koleszka Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Jeżeli macie jakiegoś linka z tym tematem to będe wdzięczny za pokazanie, niczego ciekawego nie znalazłem. Otóż mam zamiar wymienić dyski ata na sata i chciałbym się co nieco dowiedzieć w kwestii robienia obrazu ghostem. Otóż: Mam obraz ghosta zrobiony na partycji systemowej dysku ATA (1 partycja, dysk 40gb) i czy uda się z ten obraz przywrócić ale na nowy dysk sata? Czy wymiana dysku ma znaczenie dla obrazu? Szczególnie jeżeli jest to zmiana ata > sata. I drugie pytanko, słyszałem tu i ówdzie że są problemy z robieniem obrazu dysków sata... dyskietki, sterowniki do sata itp. Czy ghost daje sobie radę z dyskami sata, zarówno zrobienie obrazu jak i przywrócenie? CZy proces ten wygląda standardowo jak dla ata, czy trzeba się nagimnastykować? Poinstruujcie mnie, będę wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Czy wymiana dysku ma znaczenie dla obrazu? Szczególnie jeżeli jest to zmiana ata > sata.nie, jeżeli dysk SATA nie jest podłączony do kontrolera (nie obsługiwanego przez program przywracający) a obsługa kontrolera jest konieczna np: przypadek macierzy RAID I drugie pytanko, słyszałem tu i ówdzie że są problemy z robieniem obrazu dysków sata... dyskietki, sterowniki do sata itp. Czy ghost daje sobie radę z dyskami sata, zarówno zrobienie obrazu jak i przywrócenie? CZy proces ten wygląda standardowo jak dla ata, czy trzeba się nagimnastykować? jeżeli dysk na który chcesz przywrócić obraz nie jest macierzą RAID itp... to nie będzie problemu, o zachowanie zgodności zadba BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 jeżeli dysk na który chcesz przywrócić obraz nie jest macierzą RAID itp... to nie będzie problemu, o zachowanie zgodności zadba BIOS Planuję tylko 1 dysk systemowy. Więc widzę że mogę spać spokojnie. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 pozostaje jeszcze jdna spawa, czy po wymianie dysku i przywroceniu na nowym sptarej partycji system zbootuje poprawnie z dysku, tzn czy bedzie posiadal odpowiednie sterowniki do obslugi dysku. Dlatego radzilbym przed zrobieniem obrazu ubezpieczyc sie w ten sposob, azeby przekopiowac sterowniki kontrolera sata do folderu X:\Windows\System32\drivers aq dopiero pozniej wykonac image i przywrocenie obrazu. Aczkolwiek jesli moge dodac cos od siebie sprobuj swoim sposobem, ale poswiec sowoj czas i postaw jednak na nowym dysku na nowo dziedziczy system, zpotymalizuj go doinstaluj office'a i jakies inne pakiety ktorych uzywasz i zrob wtedy backup. Polecam ci srdecznie, oszczedzisz sobie kupe czasu przy kolejnych przywroceniach systemu i za kazdym razem bedziesz sie cieszyl nowym nie zasmieconym i skonfigurowanym systemem. Sam tak robie :D A tu pyatnie do znawcow tematu Symntec Ghost, czy jest juz jakas wersja ktora wspiera macieze dyskowe, bo cierpie z powodu RAID0 (konfiq nr2, ktorego brak w sigu, aczkolwiek lepszym jest ;P) ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Polecam ci srdecznie, oszczedzisz sobie kupe czasu przy kolejnych przywroceniach systemu i za kazdym razem bedziesz sie cieszyl nowym nie zasmieconym i skonfigurowanym systemem. Toteż chciałem zaosczędzić jeszcze więcej czasu i przywrócić obraz który już mam :) Jeżeli się nie da, to poświęcę te pare godzin i zrobię obraz z sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) ...tzn czy bedzie posiadal odpowiednie sterowniki do obslugi dysku...nie ma takiego zagrożenia, sterowniki zawsze są, w ostateczności system skorzysta z trybu zgodności A tu pyatnie do znawcow tematu Symntec Ghost, czy jest juz jakas wersja ktora wspiera macieze dyskowe, bo cierpie z powodu RAID0 (konfiq nr2, ktorego brak w sigu, aczkolwiek lepszym jest ;P) ????jest tylko jedna słuszna oficjalna wersja i jak czegoś nie obsługuje to trudno, nic z tym nie zrobisz Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleszka Opublikowano 21 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2006 No więc zakupiłem dysk samsung sata HD160JJ W porównaniu z baracudą IV ... hmm co tu porównywać ona jest bezgłośna. Szkoda że już takich dysków nie robią :( Próbowałem przywrócić obraz ghosta z dysku ata. Wiesza się zaraz na początku po załadowaniu ghosta :/ Ale jest inny big problem :( Windows po zainstalowaniu nie wykrywa monitora i nie można przez to zainstalować sterowników do grafiki :mur: Szczegóły w tym wątku http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=204596 Pomożcie co z tym zrobić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...