Skocz do zawartości
Torwald

Plazma Lub Lcd Do 5-6k

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz "glowny" TV mial juz swoje lata i zostal sprzedany, szukam czegos na jego miejsce.

TV ma uzupelniac zestaw kina domowego Panasonic SA-HT885

Nie jestem jeszcze zdecydowany czy ma byc to plazma czy LCD. Na stare plazmy sporo ludzi narzekalo, bo szybko sie wypalaly. LCD natomiast mialy kiepski czas reakcji. Jak jest teraz, nie wiem ;] Dopiero zbieram info na ten temat.

Przydalaby sie obsluga formatu HD... ;]

Kwota max. to 6k, wiecej na TV nie wydam ;]

Rozmiar TV (dopuszczalny) to jakies 42"...wiekszy mi na sciane nie wejdzie :P

To ma byc inwestycja na lata, wiec wybor musi byc dobrze przemyslany.

Glosniki w TV mozna olac, bedzie podpiety do kina domowego.

Mile widziane opinie osob posiadajacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z HD w tej kwocie bedzie problem. Chyba, ze HD ready.

Moze przyjdzie tutaj loco o cos podpowie bo widac, ze zna sie na rzeczy chociaz sego czasu powstaly kontrowersje na jego temat na kilku forach ;)

Co zdazylem zauwazyc w sklepach to zawsze LCD mialy lepsza jakosc obrazu.

Ale w sklepach nawet nie potrafia dobrze podlaczac tego typu odbiorniki i moglem miec nieprawdziwy osąd. Nie rzadko w sklepach nawet zwykle lampowe TV wyswietlaja lepsze obrazy od LCD :D

Gdybym mial do wydania kwote 6k na TV to bym latal po sklepach z miesiac i wymagal pocenia sie sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie rozejrzal za Samsungiem M51, 40". Cena delikatnie ponad budzet, bo okolo 6400 ale mysle ze warto skoro TV ma byc "na lata". Samsung M61 wygral EISA w tym roku, a M51 to tylko delikatnie gorszy model, sam mam taki tyle ze 26" i sobie bardzo chwale, poza tym chyba najlepiej ze wszystkich marek radzi sobie przy wspolpracy z kompem o ile to ma dla ciebie jakies znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budzet moze wynosic nawet 7k (teraz sie dowiedzialem ;]) jesli tylko TV bedzie tego warty.

HD ready zamiast HD (jest cos takiego wogole ?). Mi chodzilo racej o "niskie HD" czyli 1280x720 (o ile dobrze pamietam) czyli 720i, bo na "wysokie" nie mam kasy i na bank w tej kwocie czegos takiego nie kupie.

Co do "plazma vs. LCD" to jeszcze nie jestem pewien. Do tej pory uwazalem ze 'plazma smierdzi' bo sie szybko wypala (2-3 lata) i ma gorsza jakosc obrazu od lcd.

Teraz jednak zaczynam sie zastanawiac jak ekrany n-tej generacji poprawily ta sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z plazma masz ten problem ze wypalaja sie na niej statyczne obiekty jak np znaczki stacji czy ikony na pulpicie (gdy masz podpiety pod kompa). Poza tym "niskie" HD to 720p a nie 720i ;) Ja generalnie jestem fanem LCD, choc teraz i tak sie przerzucam na rzutnik. Wszystko zalezy do czego bedzie uzywany ten TV, jesli zdecydowana wiekszosc to filmy z DVD czy komputera to plazma, jesli takze sporo TV (ja praktycznie nie ogladam w ogole dlatego pytam) - to LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie czesciej bedzie ogladana zwykla TV (z satelity), czasem filmy nagrane z kompa.

Zastanawiam sie nad TV LCD 40" Samsung LE40M61B

Jest to co prawda drozej niz zakladalem na poczatku, ale TV dostal nagrode EISO, wiec o czyms to swiadczy. Poza tym sporo osob go chwali.

Podobno na dniach ma wyjsc jakis nowy model M61, w nizszej cenie, wiec narazie sie wstrzymam z kupnem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi