Skocz do zawartości
VeganJustice

Nsds ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem

Moj sprzęt to

Zasiłka - Hiper HPU-4M530 530W

Procek - Northwood 2.4 Stepping 7, Revision C1 ( mnoznik 18x, fsb 133)

Płyta - Asus P4s8x-x (sis648)

Cooler - Pentagram Freezone QV-100 AlCu+

Pamięci - Kingston DDR333 Value ( 1x512, 1x256 = 756)

Mam problem z kręceniem , Northwoody powiny się nieżle kręcic a tu nie wyrabiam więcej niż 2,66

z napięciem 1,65 i pamięciach na dzielniku 4:5 (186) i timingach 2.5-3-3-7. ( mam zablokowana szyne AGP/PCI jakby co ) , po prostu sp2004 sypie błędy do 151fsb , powyżej tego są bluescreeny a jeszcze wyżej wogóle nie startuje.

Co jest winą takiego słabego OC ( w superPi 1M mam zaledwie 1,02) , czy po prostu ten syfny chipset i płyta nie wyrabiają większego FSB niz 149 czy to tzw Northwood Suden Death Syndrom , slyszalem że northwoody mają tendencję do tracenia swoich możliwości OC , ale problem w tym że procek nei był wcześniej kręcony bo mam go juz od pewnego czasu i nie był puszczany na wysokim napięciu (slyszalem ,że zdarza się to gdy chodzi na qięcej niż 1,7)

Ktoś mogłby pomóc? Byłbym bardzo wdzieczny

Pozdrawiam

Michał

---------------------------------------------------------

[Edit] aktualnie chodzi na 1,5vcore, FSB 148 i pamięc jak wyżej full stabilnie , ale to i tak maly wynik :/

----------------------------------------------------

Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiecc co jest przyczyna takslabego oc , zasilaczi chlodzenie ok , ramy nawet jak dam synchro 1;1 ale nie wywalaja bledow , to jestem w kropce normalnie :|

w zasadzie prime95 na kazdym fsb powyzej 146 wywaal bledy juz po paru minutach ,

mysle ze to jednak ten NSDS skoro mowisz,ze Twoj kolegga na podobnym procku wyciaga 3ghz , cholerka :/

Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiecc co jest przyczyna takslabego oc

Płyta!!! :mur: Przecierz ona jest na SiS....daj spokój zmień na coś porządnego

Mój kolega ma northwooda 2.53Ghz, na płycie z podpisu poszło na 3.2Ghz powyżej już były problemy więc chyba nie proc cie ogranicza, a proc ma rewizje C1....

Bo ten asus to kastrat jest <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej spróbuj u kumpla na jakiejś przyzwoitej płycie, jak bedzie szło wyżej no to zmieniasz płytke proste :) ............

heh o to chodiz ,ze nie chce zmieniac bo to stary komp i tak w nim wymienilem zasilke ram i grafe zeby cos jeszcze chodzil ale nie chce w niego inwestowac wiecej , trudno pokrece sobie na nowym , chcialem tylko znac przyczyne :)

Jeszcze jedno pytanko jesli prime95 sie wywaal po pol godziny , ale super pi liczy 16m i wszystko dziala bardzo stabilnie to nalezy sie tym przejmowac, i czemu tylko ten jeden benchmark sie wywawala ? ( pozatym to dosyc syntetyk bo zaden program nei bedzie mi zapodawal 100% obciazenia przez pol godziny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vegan jak chcesz to podeślij mi procka sprawdze go u siebie pod wzgledem OC :twisted: wiem że może niemam jakiejś super płytki do OC ale powinno być dużo lepiej niż na tym antyku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi