FccId Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Maly problem <_< . Przy konfiguracji w trybie dual channel pamieci Patriot 667 MHz 2x1 GB nie chca wspolpracowac z plyta Asus M2N-E. Otoz przy instalacji Windows XP Prof instalator w okolicach ladowania plikow FAT32 i Windows cos tam wykrzacza sie w postaci restartu komputera. Co dziwne po zmianie slotow (cztery sloty - dwa czarne i dwa zolte, DC jest w slotach o tych samych kolorach) np. zamiast w zoltych to w czarnych instalator pokazje niebieski ekran o bledzie krytycznym. Po wlozeniu pamieci do roznych slotow (tj czarny i zolty) wszystko ladnie sie instaluje i smiga bardzo stabilnie tylko progamik cpuz wykrywa, ze to jest pamiec SINGLE: Wylaczam komputer, zmieniam pamiec na tryb DC i po wlaczeniu komp sie restartuje w kolko. W Biosie zmienilem konfiguracje z AUTO na 4-4-4-12, zwiekszylem, zmniejszylem napiecie i nic. BIOS najnowszy. To wina plyty, pamieci czy moze niedopracowane jest to jeszcze wszystko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Ja bym sprobowal zanizyc taktowanie pamieci do jakichs 250 mhz i sprobowal puscic w dualu. Wtedy jesli by poszly, znaczyloby ze plyta/proc maja problemy z wysokim HTT. Sprobuj tez poszukac nowszego biosu, podnies napiecie na HTT, probuj .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 21 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2006 Ja bym sprobowal zanizyc taktowanie pamieci do jakichs 250 mhz i sprobowal puscic w dualu. Wtedy jesli by poszly, znaczyloby ze plyta/proc maja problemy z wysokim HTT. Sprobuj tez poszukac nowszego biosu, podnies napiecie na HTT, probuj .... hmm, pamiec taktowana jest na 200, bios najnowszy, zobacze z tym napieciem doszlo do tego, ze teraz prz DC wiesza sie nawet w biosie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Heh, to jakis szerszy problem - na forum asusa zauwazylem, ze ta konkretnie plyta tj M2N-E ma problemy z pamieciami o taktowaniu 667 MHz ktore nie sa na liscie dedykowanych pamieci. Nalezy zmienic taktowanie na nizsze i wtedy DC dziala bez zwiechy. Wyglada na to, ze najnowszy BIOS 0203 jest mocno niedopracowany, bo oprocz problemu wspolpracy z pamieciami o taktowaniu 667 MHz sa jeszcze problemy z overclockingiem, kontrolerem IDE i ATA czy CPU multiplier, ktory nie chce dzialac. Najwyrazniej nalezy poczekac na nowy BIOS :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aran Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Mam podobne pamięci tyle że CL4 na tej płycie, nie zaobserwowałem żadnych problemów, narazie nic nieruszałem w biosie. PS: mam bios 0203, pamięci w slotach żółtych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Mam podobne pamięci tyle że CL4 na tej płycie, nie zaobserwowałem żadnych problemów, narazie nic nieruszałem w biosie. PS: mam bios 0203, pamięci w slotach żółtych. Kurcze a u mnie nic nie daje zmiana traktowania FSB, napiecia itp. Najwyrazniej te pamieci sie jeszcze nie calkiem kompatybilne. Poczekamy na nowy BIOS B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Kurcze a u mnie nic nie daje zmiana traktowania FSB, napiecia itp. Najwyrazniej te pamieci sie jeszcze nie calkiem kompatybilne. Poczekamy na nowy BIOS B-)pewie nie wiesz na jakich kosciach sa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 pewie nie wiesz na jakich kosciach sa? ciezko powiedziec, nie pasuje do nich opis kosci znajdujacych sie min tutaj a support na patriotmem nie udziela takich informacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 ciezko powiedziec, nie pasuje do nich opis kosci znajdujacych sie min tutaj a support na patriotmem nie udziela takich informacjiPatriot produkuje swoje tańsze pamięci na elpidzie, wiec zapewne takie posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 Patriot produkuje swoje tańsze pamięci na elpidzie, wiec zapewne takie posiadasz. Bardzo prawdopodobne, to jakos przybliza mnie do rozwiazania problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 (edytowane) Bardzo prawdopodobne, to jakos przybliza mnie do rozwiazania problemu?Przybliża cię to o tyle do rozwiązania problemu, że już wiesz czego unikać jak będziesz wymieniał pamięci. Inna możliwosć, że coś masz namieszane z ustawieniami w biosie, kontroler pamieci jest paskudny, lub też sam bios jest niedorobiony i stwarza problemy. Poza tym ustaw timingi na 5-5-5-15-2T i daj napięcie 2V. I teraz zobacz czy w dualy wszystko działa OK. Edytowane 22 Lipca 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FccId Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Przybliża cię to o tyle do rozwiązania problemu, że już wiesz czego unikać jak będziesz wymieniał pamięci. Inna możliwosć, że coś masz namieszane z ustawieniami w biosie, kontroler pamieci jest paskudny, lub też sam bios jest niedorobiony i stwarza problemy. Poza tym ustaw timingi na 5-5-5-15-2T i daj napięcie 2V. I teraz zobacz czy w dualy wszystko działa OK. dzieki za pomoc, narazie wszystko wskazuje na to, ze BIOS jest niedopracowany, bo takie problemy pojawily sie rowniez z innymi pamieciami wartosci podane przez Ciebie sprawiaja, ze co prawda nie nastepuje zwiecha komputera juz w BIOSie tylko komputer caly czas sie restartuje po wyswietleniu logo Windows XP - wlasciwie nie calkiem, gdyz napiecie jest 1.95 V i jest to maksymalne napiecie jakie mozna ustawic w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Patriot produkuje swoje tańsze pamięci na elpidzie, wiec zapewne takie posiadasz.Ale przecież ta płyta współpracuje z koścmi ELPIDA: 256MB ELPIDA E2508AB-6E-E SS EBE25UC8ABFA-6E-E 512MB ELPIDA E5108AE-6E-E SS EBE51UD8AEFA-6E-E 1024MB ELPIDA Engineering Sample DS EBE11UD8AEFA-6E-E na ELPIDACH są też A-DATA Vitesta i one też współpracują z tą płytą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Ale przecież ta płyta współpracuje z koścmi ELPIDA:No właśnie - często jednak z rewizji na rewizję producent zmienia kostki, i zamiast elpidy pakuje np. nanya, infineona, lub samsungi i dopiero po jakimś czasie pocztą pantoflową dociera do użytkowników, że producent postanowił zastosować inne kostki i wtedy klapa. Niestety producent nie jest skory do takich zwierzeń. W A64 dochodzi jeszcze problem zintegrowanego kontrolera pamięci. Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez mach82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...