Skocz do zawartości
m40

Cieftec 420w Raczej Nie Pociągnie X1900gt Co Zamiast Niego?

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej tekst na który znam już odpowiedź :) a gdzieś tam w dole aktualne pytanie o wybór nowego zasilacza.

Mam pytanie które zadałem juz w dziale karty graficzne>ATI, ale myślę że tutaj będzie lepiej :) Otóż, mam Chiefteca 420W ze starej serii (Sirtec) + sprzęt z podpisku... na biurku czeka nowa płyta i Radeon X1900GT. Z tego co wiem seria X1900 jest dość prądożerna, czy mój Chief poradzi sobie z tą kartą? Chodzi mi o to aby przetestować (czyli trochę pokatować bez OC) kartę przez parę dni, na dłuższą metę i tak mam zamiar wymienić go na Tagana T530-U15... chodzi mi tylko o te parę dni, czy wytrzyma. Z tego co się dowiedziałem wszystko co żre dużo prądu korzysta z linii 12V. Mój Chief ma jedną linię 12V (18A) którą ponoć można obciążyć na 216W. Z kalkulatora na tej stronie http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp wychodzi że gdyby GT pobierał prądu tyle co XT to obciążenie tejże linii wyniosłoby 241W a ogólnie zasilacza 360W... w dodatku Chief ma 20pinową wtyczkę, a płyta 24pin. Czy mogę bez obaw zamontować tą kartę czy lepiej sobie darować i kupić nowy zasilacz?

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej od razu wymień lub założ karte odpal nic nie kręć tak przynajmniej sprawdzisz kartę, zasilacz nie taki zły parę dni pociągnie jeśli tylko ma linie 6-pin do zasilania grafy bo bez tego może być ciężko

Co do tagana to sam mam i cisza . cisza , cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak nie będę montował tej karty, poczekam na nowy zasilacz, może pomożecie mi w jego wyborze :)

Czy zasilacz Topower TOP-450P3 U12 EZ wystarczy do:

Mój aktualny/przyszły config to:

-Athlon 64 Venice 3000+@3800+(2400MHz) - będzie jeszcze kręcony

-Epox EP- 9NPA3 Ultra

-1GB DualDDR PATRIOT XBLK 534MHz

-Sapphire Radeon X1900GT - będzie jeszcze kręcony

-2xHDD Seagate Barracuda 7200 (razem 180GB)

-CD-ROM i DVD-RW

- + kilka wentylatorów wolnoobrotowych

+ coś na przyszłość,

chodzi mi głównie o cisze i stabilność przy OC.... i odpinane kable, czy może lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Tagana TG480-U15 Easy-Con czy dużo głośniejszy od Topowera? co wybrać dodatkowe 30W Tagana czy lepszą kulturę pracy Topowera?

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy ten TOP-450P3 U12 EZ odpowiednio pociągnie mój sprzęt, teraz mam Chiefa 420 pisałem o nim wyżej, ale ma słabą linię 12V ten Top ma lepszą + 30W więcej ogólnej mocy... czy to wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Topowera od szefa dzieli technologiczna przepaść :) Top to nowoczesna konstrukcja gdzie głównie położono nacisk na potężną, niezależną linię +12V. Szef może się poszczycić zaledwie 200W na tejże linii, a Topower ma 350W :D W sumie to nie ma co porównywać tych dwóch zasilaczy, bo za dużo je dzieli :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi