Skocz do zawartości
koleszka

Sata +obraz Ghost

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli macie jakiegoś linka z tym tematem to będe wdzięczny za pokazanie, niczego ciekawego nie znalazłem.

Otóż mam zamiar wymienić dyski ata na sata i chciałbym się co nieco dowiedzieć w kwestii robienia obrazu ghostem.

Otóż:

Mam obraz ghosta zrobiony na partycji systemowej dysku ATA (1 partycja, dysk 40gb) i czy uda się z ten obraz przywrócić ale na nowy dysk sata? Czy wymiana dysku ma znaczenie dla obrazu? Szczególnie jeżeli jest to zmiana ata > sata.

I drugie pytanko, słyszałem tu i ówdzie że są problemy z robieniem obrazu dysków sata... dyskietki, sterowniki do sata itp.

Czy ghost daje sobie radę z dyskami sata, zarówno zrobienie obrazu jak i przywrócenie? CZy proces ten wygląda standardowo jak dla ata, czy trzeba się nagimnastykować?

Poinstruujcie mnie, będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wymiana dysku ma znaczenie dla obrazu? Szczególnie jeżeli jest to zmiana ata > sata.

nie, jeżeli dysk SATA nie jest podłączony do kontrolera (nie obsługiwanego przez program przywracający) a obsługa kontrolera jest konieczna np: przypadek macierzy RAID

I drugie pytanko, słyszałem tu i ówdzie że są problemy z robieniem obrazu dysków sata... dyskietki, sterowniki do sata itp.

Czy ghost daje sobie radę z dyskami sata, zarówno zrobienie obrazu jak i przywrócenie? CZy proces ten wygląda standardowo jak dla ata, czy trzeba się nagimnastykować?

jeżeli dysk na który chcesz przywrócić obraz nie jest macierzą RAID itp... to nie będzie problemu, o zachowanie zgodności zadba BIOS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje jeszcze jdna spawa, czy po wymianie dysku i przywroceniu na nowym sptarej partycji system zbootuje poprawnie z dysku, tzn czy bedzie posiadal odpowiednie sterowniki do obslugi dysku. Dlatego radzilbym przed zrobieniem obrazu ubezpieczyc sie w ten sposob, azeby przekopiowac sterowniki kontrolera sata do folderu X:\Windows\System32\drivers aq dopiero pozniej wykonac image i przywrocenie obrazu.

Aczkolwiek jesli moge dodac cos od siebie sprobuj swoim sposobem, ale poswiec sowoj czas i postaw jednak na nowym dysku na nowo dziedziczy system, zpotymalizuj go doinstaluj office'a i jakies inne pakiety ktorych uzywasz i zrob wtedy backup. Polecam ci srdecznie, oszczedzisz sobie kupe czasu przy kolejnych przywroceniach systemu i za kazdym razem bedziesz sie cieszyl nowym nie zasmieconym i skonfigurowanym systemem. Sam tak robie :D

A tu pyatnie do znawcow tematu Symntec Ghost, czy jest juz jakas wersja ktora wspiera macieze dyskowe, bo cierpie z powodu RAID0 (konfiq nr2, ktorego brak w sigu, aczkolwiek lepszym jest ;P) ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ci srdecznie, oszczedzisz sobie kupe czasu przy kolejnych przywroceniach systemu i za kazdym razem bedziesz sie cieszyl nowym nie zasmieconym i skonfigurowanym systemem.

Toteż chciałem zaosczędzić jeszcze więcej czasu i przywrócić obraz który już mam :)

Jeżeli się nie da, to poświęcę te pare godzin i zrobię obraz z sata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tzn czy bedzie posiadal odpowiednie sterowniki do obslugi dysku...

nie ma takiego zagrożenia, sterowniki zawsze są, w ostateczności system skorzysta z trybu zgodności

A tu pyatnie do znawcow tematu Symntec Ghost, czy jest juz jakas wersja ktora wspiera macieze dyskowe, bo cierpie z powodu RAID0 (konfiq nr2, ktorego brak w sigu, aczkolwiek lepszym jest ;P) ????

jest tylko jedna słuszna oficjalna wersja i jak czegoś nie obsługuje to trudno, nic z tym nie zrobisz Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc zakupiłem dysk samsung sata HD160JJ

W porównaniu z baracudą IV ... hmm co tu porównywać ona jest bezgłośna. Szkoda że już takich dysków nie robią :(

Próbowałem przywrócić obraz ghosta z dysku ata. Wiesza się zaraz na początku po załadowaniu ghosta :/

Ale jest inny big problem :( Windows po zainstalowaniu nie wykrywa monitora i nie można przez to zainstalować sterowników do grafiki :mur:

Szczegóły w tym wątku http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204596

Pomożcie co z tym zrobić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi