VeganJustice Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 (edytowane) Mam dziwny problem Moj sprzęt to Zasiłka - Hiper HPU-4M530 530W Procek - Northwood 2.4 Stepping 7, Revision C1 ( mnoznik 18x, fsb 133) Płyta - Asus P4s8x-x (sis648) Cooler - Pentagram Freezone QV-100 AlCu+ Pamięci - Kingston DDR333 Value ( 1x512, 1x256 = 756) Mam problem z kręceniem , Northwoody powiny się nieżle kręcic a tu nie wyrabiam więcej niż 2,66 z napięciem 1,65 i pamięciach na dzielniku 4:5 (186) i timingach 2.5-3-3-7. ( mam zablokowana szyne AGP/PCI jakby co ) , po prostu sp2004 sypie błędy do 151fsb , powyżej tego są bluescreeny a jeszcze wyżej wogóle nie startuje. Co jest winą takiego słabego OC ( w superPi 1M mam zaledwie 1,02) , czy po prostu ten syfny chipset i płyta nie wyrabiają większego FSB niz 149 czy to tzw Northwood Suden Death Syndrom , slyszalem że northwoody mają tendencję do tracenia swoich możliwości OC , ale problem w tym że procek nei był wcześniej kręcony bo mam go juz od pewnego czasu i nie był puszczany na wysokim napięciu (slyszalem ,że zdarza się to gdy chodzi na qięcej niż 1,7) Ktoś mogłby pomóc? Byłbym bardzo wdzieczny Pozdrawiam Michał --------------------------------------------------------- [Edit] aktualnie chodzi na 1,5vcore, FSB 148 i pamięc jak wyżej full stabilnie , ale to i tak maly wynik :/ ---------------------------------------------------- Edytowane 21 Lipca 2006 przez VeganJustice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Moze po prostu pamieci nie wytrzymuja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Moze po prostu pamieci nie wytrzymuja? Proóbowalem puścic pamięci na niższym dzielniku i zmienejszać tminigi ale to nic nie pomaga, myślę ,ze pamięci wyrabiają . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Wieksze napiecie na procka pomaga? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Wieksze napiecie na procka pomaga? owszem pomaga chociaz nie chce przekraczac 1,675 , czytalem ,ze na tej plycie są problemy z FSB powyzej 150 ( a sama plytka jest juz dosc stara ani ja sprzedac ani nic:/ , sam juz nei wiem , no coz czekam na dalsze rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Jak wyzsze V na procka daje wiecej MHz to oznacza ze procek sie konczy i wiecej nie zrobi :P, po prostu taka sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Jak wyzsze V na procka daje wiecej MHz to oznacza ze procek sie konczy i wiecej nie zrobi :P, po prostu taka sztuka. to napewno procek , zmiana plyty nie pomoze ? mial ktos doczyneinia z tym stepinngiem/rev northwooda /? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 plyte to masz naprawde z doopki, na allegro teraz naprawde nie drogo mozesz wyrwac cos na 865 ew 875. Pamieci tez masz niw symetrycznei co moze oslabiac oc... pomysl o wymianie np na 2x512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Mój kolega ma northwooda 2.53Ghz, na płycie z podpisu poszło na 3.2Ghz powyżej już były problemy więc chyba nie proc cie ogranicza, a proc ma rewizje C1.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) no wiecc co jest przyczyna takslabego oc , zasilaczi chlodzenie ok , ramy nawet jak dam synchro 1;1 ale nie wywalaja bledow , to jestem w kropce normalnie :| w zasadzie prime95 na kazdym fsb powyzej 146 wywaal bledy juz po paru minutach , mysle ze to jednak ten NSDS skoro mowisz,ze Twoj kolegga na podobnym procku wyciaga 3ghz , cholerka :/ Edytowane 22 Lipca 2006 przez VeganJustice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 no wiecc co jest przyczyna takslabego oc Płyta!!! :mur: Przecierz ona jest na SiS....daj spokój zmień na coś porządnego Mój kolega ma northwooda 2.53Ghz, na płycie z podpisu poszło na 3.2Ghz powyżej już były problemy więc chyba nie proc cie ogranicza, a proc ma rewizje C1.... Bo ten asus to kastrat jest <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Najlepiej spróbuj u kumpla na jakiejś przyzwoitej płycie, jak bedzie szło wyżej no to zmieniasz płytke proste :) ............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeganJustice Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Najlepiej spróbuj u kumpla na jakiejś przyzwoitej płycie, jak bedzie szło wyżej no to zmieniasz płytke proste :) ............heh o to chodiz ,ze nie chce zmieniac bo to stary komp i tak w nim wymienilem zasilke ram i grafe zeby cos jeszcze chodzil ale nie chce w niego inwestowac wiecej , trudno pokrece sobie na nowym , chcialem tylko znac przyczyne :) Jeszcze jedno pytanko jesli prime95 sie wywaal po pol godziny , ale super pi liczy 16m i wszystko dziala bardzo stabilnie to nalezy sie tym przejmowac, i czemu tylko ten jeden benchmark sie wywawala ? ( pozatym to dosyc syntetyk bo zaden program nei bedzie mi zapodawal 100% obciazenia przez pol godziny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Jak prime sie sypie to komp jest niestabilny i tyle. Wczesniej czy pozniej zaczniesz zauwazac ze system potrafi sie walnac bez widocznej przyczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Vegan jak chcesz to podeślij mi procka sprawdze go u siebie pod wzgledem OC :twisted: wiem że może niemam jakiejś super płytki do OC ale powinno być dużo lepiej niż na tym antyku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...