QbaS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 mam zamiar zrobic pozadna wentylacje obudowy powiedzcie czy takie cos bedzie dobre 1. wentylator z boku zaraz na poczatku obudowy tuz pod dyskami twardymi, wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze 2. wentylator z tylu wyciagajacy powietrze 3. wentylator z boku na wprost procka i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy na niego powietrze przez kanal 4. (opcjonalnie) na gorze nad prockiem wyciagajacy powietrze wentylatory beda 3. 8x8cm , 1,2 i 4 jeszcze nie wiem czy 9,2x9,2 czu 8x8 czy warto dokladac 4 wentylator?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 jezeli masz wydajny coler na procku to IMHO na razie sprobuj dac tylko 2 wentylatory: - 1 z tylu pod zasilaczem (wyciag) - 2 z przodu na samym dole (zasys) najmniej sie narobisz bo w tych miejscach sa elementy do mocowania wentylatorow (tylko wywal te grille, siateczki czy co tam masz - zeby zostaly 2 okragle otwory o sred. 80) a i raczej wez pod uwage wentylatory 80 bo do takich standardow sa przystosowane dziurki/mocowania w obudowach a jak juz chcesz wycinac dziury w boku to proponowlaby dac wentylator tak zeby dmuchal na PCI i AGP - tam ze wzgledu na ciasnote daje sie na graficzki male i glosno bzyczace wentylatorki przy takim zrobieniu nawiewu bedziesz mogl troche pokombinowac wyciszeniem grafiki lub da sam sporawy radiator o procka sie nie martw na niego ze wzgledu na sporo mijesca zawsze mozna wrzucic wiekszy radiator lub chociaz zmienic sam wntylator na wiekszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 ja się zgodze z przedmówcą. dwa powinny wystarczyć, u mnie dwa sunony 8x8 2300rpm puszczone na 7V dały spadek temperatury o 8st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 na procku mam TITAN-a 8,8 wiec chcialem dolozyc jeszcze zasysajacy z zewnatrz 8x8 z kanalem na grafie juz mam stary radiator od procka i male radiatorki na pamiatki i wentyl 8x8 od zasilacza AT :-) a z przadu nie moge wstawic wentyla bo mam wlaczanie i rest w miejscu na wentyl (niestety codegen) czy da cos wentyl na gorze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 u mnie właśnie jest na górze tzn. pod cd-romem, bo na dole też mam pw i rwst :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 na gorze - chodzilo mi o wiatrak poziomo w obudowie ktory wyciagalby powietrze tworzac dodatkowy ciag powietrza (komin) czy cos takiego ma sens?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Ma jeżeli odpowiednio go ustawisz i zapewnisz max. przepływ powietrza w budzie tzn. przewody pochowane, taśmy do dysków najlepiej okrąłe aby zmniejszyć opory przepływu 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 dzieki za rzeczowa odp zaraz po sesji kupuje big towera i robie modyfikacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Ja tylko dopisze ze jesli chcesz miec 2 nawiewy i 1 wyciag to slyszalem gdzies opinie ze lepiej miec w budzie lekkie podcisnienie niz nadcisnienie (czyli lepiej dac np. 1 nawiew i 2 wyciagi lub 2 nawiewy i 3 wyciagi) ale nie wiem ile jest w tym prawdy, osobiscie mam 1 nawiew i 1 wyciag oba na 7V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 nie czytasz uwaznie mam zamiar wlasnie zrobic 2 nawiewy i 2 wyciagi + wyciag w zasilaczu tylko sie zastanawialem czy ma sens na gorze jesli by nie mialo to bym zwiekszyl obroty temu wyciagajacemu z tylu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 uwazam ze kazdy wiatrak ktory chcesz zamocowac bedzie w pelni spelnial swoja funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 nie czytasz uwaznie mam zamiar wlasnie zrobic 2 nawiewy i 2 wyciagi + wyciag w zasilaczu tylko sie zastanawialem czy ma sens na gorze jesli by nie mialo to bym zwiekszyl obroty temu wyciagajacemu z tylu Ma sens QbaS Na "dachu" jezeli mozesz, to zapodaj sobie 92mm i pusc wzystkie wentyle na nizszym napieciu. Bedziesz mial wydajnie i w miare cicho. Najlepiej w ogole jakiegos FanBusa/Rheobusa i regulowac sobie obroty w zaleznosci od potrzeb i temp zewnetrznej. Ten nawiew na Pisiaje tez moze lepiej zapodaj 92mm , a 80mm z boku zeby wial pod HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...