m40 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Poniżej tekst na który znam już odpowiedź :) a gdzieś tam w dole aktualne pytanie o wybór nowego zasilacza. Mam pytanie które zadałem juz w dziale karty graficzne>ATI, ale myślę że tutaj będzie lepiej :) Otóż, mam Chiefteca 420W ze starej serii (Sirtec) + sprzęt z podpisku... na biurku czeka nowa płyta i Radeon X1900GT. Z tego co wiem seria X1900 jest dość prądożerna, czy mój Chief poradzi sobie z tą kartą? Chodzi mi o to aby przetestować (czyli trochę pokatować bez OC) kartę przez parę dni, na dłuższą metę i tak mam zamiar wymienić go na Tagana T530-U15... chodzi mi tylko o te parę dni, czy wytrzyma. Z tego co się dowiedziałem wszystko co żre dużo prądu korzysta z linii 12V. Mój Chief ma jedną linię 12V (18A) którą ponoć można obciążyć na 216W. Z kalkulatora na tej stronie http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp wychodzi że gdyby GT pobierał prądu tyle co XT to obciążenie tejże linii wyniosłoby 241W a ogólnie zasilacza 360W... w dodatku Chief ma 20pinową wtyczkę, a płyta 24pin. Czy mogę bez obaw zamontować tą kartę czy lepiej sobie darować i kupić nowy zasilacz? Edytowane 24 Czerwca 2006 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 Lepiej od razu wymień lub założ karte odpal nic nie kręć tak przynajmniej sprawdzisz kartę, zasilacz nie taki zły parę dni pociągnie jeśli tylko ma linie 6-pin do zasilania grafy bo bez tego może być ciężko Co do tagana to sam mam i cisza . cisza , cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 420 to tak naprawde minimalnie podrasowana 360w.. Ja bym miał lekkiego cykora- to chyba ciut za dużo dla tej zasiłki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 no też mi się wydaję, że chieftec będzie się pocił, ale przez pewien czas powinien wytrzymać :) co do tego tagana to ja bym go olał i kupił Seasonica S12-500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 jak znam życie położy go nierównomierne obciążenie linii - full na 12 i malutko 5.. skończy się na latającich v. efekt - nie musi być stabilnie, dla sprzętu niekoniecznie komfortowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 23 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2006 (edytowane) Czyli jednak nie będę montował tej karty, poczekam na nowy zasilacz, może pomożecie mi w jego wyborze :) Czy zasilacz Topower TOP-450P3 U12 EZ wystarczy do: Mój aktualny/przyszły config to: -Athlon 64 Venice 3000+@3800+(2400MHz) - będzie jeszcze kręcony -Epox EP- 9NPA3 Ultra -1GB DualDDR PATRIOT XBLK 534MHz -Sapphire Radeon X1900GT - będzie jeszcze kręcony -2xHDD Seagate Barracuda 7200 (razem 180GB) -CD-ROM i DVD-RW - + kilka wentylatorów wolnoobrotowych + coś na przyszłość, chodzi mi głównie o cisze i stabilność przy OC.... i odpinane kable, czy może lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Tagana TG480-U15 Easy-Con czy dużo głośniejszy od Topowera? co wybrać dodatkowe 30W Tagana czy lepszą kulturę pracy Topowera? Edytowane 24 Czerwca 2006 przez m40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Ten Tagan nie dorasta do pięt temu Topowerowi :wink: I z tego co pisze Zenfist w tej cenie to chyba nie ma nic lepszego, zasiłka jest podobno cichsza od Seasonic'a 500W przy podobnym obciążeniu (70% load) :blink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Tylko czy ten TOP-450P3 U12 EZ odpowiednio pociągnie mój sprzęt, teraz mam Chiefa 420 pisałem o nim wyżej, ale ma słabą linię 12V ten Top ma lepszą + 30W więcej ogólnej mocy... czy to wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Topowera od szefa dzieli technologiczna przepaść :) Top to nowoczesna konstrukcja gdzie głównie położono nacisk na potężną, niezależną linię +12V. Szef może się poszczycić zaledwie 200W na tejże linii, a Topower ma 350W :D W sumie to nie ma co porównywać tych dwóch zasilaczy, bo za dużo je dzieli :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 Poza tym a P3 wyeliminowano podnoszenie się+5v przy obiążaniu +12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...