Skocz do zawartości
Gość rafifeo

Opcja Pamieci Karty Graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafifeo

siemka. dzis konfigurowalem bios dla kompa:

p2 466MHz

4Gb Segate

128ram

VooDoo3 2000 16mb

natrafilem tam na opcje: Graphic Apeatuer size (czy jakos tak) bylo ustawione na 64mb. pomyslalem ze tak ma byc. uruchomilem kompa na windzie 98se i patrze ze zajete jest 110mb. powrocilem do biosu, ustawilem ta opcje na 32 mb i jest zajete 83mb o_O czy ta opcja ustawia ram dla grafiki w pamieci ram komputera?

czy jesli np bym zmienil na R9250 64 ram to bym mogl ustawic ta opcje na 0? o_O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale opcja o której mówisz służy właśnie do ustawiania rozmiaru pamięci RAM przeznaczonego dla zintegrowanej karty graficznej. Jeśli np. ustawisz 64 MB to będziesz miał w systemie tylko 64, jeśli 32 MB dasz karcie, to wtedy systemowi pozostaje tylko 96 MB itd... Jak dołożysz osobną grafę to musisz zintegrowaną wyłączyć i wtedy będziesz miał całe 128 MB dla systemu. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

hehe ja nie mam integry ;]

w mojej plycie asrock k7vt4a pro tez jest cos takiego. w kazdej jest :?

po prostu nie wiem do czego to sluzy :]

to chyba ustawia max rozmiar buforowanej pamieci karty graficznej. juz sam nie wiem :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

aha. czyli np. jesli mam karte ktora posiada swoj 64 ram to moge w tych opcjach ustawic np 8mb? :) bo przy tych moich 128 ramach nie chcial bym zawalac go takim shitem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość rafifeo

przetestowalem rozne ustawienia w 2dmark 01

AGP APERTURE SIZE i WYNIK

32mb - 10553

64mb - 10542

128mb - 10527

256mb - 10510

testy robilem na sprzecie z podpisu. dodalem tylko 512 ram. co dziwne im wieksza wartosc APERTURE ustawilem tym wynik byl mniejszy, a zuzycie pamieci po starcie systemu bylo ciagle takie samo. :]

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi