczego w niektórych pinach ATX jest napięcie ujemne (konkretnie w dwóch - ok. -12 i -5 V)??? Jakie są dopuszczalne wartości mniej więcej wiem, jeśli jednak ktoś zna może podać dla pewności :D. Oczywiście w tym gracie wartości są zbyt niskie, a do tego coś w nim dziwnie brzęczy i jakieś dźwięki dziwne wydaje przy pracy - ale nie z wiatraka tylko z tyłu... Ale nie o tym chciałem mówić. Chciałem się jeszcze dowiedzieć jakie są różnice w wartościach napięć przy pomiarach pod obciążeniem i bez obciążenia. I jak obciążyć wolnostojący zasilacz??? Bez kompa? Podłączenie CD-ROMu coś by dało? Kolejne pytanie dotyczy pomiaru na płycie głównej. Jak zmierzyć napięcie RAMu? Wiem, że niedawno było, ale dokładnie, gdzie przyłożyć i co to są te mosfety/mofsety czy jak to tam się zwie i gdzie to leży??? Czy da się zmierzyć napięcie rdzenia procesora? Może chciałbym za dużo wiedzieć... :D ale proszę jakiegoś specjalistę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Dopuszczalna tolerancja napięć wg normy ATX: Napięcie ----|--- Wachanie ---|--- Min. ----|--- Max. ---| ----------------------------------------------------------- +3,3V ------|------ 5% ------|--- 3,14V --|--- 3,46V --| ----------------------------------------------------------- +5,0V ------|------ 5% ------|--- 4,75V --|--- 5,25V --| ----------------------------------------------------------- –5,0V ------|----- 10% ------|--- 4,50V --|--- 5,50V --| ----------------------------------------------------------- +12,0V -----|------ 5% ------|-- 11,40V--|-- 12,60V --| ----------------------------------------------------------- –12,0V -----|----- 10% ------|-- 10,80V -|-- 13,20V --| ----------------------------------------------------------- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 (edytowane) Dobra tolerancje już znam bo znalazłem specyfikację ATX (a tak a propos to na 3,3V jest ±4% a nie 5). Ale zadałem też parę innych pytań - np. jakie są różnice przy pomiarach bez obciążenia/pod obciążeniem, jak obciążyć wolnostojący zasilacz i jak sie zabrać za pomiar napięć bezpośrednio na mobo? Może jakieś linki? EDIT: @pluszek: zwracam honor :P w specyikacji microATX jest ±5% a w normalnej ATX ±4% :D albo oni się już sami pogubili albo tak jakoś dziwnie jest :) Pzdr Edytowane 17 Czerwca 2006 przez wojtek4994 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 byly juz poruszane te tematy..... tu znajdziesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 jak sie zabrać za pomiar napięć bezpośrednio na mobo? klik akie są różnice przy pomiarach bez obciążenia/pod obciążeniem POwinny byc jak najmniejsze i nei przekraczac tolerancjki ATX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 @pluszek ten link jush widziałem dawno i nic nowego mi on nie daje :/ @greg505 ten zresztą też widziałem... :D :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Jak byś przeczytał to byś wiedział że napięcia -5 -12 były dla kart ISA. Aby obciążyć zasilacz podłącz coś do niego proste nie ? (A co no to juz twoja iwencja ;) ). Napięcie pamięci poszukaj modów do zwiększania napięcia pamięci. Co do mofsetów polecam google. I byś znalazł Co to są „Mosfety” ? Są to tranzystory tzw. Planarne tranzystory typu MOSFET (Metal Oxide Field Electric Transistor). Układy te wytwarza się na płaskiej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Jak byś przeczytał to byś wiedział że napięcia -5 -12 były dla kart ISA. Aby obciążyć zasilacz podłącz coś do niego proste nie ? (A co no to juz twoja iwencja ;) ). Napięcie pamięci poszukaj modów do zwiększania napięcia pamięci. Co do mofsetów polecam google. I byś znalazł OK do czego są ujemne już wiem, co to są mosfety też już mniej więcej wiem, ale nadal nie wiem nic nt. pomiaru napięcia bezpośrednio na płycie :/. Google nie pomagaja... a co do obciążania zasilacza to po pierwsze: czy są duże różnice pomiędzy pomiarami bez/z obciązeniem i z czego wynikają a po drugie to chodziło mi o to, czy jak np. podłącze napęd CD do samego zasilacza to czy on będzie brał prąd i faktycznie go obciążał? No bo przecież nie odczytuje żadnej płyty więc jego obciążenie będzie znikome? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Bez obciążenia to wszystkie napięcia są nieprawidłowe ! Obciążyć możesz podłączająć kilka CD, HDD a najlepiej to pod +3.3/+5/+12V podpiąć żarówki samochodowe 12V, o mocy 25W lub 40W. Wtedy będziesz miał w miarę wiarygodne pomiary. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 OK do czego są ujemne już wiem, co to są mosfety też już mniej więcej wiem, ale nadal nie wiem nic nt. pomiaru napięcia bezpośrednio na płycie :/. Google nie pomagaja... a co do obciążania zasilacza to po pierwsze: czy są duże różnice pomiędzy pomiarami bez/z obciązeniem i z czego wynikają a po drugie to chodziło mi o to, czy jak np. podłącze napęd CD do samego zasilacza to czy on będzie brał prąd i faktycznie go obciążał? No bo przecież nie odczytuje żadnej płyty więc jego obciążenie będzie znikome? Jeśli się mylę proszę mnie poprawić...Tylko idealny zasilacz posiada prosta rownolegla do osi pradu pobieranego. W zasilaczu impulsowym nie mozemy pozostawac jakiejs lini bez obciazenia gdyz jej potencjal moze przyjac wysokie wartosci. W domowych warunkach mozesz sprawdzic wydajnosc zasilacza podpinajac odpowiednio duze obciazenia rezystory mocy halogeny itd Pamietaj o podpieciu pozostalych lini nie tylko 12V. Daje to nikle pojecie o wydajnosci zasilacza gdzyz masz tutaj doczynienia z charakterem obciazenia rezystancyjnym a komp to obciazenie impulsowe pobiera znaczy prad na poczatku i potem wedlug uznania w zaleznosci od jakosci elementow itd W domowych warunkach sprawdzenie przydatnosci zasilacza jest raczej dosc ciezkie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...