Skocz do zawartości
tomcyk

CoÅ› nie tak z temp.mojego proca:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Nie wiedziałem na ktoore forum walnąć ten topik , ale chyba dobrze wybrałem

Sparawa jest taka......w biosie i takim monitorze mojej mobo(dostałem wraz z płytą ga-7vrx) pokazuje mi TEMP procka ok 48-idle...wiec spoko...

Ale ktoorys programik z rzędu (teraz pamietam tylko SpeedFan i Sandra) pokazuje mi temperatury rzedu 80stC 8O 8O co chyba jest przesadą bo ten proc tyle by nie pociągnął:(:(:(:( :evil: :evil:

Dlaczego tak sie dzieje ??????Na jakiej podstawie są takie różnice jak przecia programy korzystaja z tego samego czujnika pod procem

Napiszcie qrde bo nie wiem

Z goory dzieki wielkie

Szacuneczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to też tak myśle ale na jakiej podstawie sie tak dzieje?

To proste - różne płyty główne mają różne czujniki, również system odczytywania temperatury z czujnika w procesorze jest różny dla różnych płyt. Jeżeli Sandra nie rozpoznaje twojej płyty, bądź odczytuje temperaturę w inny sposób, niż założył producent płyty, to wynik jest nieprawidłowy.

Dla mojej płyty Sandra podaje dobre wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mojej płyty Sandra podaje dobre wyniki.

Ja też mam ASUS'a (troche nowszego wprawdzie) ale coś też podaje złą temp. W biosie i ASUS Probe mam 32 a wg. Sandry 45 SpeedFan jeszcze więcej- 47 (wyniki z kręconego na 1,8GHz). Moim zdaniem to troche duża rozbierzność :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sandrze na jednym z moich kompów miałem na procu ponad 100 stopni, więc się nie przejmuj i pamiętaj: "Bios prawdę ci powie".

To fakt. Ja porownale rózne programy do monitorowania temperatury. Z wszystkich najblizszy prawdy (bios) okazal sie speed fan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mam wyjscia i dziala mi tylko programik intelowski, jest b dobry i wiarygodny.

teraz mam na procku 33 stopnie a w koncie obudowy 26 i pod dyskiem 30 :D

zyc nie umierac

jak ty to robisz mistrzu :lol:
a co niby cos nie tak? jakbys mial tornado w obudowie tez bys tak mial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi