MaZZeo Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Witam Mam pytanie: w jaki sposób moge dokładnie sprawdzić jaki mam model i rodzaj dysku? Zapomniałem jaki mam ten dysk, 3 lata na karku, 60 GB... model - ST360021A Kolejne pytanie: czy ten dysk nie będzie wąskim gardłem dla nowego kompa? Nie chcę go zmieniać bo po pierwsze, wystarcza mi 60 GB, po drugie, wolę wydać kasę na coś innego do kompa (chociaż i tak suma jest ograniczona) Czy przypadkiem nie będzie zacinał czy coś w tym rodzaju... jakie myślicie? Dokładny opis: Pole Wartość Właściwości urządzenia ATA ID modelu ST380817AS Numer seryjny 4MR09LZ0 Numer wydania 3.42 Parametry 155061 cylindry/ów, 16 głowic(e), 63 sektory/ów na ścieżkę, 512 bajty/ów w sektorze Liczba sektorów LBA 156301488 Bufor 8 MB Zwielokrotnienie sektorów 16 Liczba bajtów korekcji ECC 4 Najszybszy tryb transferu PIO PIO 4 Najszybszy tryb transferu UDMA UDMA 6 (ATA-133) Aktywny tryb transferu UDMA UDMA 0 Pojemność przed sformatowaniem 76319 MB Własności urządzenia ATA SMART Obsługiwane Tryb zabezpieczeń Obsługiwane Opcje zasilania Obsługiwane Zaawansowane zarządzanie energią Nieobsługiwane Bufor zapisywania danych Obsługiwane Host Protected Area Obsługiwane Power-Up In Standby Nieobsługiwane Automatic Acoustic Management Nieobsługiwane 48-bit LBA Obsługiwane Device Configuration Overlay Obsługiwane Informacje fizyczne urządzenia ATA Producent Seagate Nazwa dysku twardego Barracuda 7200.7 SATA NCQ 80817 Współczynnik postaci 3.5" Pojemność po sformatowaniu 80 GB Liczba dysków 1 Liczba powierzchni zapisu 2 Wymiary 146.56 x 101.85 x 26.1 mm Maks. ciężar 635 g Średnie opóźnienie obrotowe 4.16 ms Prędkość obrotowa 7200 RPM Maks. szybkość wewnętrznej transmisji danych 683 Mbitów/sek Średni czas wyszukiwania 8.5 ms Interfejs SATA Szybkość transmisji danych z bufora do hosta 150 MB/sek Rozmiar bufora 8 MB Czas rozruchu 10 sek. Producent urządzenia ATA Nazwa firmy Seagate Technology LLC Informacje o produkcie http://www.seagate.com/products Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 z czego widze to podałeś dwa dyski: pierwszy to Seagate Barracuda ATA IV 60 GB, który powinien w zupełności wystarczyć do twojego nowego konfigu, będzie trochę zamulał, ale chyba nie jesteś zapalonym ovelclockerem, który goni za każdą sekundą w Spi :? A drugi dysk to również produkt firmy Seagate tylko nowszy, a jego "imię" to Barracuda 7200.7 SATA NCQ 80GB i ten będzie zdecydowanie szybszy od swojego starszego brata pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Hmm w takim razie sie pomyliłem, chodzi o ten pierwszy. Znaczy nie będzie jakoś spowalniał kompa w grach na przykład? Nie jestem overclockerem, jestem zwykłym użytkownikiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 (edytowane) jak będziesz miał dużo ramu(1GB-2GB) to nie będzie to bardzo odczuwalne :), ale jak lubisz bardzo gry to te 60GB to trochę mało jak na nowe gry :) Edytowane 19 Lipca 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaZZeo Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Ale mi wystarcza, uwierz mi :) Nie muszę mieć 10 gier zainstalowanych bo nie lubię przechodzić kilku naraz :) Ta będe mieć 1GB ramu... Czyli z dyskiem będzie ok? To dobrze :) Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2006 Powiem Ci tak. Jesli przekroczysz pojemnosc ramu, to odczujesz to, ze dysk jest wolny, poza tym konfort pracy na czyms szybszym jest duzo wiekszy. Decyzja nalezy do Ciebie. Ja np na lapie mam 512ramu i jakis wolny dysk, reszta sprzetu to semp 3000+ i radek x700 i gdy gram sobie w homm5, to gra haczy przy przewijaniu mapy wlasnie dlatego, ze dysk jest wolny i bardzo duzo czasu zajmuje mu jazda po swapie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...