Skocz do zawartości
Sens

Ogromny Problem!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! witam diostalem teraz takiego kompa:

celeron 300 mhz A

64 sdram pc 133

plyta chyba ASUSA (dokladnie niewiem jaka bo nie mam mozliwosci sprawdzic)

grafa ati rage 8mb

cd-rom teac

dysk twardy WD 4,3GB

no wiec zaczolem instalowac wina 98 a potem xp i za kazdym razem byl komunikat ze dysk nie dziala prawidlowo i mam nacisnac F3. No wiec potem zaczolem sie bawic zworkami przekladalem na dysku i na cd-romie raz master raz slave, potem probowalem na jednej tasmie obydwa napedy, potem na dwoch odzielnych itp... bla bla bla i nic!

no wiec sflustrowany wsadzilem dysk do kompa w sigu \/ jako slave i okazalo sie ze komputer normalnie widzi dysk i przy okazji sformatowalem go na wondowsie xp pro i znowu probowalem na tamtym kompie i nic.

Na dole sa zdiecia plyty glownej, gdzie wejscia pod tasmy do napedow oznaczylem 1 i 2 naczerwono

>>>> FOTO PLYTY GŁOWNEJ !!!! <<<

Prosze mi powiedziec ktory naped powinien byc jako master, a ktory slave? pod ktore wejscie ma byc podlaczony hdd, a pod ktore cd-rom?? czy moze maja byc na jednej tasmie?? i wogole jak podlaczyc?

bardzoe bede wdzieczny za odp!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na plycie obok tych lacz IDE powinno byc oznakowanie IDE0 i IDE1

Z doswiadczenia wer najwydajniejsza:

Pod IDE0 na samym koncu tasmy podpinasz ustawiony na mastera dysk

Pod IDE1 na samym koncu tasmy podpinasz ustawiony na mastera cd-rom

Ale równie dobrz mozesz zorbic to na jednej tasmie

Pod IDE0 na samym koncu tasmy podpinasz ustawiony na mastera dysk a na srodku podpinasz cd-rom ustawiony na slave

jak to nie zadziala to cos masz nie tak ze sprzetem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec sflustrowany ...

ja tam się czasem też frustruję i robie byki kiedyś uważałem (przez pare lat że forma ekspluatować jest jak najbardziej poprawna

troszke poza tematem ;]

xp na tym kompie to masohizm :lol:

ciut za malo ramu ;)

zalezy jaki xp wersja power będzie chodzić całkiem ladnie jest o tym topic na purepecu :] przy next reinstalce sam takiego walne :] bo w tej chwili mam dwa OS'y :P Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszke poza tematem ;]

xp na tym kompie to masohizm

ciut za malo ramu

Tylko sprawdzalem czy instalka pojdzie :D:D

ja tam się czasem też frustruję i robie byki kiedyś uważałem (przez pare lat że forma ekspluatować jest jak najbardziej poprawna

To ten upal tak na mnie dziala. Ja to mam super 30 stopni na zewnatrz, a moj pokoj jest jeszcze w sloncu, niedzialajacy komputer itp :P te wszystkie czynniki wplywaja na pisownie :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi